Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Heerlijke gevulde bladerdeegpakketjes, zonder vlees. Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas met bramensaus. Yum, dat is smullen!Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Bewaren
..en bramensaus. Hartige strudel met paddestoelen, geitenkaas en bramensaus dus. Oftewel heerlijke bladerdeegpakketjes gevuld met paddestoelen en geitenkaas met bramensaus. Een lekker vegetarisch gerecht voor de feestdagen. Eentje die ook heel goed te combineren is met andere (bij)gerechten. Zet jij deze topper ook op tafel deze kerst?
Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Deze showstopper van een hartige strudel gaat de blits maken op je kersttafel. Beloofd. En dat is niet alleen vanwege de heerlijke vulling van paddenstoelen met linzen en kaas, maar zeker ook vanwege de dieppaarse saus die je erbij serveert. Wat ziet die er goed uit hè?
En de saus is zo makkelijk te maken! Het enige wat je nodig hebt, zijn (diepvries)bramen en -bessen, wat suiker, water en slagroom. Dat is alles! Samen met de hartige strudel vormt dit een topper van een hoofdgerecht voor het kerstdiner.
De bramensaus kunt je prima van tevoren maken. Voeg de slagroom dan nog niet toe en bewaar de saus in de koelkast. Warm ‘m kort voor het serveren op en voeg de slagroom dan pas toe aan de hartige strudel. Het is ook leuk om dit bijvoorbeeld aan tafel te doen.
Bladerdeegpakketje
Niet alleen de bramensaus is gemakkelijk om te maken, ook de strudel ziet er luxer uit dan hij is. De strudel kun je eenvoudig maken, maar ook alvast voorbereiden als je wilt. Ideaal, want zo hoef je zo min mogelijk in de keuken te staan als de gasten al aan tafel zitten.
Voor de hartige strudel maak je een heerlijk aardse vulling van verschillende soorten paddenstoelen (kies je favoriete mix van paddenstoelen, maar champignons kunnen bijvoorbeeld ook), daarbij combineren we twee soorten kaas. In dit geval ben ik voor een combinatie van zachte geitenkaas en geraspte kaas gegaan. Hierbij mengen we zachte linzen.
Deze paddestoelenvulling rol je in bladerdeeg. Eventueel kun je het bladerdeeg nog ‘versieren’ door sterren uit extra bladerdeeg te steken en deze op de hartige strudel te verdelen.
In 30 minuten grillen we dit in de oven tot een mooie goudbruine en knapperige korst. Kortom de hartige strudel is super makkelijk om te maken, en heel erg smakelijk! Scroll naar beneden voor het uitgewerkte recept van de hartige strudel.
Vegetarische kerstrecepten
Kun je meer vegetarische recept inspiratie gebruiken voor de feestdagen? Op deze pagina vind je alle vegetarische kerst-hoofdgerechten bij elkaar. Maar ik wil je ook graag deze toppers tippen:
Ingrediënten
Voor de bramensaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Stap 1
Doe de bramen, suiker en water in een steelpannetje. Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens zacht. Laat minimaal 30 – 40 minuten zachtjes pruttelen totdat het met 2/3 is ingekookt. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.Stap 2
Snijd de paddenstoelen in grove stukken, bijvoorbeeld in kwarten. Snijd of pers de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rozemarijntakjes.Stap 3
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat niet terug in de oven.Stap 4
Verwarm de boter en olie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak hierin de paddenstoelen bruin en zacht. Voeg dan de rozemarijnblaadjes en knoflook toe en bak nog een paar minuten door totdat het meeste vocht uit de pan is. Haal de pan dan van het vuur af.Stap 5
Roer de geitenkaas en de geraspte kaas door het paddenstoelenmengsel en laat even zo staan.Stap 6
