Limoncello semifreddo
Bewaren
Als ik terugdenk aan dit toetje loopt het water me in de mond.. Wat was dit heerlijk zeg! Deze Limoncello semifreddo heb ik gemaakt voor de verjaardag van een vriendinnetje. Het lijkt misschien veel werk. Maar dat is het niet. Dit toetje is uitstekend geschikt voor een grote(re) groep eters.
En het is lekker, echt heel erg LEKKER!
Ik geloof dat iedereen die aanwezig was dit wel kan beamen.Een prima vervanger voor de verjaardagstaart en een heerlijk toetje.Â
Ingrediënten
Citroensiroop:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze limoncello semifreddo
Stap 1
Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.Stap 2
Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.Stap 3
Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en schik ze op de bodem van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).
Stap 4
Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt.Stap 5
Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.Stap 6
Geniet er van!- Dit toetje was iets machtiger dan ik dacht. Ik had de gasten redelijk grote porties gegeven (dikke plakken). De volgende keer houd ik hier rekening mee.
- Bron: Delicious Magazine 6 2012
Ingrediënten
Citroensiroop:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze limoncello semifreddo
Stap 1
Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.Stap 2
Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.Stap 3
Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en schik ze op de bodem van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).
Stap 4
Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt.Stap 5
Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.Stap 6
Geniet er van!- Dit toetje was iets machtiger dan ik dacht. Ik had de gasten redelijk grote porties gegeven (dikke plakken). De volgende keer houd ik hier rekening mee.
- Bron: Delicious Magazine 6 2012
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
78 reacties
Wil
Hoe lang kan dit in de vriezer bewaard blijven?
Ine
Hoi, Ik heb dit toetje laatst gemaakt voor onze eters, een dag van te voren in de diepvries gezet, daar staat het nu al 3 weken omdat het dinertje wegens ziekte telkens verzet werd. Kan ik het komende week alsnog gebruiken of beter opnieuw maken?
Anne Claire
Misschien heb er over heen gelezen maar voor hoeveel personen is dit dessert Limoncello? Ga t zeker met kerst maken…..
Maddie Ijzer
Super dessert, keek links keek rechts en op was het.
Marleen janssens
Wat is lemoncurd en waar kan ik het kopen . Graag een antwoord ,want ik wil dit wel eens maken. Alvast bedankt gr marleen
Brenda Kookt
Hoi Marleen, volgens dit recept kun je zelf lemon curd maken: https://brendakookt.nl/2012/08/22/makkelijke-lemon-curd/ En je kunt het ook kopen bij de grotere supermarkten. Meestal staat het bij de bakafdeling.
Yas
Hi Brenda, Kun je ook slagroom gebruiken ipv monchou zodat het misschien minder machtig wordt? Of is het dan niet net zo lekker?
Brenda Kookt
Hier heb ik geen ervaring mee. Ik denk dat de semifreddo dan een andere structuur krijgt. Maar je kunt het zeker proberen wat mij betreft.
Caroline
Vandaag voor het eerst gemaakt. Wat is dit verslavend lekker. Heel het gezin heeft ervan genoten.
wil van der Starre
Beste Brenda, Dit lijkt mij een geweldig toetje! Zou ik deze limoncello semifreddo ook kunnen maken met philidelphia light ipv monchou?
Brenda Kookt
Hoi Wil, daar heb ik geen ervaring mee. Maar ik vermoed dat dit geen probleem is.
Mennie
Wat is limoncello
Brenda Kookt
Limoncelle is een Italiaanse drank dat wordt gemaakt op basis van citroenen
Suzanne
Wat een heerlijk toetje. Zelfs de kinderen hebben zitten smullen. Ook de lemon curd zelf gemaakt.
Idy Theeven
Wat een zalig fris toetje. Ik ga hem nu maken voor een groep van 60 personen! Is het een probleem om hem op te laten stijven in de koelkast? Ik heb nl niet zo veel plaats in de vriezer. Dank voor het verrukkelijke recept.
Brenda Kookt
Hoi Idy, wat heerlijk dat je dit toetje voor een grote groep gaat maken. Daar is dit een ideaal gerecht voor. Het is wel noodzakelijk dat de semifreddo in de vriezer opstijft, zodat hij bevriest. Anders is het geheel te vloeibaar.
