IJstaart met cranberry, speculaas en meringue
Bewaren
We hebben nog een aller laatste topper met je te delen voor het kerstdiner. Een topper van een ijstaart! Deze ijstaart met cranberry, speculaas en meringue. Echt smullen!
Laat je niet afschrikken door hoe prachtig hij eruit ziet, dit is een gevalletje kleine moeite met groots (en heerlijk!) resultaat!
Met de feestdagen zijn gerechten die je vooraf kunt voorbereiden ideaal. Zo hoef je niet te stressen voor de gasten arriveren. En als het meeste al klaar staat kun je ook gezellig bij ze zitten in plaats van in de keuken staan. Een ijstaart als deze is dan ideaal!
Laat je niet voor de gek houden door deze ijstaart met cranberry en speculaas, want hij is een stuk makkelijker te maken dan je denkt!
Houd je niet van cranberry en ga je liever voor een ander IJstaart? Check dan eens het recept voor de heerlijke Tiramisu IJstaart die we eerder deelde.
En kun je meer receptinspiratie voor de feestdagen gebruiken? Neem dan een kijkje op deze pagina, hier vind je alle kerstrecepten bij elkaar. Daar zit vast ook lekkers voor jouw kerstmenu tussen.
IJstaart met cranberry en speculaas maken
Zoals hierboven gezegd, het is helemaal niet moeilijk om de ijstaart te maken. En wat heel fijn is: je maakt hem minmaal 6 uur vooraf, of liever zelfs een dag eerder zodat hij goed goed kan bevriezen. Tijdens het diner hoef je hem alleen nog af te maken.
De ijstaart met cranberry en speculaas heeft een bodem van verkruimeld speculaas. Dit mengen we met gesmolten boter en verdelen we over een springvorm.
De basis van de laag is bestaat uit slagroom met roomkaas, en eventueel wat poedersuiker. Meringue voegen we hier ook aan toe. De helft hiervan verdelen we over de speculaasbodem met daarop cranberrysaus en de rest van het slagroommengsel.
Zet de ijstaart minimaal 6 uur in de vriezer, langer mag ook. Je kunt hem dus ook heel goed een dag van te voren maken en in de vriezer zetten.
Kort voor het serveren smelt je de chocolade met slagroom au bain Marie, zodat het een romig geheel wordt. Haal de taart uit de springvorm en verdeel de ganache eroverheen. Laat de ganache kort uitharden voor je het in punten snijdt en serveert.
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept.
Variëren met de ijstaart met cranberry en speculaas
Wat ook heel fijn is aan deze ijstaart: je kunt ‘m heel makkelijk naar eigen smaak aanpassen. Wil je ‘m lekker zoet? Voeg dan wat poedersuiker toe. Liever minder zoet? Voeg dan alleen de poedersuiker toe en niet de merengue. Liever geen rubychocolade? Gebruik dan witte chocolade. Pure chocolade kan trouwens ook, maar gebruik dan 100 gram pure chocolade en 100 ml slagroom. Voor melkchocolade kies je voor 150 gram melkchocolade en 100 ml slagroom.
En heb je liever geen cranberrysaus? Vervang deze dan door je lievelingsjam. En zelfs met de bodem kun je variëren: kies eens voor speculoos, Bastogne of spritsen. Maak er je eigen feestje van: supermakkelijk!Â
Kun je meer receptinspiratie voor de feestdagen gebruiken? Neem dan een kijkje op deze pagina, hier vind je alle kerstrecepten bij elkaar. Daar zit vast ook lekkers voor jouw kerstmenu tussen.
Ingrediënten
Voor de ganache
Extra benodigd
- springvorm van 18cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ijstaart met cranberry, speculaas en meringue
Stap 1
Vet de springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier.Stap 2
Gebruik een keukenmachine of een stevige plastic zak en een deegroller om de speculaasjes fijn te krijgen. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de koekkruimels toe als de boter gesmolten is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en laat kort uitharden.Stap 3
Klop in de tussentijd de slagroom in de keukenmachine romig. Voeg dan de roomkaas toe en meng met de keukenmachine tot een geheel. Houd je van zoet? Voeg dan de poedersuiker ook toe.Stap 4
Snijd de merengue fijn en roer door het roomkaas-slagroommengsel. Verdeel vervolgens de helft van het mengsel over de koekbodem. Verdeel hier de cranberrysaus overheen en daaroverheen de rest van het slagroommengsel. Zet minimaal 6 uur in de vriezer.Stap 5
Smelt kort voor het serveren de slagroom en chocolade au bain marie tot een romig geheel. Haal de taart uit de springvorm en verdeel de ganache eroverheen. Laat de ganache kort uitharden.Stap 6
Snijd de taart in punten en serveer ze meteen.Ingrediënten
Voor de ganache
Extra benodigd
- springvorm van 18cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze ijstaart met cranberry, speculaas en meringue
Stap 1
Vet de springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier.Stap 2
Gebruik een keukenmachine of een stevige plastic zak en een deegroller om de speculaasjes fijn te krijgen. Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de koekkruimels toe als de boter gesmolten is. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en laat kort uitharden.Stap 3
Klop in de tussentijd de slagroom in de keukenmachine romig. Voeg dan de roomkaas toe en meng met de keukenmachine tot een geheel. Houd je van zoet? Voeg dan de poedersuiker ook toe.Stap 4
Snijd de merengue fijn en roer door het roomkaas-slagroommengsel. Verdeel vervolgens de helft van het mengsel over de koekbodem. Verdeel hier de cranberrysaus overheen en daaroverheen de rest van het slagroommengsel. Zet minimaal 6 uur in de vriezer.Stap 5
Smelt kort voor het serveren de slagroom en chocolade au bain marie tot een romig geheel. Haal de taart uit de springvorm en verdeel de ganache eroverheen. Laat de ganache kort uitharden.Stap 6
Snijd de taart in punten en serveer ze meteen.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
Frauke van Haren
Welke roomkaas kun je het beste gebruiken voor deze ijstaart?
Brenda Hoff
Een neutrale roomkaas dat in een kuipje zit.