Ga naar de inhoud

Gangmakers met karamel

Maak zelf Gangmakers. De lekkere koeken of cakejes gevuld met jam (of in dit geval karamel) met een topping van chocolade. Lekker!

1 uur Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gangmakers met karamel

Zondag, bakdag? Tijd voor lekkere koeken. Ik ben aan de slag gegaan met Ā Gangmakers. En ik geef ze een twist, door ze te vullen met karamel.

Er was een tijd dat ik bijna dagelijks een Gangmaker at. Dat was nog de tijd waarin we net samenwoonden en we alles aten wat we lekker vonden. Veel grote koeken dus bij de thee, zoals deze. Heerlijk! Maar ik moet zeggen dat we tegenwoordig meestal simpelere koekjes eten. En als ze groter zijn dan is het een zelfgemaakte koek, cake of taart. Daarom leek het mij leuk om eens zelf Gangmakers te maken.

Gangmakers met karamel

Gangmakers met karamel

Gangmakers koeken lijken op een cakeje. Echter is het gecombineerd met koekdeeg. Harde Wenerdeeg in dit geval. Voor 12 koeken heb je de helft van 1 koekdeegrecept nodig. Omdat er een half ei in gaat heb ik hieronder het complete recept gegeven. Je houdt hiervan dus ongeveer de helft over. Hiervan kun je bijvoorbeeld nog koekjes bakken.

Het cakebeslag dat je op het koekdeeg spuit wordt gevuld met frambozenjam of aardbeienjam. En in dit geval heb ik de Gangmakers een twist gegeven door het te vullen met karamel, of dulce de leche. Het was een experiment, dat goed uitpakte. Al kun je dit natuurlijk vervangen door jam.

De kers op de koek is in dit geval de chocolade. Nadat het cakeje (of koek) is afgekoeld dip je het inĀ gesmolten chocolade. Hierna laat je het opstijven en kun je je tanden erin zetten.

Gangmakers met karamel

Gangmakers met karamel

Ingrediƫnten

stuks

Harde Wenerdeeg

Cakebeslag

Overige

Extra benodigd

  • cupcaketray
  • huishoudfolie
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gangmakers met karamel

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Bereid eerst het Harde Wenerdeeg door de bloem met suiker en zout in een kom of keukenmachine te mengen. Snijd de (koude) boter in blokjes en doe deze erbij. Mix of kneed dit door elkaar.
2
Stap 2
Doe hierna het ei erbij en kneed het tot een deeg. Als het deeg te droog is kun je eventueel een eetlepel water toevoegen.
3
Stap 3
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten in de koelkast rusten.
4
Stap 4
Vet de vormpjes in en verwarm de oven voor op 160 graden.
5
Stap 5

Bereid het cakebeslag door de boter (op kamertemperatuur) en suiker met elkaar romig te kloppen. Doe een voor een de eieren erbij en voeg als dit is gemengd de bloem, vanille essence en het zout toe. Meng dit tot een egaal beslag. Giet het cakebeslag in een spuitzak.

6
Stap 6
Haal het Harde Wenerdeeg uit de koelkast en kneed dit door. Rol het uit tot een plak van 2 mm dik. Steek (bijvoorbeeld met een glas) 12 cirkels uit het deeg die iets groter zijn dan de onderkant van de cupcaketray. Beleg de cupcakevormpjes met een cirkel van het deeg.
7
Stap 7
Lepel een theeleleptje dulce de leche in het midden van het deeg. Spuit het cakebeslag om de dulce de leche heen, en een beetje erop.
8
Stap 8
Bak de Gangmakers in 20 minuten in het midden van de oven gaar. Check hierna of het Harde Wenerdeeg gaar is. Bak ze eventueel 5 minuten langer.
9
Stap 9
Laat de Gangmakers op een rooster afkoelen. Verwarm de chocolade au bain-marie of met de magnetron. Dip de bovenkant van de cakejes in de chocolade. Laat de chocolade hierna opstijven.
10
Stap 10
Bewaar de Gangmakers buiten de koelkast, in een afgesloten zak of trommel.

Ga je liever voor de originele gangmakers zonder karamel? Vervang dit dan door aardbeienjam of frambozenjam.

Je houdt iets minder dan de helft van het Harde Wenerdeeg over. Hier kun je bijvoorbeeld koekjes van bakken. Dit deeg kun je ook een aantal dagen (afgedekt met huishoudfolie) in de koelkast bewaren, of invriezen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Eton mess met lemoncurd
Bladerdeegnestjes met Nutella
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd

2 reacties

Joan

Ziet er goed uit, zou ik ipv caramel ook advocaat/tokkelroom kunnen gebruiken?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hi Joan, wat een lekker idee. Al heb ik geen ervaring met het verwarmen van advocaat in recepten. Ik weet niet zeker of dat lekker blijft qua smaak.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op