Agnes
Hoi Brenda, Heerlijk recept! Kan ik de limoncello semifreddo ook een week van te voren maken? Gr, Agnes
Trees
Ik heb de limoncello semifreddo met de kerst gemaakt. Hij was heerlijk, en viel bij de gasten ook zeer in de smaak. Zelfs mijn neefje van 11 vond het heerlijk. Echt een aanrader!!
Sija
Hoi Brenda, de limoncello semifreddo staat in de vriezer, net gemaakt voor het kerstdiner, wij zijn met 15, waarvan 2 kinderen en een baby van 3 weken?, dus ik heb het recept x 1,5 en in een grotere cakevorm gemaakt. De kinderen krijgen natuurlijk iets anders ivm de alcohol. Het kerstmenu is dit keer met een Italiaans thema. Ik heb er zin in. De vulling was in elk geval verrukkelijk?
Brenda Kookt
Super leuk om te horen Sija. Geniet er lekker van! Fijne feestdagen!
karen
Hoi Brenda, Dit toetje lijkt me waanzinnig lekker en ga ik zeker eens maken deze vakantie. Maar is er ook een alcoholvrije variant? Of kun je de limoncello vervangen door iets anders? groet Karen
carola
Ik vond hem erg machtig en vet. Kun je dit ook maken mst slagroom en yoghurt? Bovendien zijn 24 lange vingers veel te weinig voor en cakeblik... je zegt 8 op de bodem maar op je plaatje zie ik er al 12. Ik heb een standaard cakeblik, 4 lv naast elkaar gaat al helemaal niet, moet overdwars :( smaak was wel prima!!
Marian
Ohhhh dit lijkt me heerlijk ☺en ben van plan om dit op korte termijn te maken. En ow wat staan hier heerlijke recepten ☺☺ hoop ook niet te moeilijk . Fijne avond ☺☺☺
kaatje
Ik wil dit gaan maken voor mijn meissies die het weekend komen. Maar ben niet zo gek op mascarpone kan ik die weglaten of vervangen?
Brenda Kookt
Je kunt bijvoorbeeld ook een andere roomkaas gebruiken
Brigitte
Hoi Brenda, Grappig dat ik dit heerlijke nagerecht tegenkom op jouw site, deze stond de maand juni in het boekje van de Plus en stond daar in plaats van roomkaas met vanillieijs. Deze variatie is ook niet te versmaden. Gr. Brigitte
Anna-Marie
Hoe lang van te voren kun je limoen segregatie klaar maken Groet Anna-Marie
Angelina
Ohh deze ziet er ook erg lekker uit!! Ben heel benieuwd!
Rita
Hoi Brenda, wat een leuke site heb je Mijn gourgettesoep staat nu op en daarna ga ik de limoncello semifreddo maken. Ik Krijg morgen eters, 7 totaal. Ik ben benieuwd naar hun reacties. Gr Rita
Brenda Kookt
Wat leuk Rita! Veel kookplezier en eet smakelijk morgen
R.Slot
Heb hem met kerst gemaakt, hij was erg lekker! Ik denk dat ie nog lekkerder is met de goede lemon curd! De curd van AH. die ik had, was erg zuur! Jammer want ik heb voorheen wel eens lekkerder curd geproefd! Verder heb ik m versierd met geraspte chocola en een toefje slagroom! Ik ga m beslist vaker maken!
annette
wat kun je gebruiken voor de limoncello semifreddo als vervanger van limoncello zodat er ook kinderen van kunnen eten
Christianne
Je kunt ook de limoncello kort koken. Bij een ander recept dompelden ze de lange vingers in een pannetje met limoncello, citroensap en wat suiker. 5 min zacht koken en afkoelen, dan is het ook alcoholvrij.
Brenda Kookt
Voor een alcoholvrije variant kun je citroensiroop gebruiken, bijvoorbeeld limonadesiroop.
linda
Na al die lovende reacties ben ik zo benieuwd!! Ik vind 'm er alleen niet zo heel feestelijk uitzien... Kan ik m ook met opgeklopt eiwit/poedersuiker mengsel insmeren en met brander karameliseren? of is dat in strijd met smaak?
