Citroencake met pistache
Bewaren
Yummy! Tijd voor een hele lekkere zomercake. Een citroencake met pistache. Lekker fris, met een lekkere mascarpone-frosting. Én deze citroencake is niet te machtig. Vooral heel erg lekker!
Frisse bakrecepten
Nu de zomer gevoelsmatig toch echt wel begonnen is na de afgelopen warme weken krijg ik trek in lekkere frisse baksels. De aardbei-mascarpontaart die we 2 weken geleden deelden is natuurlijk ook een echte frisse zomertopper. Maar soms wil je wel de oven aanzetten, en heb je trek in een cake.
Dan tip ik je heel graag deze citroencake met pistache. Ik was een beetje bang dat de pistache een beetje overheersend zou zijn in dit geval, maar het bleek juist super lekker. De citroencake is luchtig en fris, met daarin kleine stukjes pistache. Dit geven de cake net even wat extra’s.
Citroencake met pistache
Het is eenvoudig om de citroencake met pistache te bakken. De beste tip die ik je kan geven is: koop gepelde pistachenootjes. Dat scheelt je al heel veel werk 😉
Pistachenootjes zijn geen goedkoop ingrediënt, maar voor deze heerlijke citroencake heb ik het er zeker voor over als het wat duurder is. Hij is zo lekker. En, wie houdt er nou niet van pistache?
De pistachenootjes malen we in een keukenmachine fijn samen met citroenrasp. Daarna mengen we dit met de droge ingrediënten. Ook de natte ingrediënten mengen we alvast met elkaar in een kom.
Daarna is het tijd om de boter, suiker en zout te mixen tot een romig geheel voor we de droge en natte ingrediënten toevoegen.
Het beslag verdeel je in een vierkante brownievorm van 21 x 21 cm (of een bakvorm met soortgelijke grote/inhoud). Hierna bakken we het 35 tot 40 minuten in de oven, tot de citroencake met pistache gaar is en goudbruin.
Laat de cake volledig afkoelen voor je de frosting over de citroencake verdeeld. Bestrooi de cake tot slot met wat extra grofgehakte pistache. Hierna kun je de cake aansnijden, en er van genieten. Hij is zo lekker!
Bewaren: de citroencake met pistache kun je het beste afgedekt bewaren in de koelkast, dit kan tot 2 a 3 dagen.
Tip: houdt je echt niet van pistache, maar heb je wel trek in een citroencake? Dan kun je de cake van dit artikel maken zonder de pistache. Maar je kunt ook gaan voor de citroencake van Starbucks die ik een aantal jaren geleden met je deelde. Ook dat is nog steeds een topper.
Ingrediënten
Mascarpone frosting
Extra benodigd
- vierkante brownievorm van 21 x 21 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze citroencake met pistache
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vorm in en bekleed met bakpapier.Stap 2
Meng in een keukenmachine of bakje van de staafmixer de pistache en citroenrasp.Stap 3
Meng dit in een kom met bloem, bakpoeder en baksoda.
Stap 4
Meng zure room met vanille en melk in een andere kom en zet dit even weg.
Stap 5
Mix de boter, suiker en zout in een kom. Doe de eieren erbij. Doe de droge (de kom met bloem, bakpoeder en baksoda) ingrediënten erbij. En daarna de natte ingrediënten. Roer door tot het goed gemengd is.
Stap 6
Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 35- 40 minuten in de oven. Laat de cake hierna even afkoelen op een rooster.
Stap 7
Meng de ingrediënten van de frosting in een kom.Stap 8
Verdeel de frosting over de afgekoelde citroencake met pistache. Bestrooi de citroencake tot slot met grof gehakte pistachenootjes.
Ingrediënten
Mascarpone frosting
Extra benodigd
- vierkante brownievorm van 21 x 21 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze citroencake met pistache
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de vorm in en bekleed met bakpapier.Stap 2
Meng in een keukenmachine of bakje van de staafmixer de pistache en citroenrasp.Stap 3
Meng dit in een kom met bloem, bakpoeder en baksoda.
Stap 4
Meng zure room met vanille en melk in een andere kom en zet dit even weg.
Stap 5
Mix de boter, suiker en zout in een kom. Doe de eieren erbij. Doe de droge (de kom met bloem, bakpoeder en baksoda) ingrediënten erbij. En daarna de natte ingrediënten. Roer door tot het goed gemengd is.
Stap 6
Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 35- 40 minuten in de oven. Laat de cake hierna even afkoelen op een rooster.
Stap 7
Meng de ingrediënten van de frosting in een kom.Stap 8
Verdeel de frosting over de afgekoelde citroencake met pistache. Bestrooi de citroencake tot slot met grof gehakte pistachenootjes.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Iris
Hoi Brenda, Lekker recept, heb de cake gisteren gemaakt! Maar mag ik vragen hoe jij ml afmeet voor zure room en mascarpone? Dat is toch een plakkerige boel in een maatbeker. Is gram niet makkelijker en betrouwbaarder?