Ga naar de inhoud

Hollands Stoofpotje

Wat is er op een gure of koude dag lekkerder dan een heerlijk en makkelijk oer-Hollands stoofpotje? Laat dit stoofpotje de hele middag pruttelen, dan kun je ‘s avonds heerlijk genieten.

3 uur Bereidingstijd
Delen op

Hollands Stoofpotje

Een Hollands stoofpotje met rundvlees. Want wat is er nou lekkerder dan een dampend bord van een Hollands stoofpotje op een gure of koude dag? Als je een dagje thuis bent en dit stoofpotje rustig laat pruttelen, heb je ‘s avonds een ontzettend lekker maaltje. Echte comfortfood!

Dit recept deelde ik voor het eerst in 2012 en sindsdien staat het nog steeds regelmatig bij ons op tafel. Het is ontstaan uit een simpel stoofpotje met rundvlees en uien, waar ik door de jaren heen steeds meer ingrediënten aan heb toegevoegd. Het resultaat? Een rijke, smaakvolle stoofschotel waar je keer op keer van wilt genieten. Net als wij thuis!

Hollands stoofpotje recept

Een goed stoofpotje heeft tijd nodig, maar verder doet het gerecht al het werk voor je. Het vlees wordt heerlijk mals, de saus wordt voller van smaak en de kruiden trekken er helemaal in. Zo ongelofelijk lekker!

Dit Hollandse stoofpotje is dan ook een klassieker bij ons thuis. Lekker met een broodje of wat rijst. Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

Hollands stoofpotje met rundvlees maken

Begin met het snijden van het stoofvlees in grove stukken. Smelt een beetje boter in een ruime braadpan. Zorg ervoor dat de pan groot genoeg is, want tijdens het koken neemt de inhoud flink toe. Bak het vlees kort aan beide kanten aan, zodat het een mooie bruine kleur krijgt. Voeg vervolgens de bouillon, laurierbladeren, geperste knoflook en een royale hoeveelheid rozemarijn toe. Zet het vuur laag en laat het vlees twee uur rustig stoven. Roer elk half uur even door om de smaken goed te mengen.

Wanneer het vlees twee uur heeft gesudderd, voeg je een zakje vleesjus toe en roer je dit goed door het stoofmengsel. Snijd de uien in halve ringen en meng het gehakt in een kom met paneermeel en gehaktkruiden. Kneed dit goed door en draai er balletjes van die iets groter mogen zijn dan soepballen. Voeg zowel de uien als de gehaktballetjes toe aan de stoofschotel en laat dit geheel nog een uur zachtjes stoven.

Snijd intussen de courgette en paprika in kleine stukjes en de champignons in plakjes. Voeg de groenten toe aan het stoofpotje en roer alles goed door, zodat de smaken zich mooi kunnen mengen. Laat het stoofpotje nog een half uur verder stoven op laag vuur, zodat de groenten zacht worden en alle smaken samenkomen.

Op dit punt is het vocht in de pan nog erg dun. Om de saus wat dikker te maken, voeg je een blikje tomatenpuree en een plakje ontbijtkoek toe. Snijd de ontbijtkoek in kleine stukjes, zodat deze beter oplost in de saus. Mocht de pan bijna overstromen, schep dan een deel van de groenten en het vlees eruit en bewaar dit tijdelijk in een kom. Roer de tomatenpuree en ontbijtkoek goed door het stoofvocht en laat het geheel nog een half uur pruttelen op gemiddeld vuur, zodat de saus indikt en alle smaken goed in elkaar overvloeien.

Serveer het stoofpotje met sneetjes brood, friet, rijst of een romige aardappelpuree. Zo lekker!

Comfortfood: een lekker stoofpotje

Dit is comfortfood op z’n best. De geur die langzaam door je huis trekt, het moment dat je de deksel van de pan tilt en ziet hoe het vlees botermals is geworden – dat maakt dit gerecht zo heerlijk om te maken. Een klassieker die nooit verveelt en waar je altijd weer naar uitkijkt.

Gek op stoofpotjes? Probeer dan ook eens:

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hollands stoofpotje

Bereiding: 3 uur
Stap 1
Fase 1: Snij het stoofvlees in grove stukken. Smelt een beetje boter in een braadpan. (Zorg ervoor dat je pan groot genoeg is. Mijn braadpan heeft een inhoud van 2,5 liter. Aan het einde van dit recept overstroomt hij bijna)
2
Stap 2
Bak het vlees kort aan beide kanten aan. Voeg de bouillon, laurierbladeren, geperste knoflook en rozemarijn toe. Met de rozemarijn mag je best royaal zijn.
3
Stap 3
Laat dit op een zacht vuur 2 uur stoven. (Roer om het halfuur de pan door)
4
Stap 4
Fase 2: Voeg het zakje vleesjus toe, roer dit door het stoofmengsel. Snij de uien in halve ringen. Meng in een kom het gehakt met paneermeel en gehaktkruiden. Draai hiervan balletjes. Ze mogen iets groter zijn dan soepballen. Voeg de uien en gehaktballen toe aan de stoofschotel. Laat dit een uur stoven.
5
Stap 5
Fase 3: Snij de courgette en paprika in stukjes, champignons in plakjes. Voeg de groenten bij het stoofpotje. Roer het mengsel door zodat de groenten en het vlees gemengd zijn.
6
Stap 6
Laat dit ongeveer een half uur stoven op zacht vuur.
7
Stap 7
Fase 4: Het vocht in de stoofpot is op dit moment erg waterig. Om het te binden voeg je een blikje tomatenpuree en een plakje ontbijtkoek toe (lost het beste op als je hem in stukjes snijd). Als je braadpan bijna overstroomt: schep een deel van de groenten en vlees eruit, bewaar dit in een kom.
8
Stap 8
Roer de tomatenpuree en ontbijtkoek door het vocht. Laat dit een half uur op gemiddeld vuur koken.
9
Stap 9
Serveer het stoofpotje met sneetjes wit brood, gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Als je nog een beetje stoofpot over hebt kun je het invriezen en later opeten.

Bekijk ook andere recepten
Kip enchilada's
Pokébowl met gegrilde zalm
Romige citroenorzo met gebakken feta
Pasta schotel met salami

3 reacties

Ellen

Al vaker gemaakt, heerlijk! maar nu een slowcooker gekregen, hoe dan te bereiden?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Ellen, wat leuk om te horen. Ik zou dan minder vocht toevoegen, verder alles tegelijk in de slowcooker.

Inge Rook

Favoriet recept! Al meerdere malen klaar gemaakt!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op