Debbie
Hoe ver van te voren kan ik dit maken?
Brenda Kookt
Hij moet minimaal 6 uur opstijven, maar langer mag ook. Bijvoorbeeld 1 of 2 dagen van te voren. Haal de semifreddo dan wel iets eerder uit de vriezer voor het serveren zodat hij een beetje zacht kan worden.
Danielle
Ik ga een poging wagen om dit nagerecht te maken voor de kerst het lijkt me erg lekker. Ik heb een vraagje over de siroop die je erover doet. Kun je deze ook een dag van te voren maken?
Brenda Kookt
Ja dat kan. Ik zou de siroop nog even opwarmen (en weer even laten afkoelen) voor het serveren.
Erna
echt een fantastisch recept!! wat een smulpapen had ik aan tafel, ze konden er niet vanaf blijven, TE lekker!!
bernd
hij was heerlijk, ik heb er zelf nog een flinke scheut yoghurt aan toegevoegd voor de frisheid.
Thea
Heb je limoncello semifreddo afgelopen weekend gemaakt. Iedereen vond hem heerlijk. Ik had nog wat over en heb dat mee naar mijn werk genomen en nu moet ik iedereen die heeft geproefd het recept sturen. Ik ga hem zeker nog vaker maken.
Brenda Kookt
Wat leuk Thea. Ook bij ons valt hij iedere keer weer in de smaak. En handig dat je nu meteen kunt verwijzen naar Brenda Kookt ;)
Diana
Ik heb hem gemaakt voor vaderdag en hij is gebombardeerd tot het lekkerste toetje.. Het is echt een super lekker dessert .. Restaurant waardig. Bedankt!
Brenda Kookt
Wat goed om te horen Diana, een top kado voor vader dus :)
Olav
Hoi Brenda, Echt een top nagerecht! Tnx! Super simpel om te maken en het resultaat was echt lekker. Ben een zeer groot fan van de Italiaanse keuken en heb al aardig wat gemaakt, maar dit is een super aanvuling op mijn recepten. Zelf ook de lemon custard gemaakt en leek heel moelijk, maar was ook makkelijk om te maken. Fijn!! Verder heb je een leuke website! Groeten, Olav
Anke van Leeuwen
Wat is eigenlijk die limoncello
Brenda Kookt
Limoncello is een Italiaanse likeur gemaakt van citroenen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 30 en 35 procent.
marie louise
Deze lijkt mij erg lekker maar ik wil het graag als dessert voor pasen maken en dan zijn er ook 3 kleinzoontjes! is er een alternatief voor limoncello ,citroensiroop of zo? groetjes Marie-Louise
Marja
Idd....de Citroensiroop! Errug lekker hoor! Suc6. :-)
Bloem
Ook mij lijkt dit heerlijk maar zit ik ook met dat. Ik liever geen alcohol gebruik. We hebben een dochter die gek is op citroenen en dus vast dit ook lekker gaat vinden. Dus ook mijn vraag wat zou je kunnen gebruiken ipv limoncello ?
margriet
Het was echt heerlijk. Gemakkelijk om te maken. Ook de zelfgemaakte lemoncurd is geweldig! Met kerst gemaakt voor 8 familieleden en die vonden het echt heerlijk allemaal! Uiteraard een glaasje limoncello erbij geserveerd. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Nadine
Ik heb het voor vanavond als kerstdesert gemaakt,en vond het voorproefje (de mengeling roomkaas met limoncelo )al erg lekker.Benieuwd naar de reactie's!!!
Reina
Yammie, het was echt erg lekker.
Sydney
Ja de limoncello vond ik op zich wel lekker maar heb maar twee hapjes geprobeerd want ik loop met een zere mond ivm trekken van ontstoken verstandskies. De blondies staan ook op mijn lijstje want die passen precies bij mij. Ik ben namelijk witblond (van nature) en ben helemaal verslaaafd aan witte 'chocolade'. Maar dat komt wel als de pijn over is. Krijg je daar ook weer een reactie bij hoor. Ben benieuwd!!
