Nasi goreng recept
Bewaren
Een klassieker. Nasi goreng. Gebakken rijst met kipsaté en een eitje. Zonder pakjes, want dit kun je heel goed gemakkelijk zelf maken. Tip: maak een dubbele portie en vries het in!
Als wij vroeger iets anders dan aardappelen met vlees en groenten aten dan was het nasi, kip kerrie of mijn moeders macaroni. Nasi is dus eigenlijk een van de weinige wereldgerechten die ik al van jongs af aan eet. Andere gerechten ben ik later gaan eten (en lekker gaan vinden).
In het begin (16 jaar geleden) kookte ik dat uit pakjes, en inmiddels maken we het zelf zonder pakjes. Zoals kip kerrie met kokosmelk, en kip kerrie zonder kokomelk 😉 En dus ook nasi. Het recept voor nasi goreng stond nog niet op mijn website, tijd om daar bij deze verandering in te brengen.
Nasi Goreng
Nasi Goreng is een Indonesisch gerecht dat als je het vertaald gebakken rijst heet. In iedere keuken waar rijst als basisvoedingsmiddel wordt gezien worden varianten van gebakken rijst aangetroffen. Mijn nasi goreng recept is gebaseerd op de variant met Indonesische kruiden, met een Hollandse slag.
In dit geval gebruik ik gesneden nasi-groenten als basis. Dit is een mengsel van rode peper met spitskool, taugé en prei. Dit breng ik op smaak met een mengsel van knoflook, chilipoeder, laos, korianderpoeder, kurkuma, komijnzaad en kaneel. Dit bakken we mee met de groenten voor we de afgekoelde gekookte rijst toevoegen en mee bakken.
Dit alles vormt de basis van mijn nasi goreng, die ik graag uitbreid met extra’s. Zoals een gebakken (spiegel)eitje en stokje kipsaté. En satésaus of pindasaus mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ook deze maken we in dit geval zelf, dat is helemaal niet moeilijk of ingewikkeld.
Eventueel kun je de nasi goreng nog completer maken door kroepoek en gebakken uitjes toe te voegen.
Tip: Nasi is zeer geschikt om in te vriezen. Maak een dubbele portie van het gebakken rijst-mengsel en vries het in. Zo kun je er twee keer van eten, en hoef je een dag minder in de keuken te staan.
Nasi variatie recepten
Naast nasi goreng heb ik inmiddels ook een aantal variatierecepten op nasi op de website gepubliceerd. Bijvoorbeeld zonder vlees, met bloemkool of in een omelet. En de nasi-loempia is mijn favoriet om restjes nasi in te verwerken.
Ingrediënten
Voor de satésaus
Voor erbij
Extra benodigd
- satéprikkers
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze nasi goreng recept
Voor de kipsatéspiesjes
Stap 1
Week de satéprikkers even in water.Stap 2
Marineer de blokjes kip in de ketjap marinade, laat dit ongeveer een kwartiertje staan. Rijg de kip hierna aan de satépikkers. Bak de satéprikkers in een koekenpan of grillpan rondom gaar.
Voor de satésaus
Stap 1
Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan.Stap 2
Voeg de overige ingrediënten toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.Voor de nasi goreng
Stap 1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst eventueel af en laat het afkoelen. (je kunt de rijst ook een dag van te voren koken bijvoorbeeld)
Stap 2
Fruit de gesnipperde ui met knoflook in een koekenpan met olie. Doe hierna de kruiden (chilipoeder, laos, korianderpoeder, kurkuma, komijnzaad, kaneel en zout) en groenten bij de ui. Meng dit even goed door en bak mee tot de groenten gaar zijn.
Stap 3
Doe de afgekoelde rijst erbij en bak het nog 10 minuten mee met het groentemengsel.
Stap 4
Bak ondertussen de eitjes in een koekenpan, zoals je zelf het lekkerste vindt.Stap 5
Serveer de nasi met de spiesjes kipsaté, satésaus en een gebakken eitje. Bestrooi met gebakken uitjes en serveer de kroepoek ernaast.De nasi kan heel goed ingevroren worden, in een bakje of diepvrieszak. Ik maak altijd een dubbele portie zodat ik een paar porties kan invriezen.
Ingrediënten
Voor de satésaus
Voor erbij
Extra benodigd
- satéprikkers
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze nasi goreng recept
Voor de kipsatéspiesjes
Stap 1
Week de satéprikkers even in water.Stap 2
Marineer de blokjes kip in de ketjap marinade, laat dit ongeveer een kwartiertje staan. Rijg de kip hierna aan de satépikkers. Bak de satéprikkers in een koekenpan of grillpan rondom gaar.
Voor de satésaus
Stap 1
Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpannetje en fruit hierin de ui en het knoflook aan.Stap 2
Voeg de overige ingrediënten toe, roer dit met een garde goed door en breng aan de kook. Blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.Voor de nasi goreng
Stap 1
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de rijst eventueel af en laat het afkoelen. (je kunt de rijst ook een dag van te voren koken bijvoorbeeld)
Stap 2
Fruit de gesnipperde ui met knoflook in een koekenpan met olie. Doe hierna de kruiden (chilipoeder, laos, korianderpoeder, kurkuma, komijnzaad, kaneel en zout) en groenten bij de ui. Meng dit even goed door en bak mee tot de groenten gaar zijn.
Stap 3
Doe de afgekoelde rijst erbij en bak het nog 10 minuten mee met het groentemengsel.
Stap 4
Bak ondertussen de eitjes in een koekenpan, zoals je zelf het lekkerste vindt.Stap 5
Serveer de nasi met de spiesjes kipsaté, satésaus en een gebakken eitje. Bestrooi met gebakken uitjes en serveer de kroepoek ernaast.De nasi kan heel goed ingevroren worden, in een bakje of diepvrieszak. Ik maak altijd een dubbele portie zodat ik een paar porties kan invriezen.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
5 reacties
Anita
Tip: Was het recept aan het lezen, maar ik mis volgens mij bij de ingrediënten voor de nasi de gesnipperde ui. Bij stap 2 staat een gesnipperde ui in de koekenpan aanbakken. Maar ga het recept zeker proberen en heb het aangepast in mijn magazine
Brenda Hoff
Bedankt voor je berichtje Anita, ik heb het inmiddels aangepast in het recept hier op de website
Lou
Hi Brenda, weet niet of het alleen bij dit recept is, of ook alleen bij mij, maar de verhoudingen veranderen zodra je bijvoorbeeld van 4 naar 8 naar 4 personen gaat.. Kan je aangeven wat je juiste verhoudingen zijn (van de kruiden) bij 4 personen?
Kees
Beste, Ik héb je recept voor Nasi goreng uitgeprobeerd en prima. 1 hoofdingrediënt voor een ECHT goede Nasi mis ik echter. De Indonesiërs zelf hebben een uitdrukking: Geen Nasi zonder trassi. En die trassi mis ik ook echten de smaken. Groet Kees
kenneth
Kees, ik ben het helemaal met jou eens! Geen nasi zonder trassi. En ik gebruik ook geen kipfilet maar kippendijen, die zijn veel malser voor de saté. Verder een prima recept voor een makkelijke maaltijd. Dank je wel Brenda