Spoel de linzen om en laat ze uitlekken. Doe ze dan in een schone keukendoek en knijp al het vocht uit de linzen. Roer ze dan door het paddenstoelenmengsel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.Stap 7
Rol het verse bladerdeeg uit over de bakplaat. Leg de deegplak in de breedte voor je. Verdeel de eetlepels maïzena over het onderste deel van de deegplak. Verdeel vervolgens het mengsel over de breedte van de rol en bedek ongeveer 1/3 van de breedte. Houd aan beide kanten deeg over, maar aan een kant veel en aan de andere kant een stuk minder.Stap 8
Vouw dan het grote stuk deeg over de vulling en druk het zo goed mogelijk vast op het andere stuk overgebleven deeg. Druk ook de zijkanten dicht.Stap 9
Smeer de strudel in met het losgeklopte ei en zet de strudel voor minimaal 30 minuten in de oven totdat hij goudbruin is en gaar.Stap 10
Voeg het citroensap toe en pureer de bramensaus als deze is ingekookt met een staafmixer. Roer vervolgens de slagroom erdoorheen.Stap 11
Serveer plakken strudel met de bramensaus.Ingrediënten
Voor de bramensaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Stap 1
Doe de bramen, suiker en water in een steelpannetje. Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens zacht. Laat minimaal 30 – 40 minuten zachtjes pruttelen totdat het met 2/3 is ingekookt. Haal dan van het vuur en laat afkoelen.Stap 2
Snijd de paddenstoelen in grove stukken, bijvoorbeeld in kwarten. Snijd of pers de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rozemarijntakjes.Stap 3
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de bakplaat niet terug in de oven.Stap 4
Verwarm de boter en olie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak hierin de paddenstoelen bruin en zacht. Voeg dan de rozemarijnblaadjes en knoflook toe en bak nog een paar minuten door totdat het meeste vocht uit de pan is. Haal de pan dan van het vuur af.Stap 5
Roer de geitenkaas en de geraspte kaas door het paddenstoelenmengsel en laat even zo staan.Stap 6
Spoel de linzen om en laat ze uitlekken. Doe ze dan in een schone keukendoek en knijp al het vocht uit de linzen. Roer ze dan door het paddenstoelenmengsel. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.Stap 7
Rol het verse bladerdeeg uit over de bakplaat. Leg de deegplak in de breedte voor je. Verdeel de eetlepels maïzena over het onderste deel van de deegplak. Verdeel vervolgens het mengsel over de breedte van de rol en bedek ongeveer 1/3 van de breedte. Houd aan beide kanten deeg over, maar aan een kant veel en aan de andere kant een stuk minder.Stap 8
Vouw dan het grote stuk deeg over de vulling en druk het zo goed mogelijk vast op het andere stuk overgebleven deeg. Druk ook de zijkanten dicht.Stap 9
Smeer de strudel in met het losgeklopte ei en zet de strudel voor minimaal 30 minuten in de oven totdat hij goudbruin is en gaar.Stap 10
Voeg het citroensap toe en pureer de bramensaus als deze is ingekookt met een staafmixer. Roer vervolgens de slagroom erdoorheen.Stap 11
Serveer plakken strudel met de bramensaus.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
5 reacties
Inky
Waarvoor dient de maïzena? Kun je die ook door het paddestoelenmengsels doen?
Brenda Hoff
Hoi Inky, de maizena zorgt ervoor dat de onderkant van de strudel niet te vochtig wordt. Dit neemt wat vocht op.
Sara
Ga het recept morgen maken, maar zie dat het bladerdeeg niet is opgenomen in de ingredientenlijst.
marielle
Geen beoordeling nog, maar een vraag: welk bladerdeeg is het best te gebruiken? Een rol vers bladerdeeg? Ziet heerlijk uit en denk dat ik het voor kerst ga maken!
Brenda Hoff
Hoi Marielle, een rol vers bladerdeeg is inderdaad het makkelijkste in dit geval. Heb het inmiddels ook toegevoegd aan het recept.