Brenda Kookt
De blondies ga je dan zeker lekker vinden. Als alles weer geheeld is mag je jezelf daar lekker op trakteren :)
Sydney
Hier ben ik weer:-) Vorige week de broodtaart gemaakt, deze week de limoncello semifreddo. Ze vonden hem allemaal erg lekker. Vorige week had ik lemoncurd zelf gemaakt en vond het heel erg vies. Maar ik had het nog nooit op dus dacht dat ik het gewoon verkeerd had gemaakt maar toen ik een potje kocht bij de ah vond ik het net zo vies. Vreemd, want iedereen is er zo enthousiast over. Maar het geeft allemaal niks want je heb nog recepten genoeg om uit te proberen:-) Ik kwam op je blog via laura's bakery en vindt ze allebei erg leuk! ben weer helemaal enthousiast om te koken/bakken, bedankt. Sydney
Brenda Kookt
Hi Sydney, wat leuk dat je via Laura op mijn blog terecht bent gekomen. Ohhh ik ben gek op lemon curd. Gelukkig vond je die uit de winkel ook niet lekker, betekend dat het recept wel was gelukt ;) Vond je limoncello semifreddo met lemon curd wel lekker?
Annemiek
Hallo Brenda, Omdat ik hem afgelopen week op Facebook langs zag komen staat hij 1 jaar na plaatsen ook hier in de vriezer. Dat moet gaan smaken na een risotto met chorizo. Maak hem ook wel eens met Westfriese advocaat en bitterkoekjes. Groet
Brenda Kookt
Ahh lekker. Met advocaat en bitterkoekjes lijkt het me ook een topper. Die moet ik maar eens maken :) Bedankt voor de tip!
diana
Hij staat in de vriezer ! Ik hoorde bij de AH 2 maal iemand vragen naar de Lemon Curd haha wilde bijna vragen of ze ook dit toetje gingen maken !
Brenda
Ohh lekker Diana, dat wordt smullen! Toevallig zeg, en wie weet ;-)
liesbeth
...Lijkt me super lekker. Ga ik maken voor de kerst als toetje. Kan ik de lange vingers ook vervangen door cantatucci ??
Brenda
Leuk Liesbeth. Ja, dit kan wel. Ik weet alleen niet of de cantucci ook het vocht van de limoncello zal opnemen en zacht wordt. Anders is het ook een idee om de cantucci een beetje te verbrokkelen.
Marloes
Ik heb hem net in de diepvries gezet! Ik vroeg me eigenlijk af of ik hem na het opstijven in de diepvries of de koelkast moet bewaren...
brendakookt
Hi Marloes, lekker! Dat wordt smullen! Na het opstijven kun je hem het beste in de vriezer bewaren. Haal hem een klein een half uurtje voor je hem serveert uit de vriezer zodat hij een beetje op temperatuur komt. Als je een deel over hebt kan dat de vriezer weer in. Eet smakelijk! Groetjes, Brenda
Lisa
Wat grappig, deze heb ik afgelopen weekend gemaakt! Bij ons komt ie morgen op de website. Hij is inderdaad heerlijk en zo lekker makkelijk :).
brendakookt
Toevallig ! Makkelijker dan je denkt he? (en ook nóg lekkerder dan je denkt!) Zie hem bij jullie verschijnen :-)
Anneke
Lekker!
kookgekwilma
Oh Brenda, die is zo lekker!!!! :-)
Kim
Aaaah, deze was echt heeeeerlijk ja !
Caroline Brouwer
Daar is ie weer! Wat is het lekker hè! En net wat je zegt, je kunt er met veel van eten en met z'n tweeën kun je er heel lang van eten, elke dag een stukje ;-))
Vio
het is nog lekkerder als je de lange vingers zelf maakt!
brendakookt
Jaa moet hem echt een keer maken en dan met z'n 2en opeten! Denk dat dit toetje niet zal vervelen!
Brenda Kookt
Wat een goed idee! Ik denk dat dat voor de smaak helemaal niet erg is, lemon en meringque zijn een topcombi.