Ga naar de inhoud

Cranberry kruimelkoeken

Een heerlijke winterse koek. Cranberry kruimelkoeken. Met zoetzure cranberry, sinaasappel en rozemarijn. Smullen!
45 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Cranberry kruimelkoeken

Cranberry kruimelkoeken

Vind je het leuk om met de feestdagen iets lekker bij de kerstkoffie te serveren? Eens iets anders dan taart? Dan moet je echt voor deze heerlijke cranberry kruimelkoeken gaan.

Een hele lekkere feestelijke kruimelkoek. Met sinaasappel, rozemarijn en een laag cranberrysaus. Smullen!

Cranberry kruimelkoeken

Via Pinterest heb ik deze cranberrykoeken al jaren opgeslagen als favoriet, om een keer te maken. Maar het kwam er steeds niet van. Tot nu. En ze zijn zo lekker, dat ik mijn versie van het recept van Shutterbean graag met je deel.

Het zijn hele lekkere winterse, cranberry kruimelkoeken. Maar ook feestelijk met een vulling van zoetzure cranberrysaus. En in het deeg verwerken we sinaasappel en rozemarijn. Loopt het water je al in de mond?

Cranberry koeken

Cranberry kruimelkoeken

Het recept van de cranberry kruimelkoeken bestaat uit drie delen, drie componenten.

Een bodem met daarin een snufje rozemarijn en sinaasappelrasp. Deze verdeel je over de bakvorm en bak je alvast 30 minuten in de oven.

Ondertussen maak je de cranberrysaus met sinaasappelsap, suiker en rozemarijn.

En de kruimeltopping.

De cranberrysaus verdeel je over de voorgebakken boden en hierover verdeel je het kruimeldeeg. Bak dit 20-25 minuten in de oven. Laat de cranberry kruimelkoeken even afkoelen voor je ze in stukken snijdt.

Cranberry koeken

Ingrediënten

stuks

Voor de bodem

Voor de cranberrysaus

Voor de kruimeltopping

Extra benodigd

  • Brownievorm van 21 x 21 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze cranberry kruimelkoeken

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Stap 1
Bekleed een bakvorm met bakpapier.

Voor de bodem

1
Stap 1
Mix de bloem met poedersuiker. Doe hierna de vanille extract, fijngehakte rozemarijn en sinaasappelrasp erbij. Voeg hierna het zout en de bloem toe en kneed tot een samenhangend deeg.
2
Stap 2
Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Druk het goed aan. Zet dit hierna 30 minuten weg in de koelkast.
3
Stap 3
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
4
Stap 4
Bak de bodem 30 minuten in de oven. Laat het hierna afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de cranberrysaus

1
Stap 1
Breng de cranberry's samen met sinaasappelsap aan de kook. Voeg de suiker, rozemarijn en een snuf zout toe en laat dit op zacht vuur 10-15 minuten koken. Roer de saus tussendoor af en toe door. Voeg tot slot een lepeltje maïzena gemengd met koud water toe en verwarm dit nog even mee. Laat het mengsel hierna afkoelen.

Voor de kruimeldopping

1
Stap 1
Maak de kruimeltopping door de bloem samen met de bruine suiker, zout en boter door elkaar te kneden. Meng tot het net aan elkaar begint te klonten.
2
Stap 2
Verdeel de cranberryvulling over de gebakken bodem. Maak af door de kruimeltopping eroverheen te strooien. Bak de cranberry kruimelkoeken hierna 20 tot 25 minuten in de oven.
3
Stap 3
Laat de cranberry kruimelkoeken hierna afkoelen en snijd het daarna in stukken. En geniet….

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Naan met bloemkoolshoarma
Haver-kruimelkoeken met aardbei
Geroosterde paprikasoep met zongedroogde tomaatjes
Romige orzo met kastanjechampignons, spinazie en kaas

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op