Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes
Bewaren
Vandaag gaan we voor een recept met pasta in tomatensaus, maar dan anders. Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes. Een lekker eenpansrecept, die vast in de smaak gaat vallen!
Ik moet bekennen dat ik niet eerder met orzo had gekookt, en dat dit dus het eerste recept met dit ingrediënt is op de website. Jorien, de vriendin die mij op kookdagen vaak helpt in de keuken was erg nieuwsgierig naar orzo en vroeg of we er niet eens een recept mee konden koken. Dus dat deden we. En ik moet zeggen, het heeft mij erg verrast!
Orzo is een pastasoort, een gedroogde pastasoort. Het lijkt op rijst, maar dat is het dus niet. Orzo wordt vaak gebruikt in soepen of als onderdeel van een salade. Maar je kunt het ook bakken in een braadpan.
Ik vind orzo persoonlijk erg lijken op risotto, maar dat is niet gek. Want op internet lees ik dat het ook vaak wordt gebruikt als vervanger voor risottorijst.
Orzo in tomatensaus met gehaktballetjes
Voor deze eerste keer met orzo leek het me leuk om aan de slag te gaan met een toegankelijk recept. Ik geloof dat dat met orzo in tomatensaus met gehaktballetjes zeker gelukt is. Lekker met courgette en tomaatjes erdoorheen.
Het is een eenpansgerecht geworden, waarbij we de orzo dus direct in de tomatensaus garen. Simpel om te maken, en erg lekker!
Simpel om te maken
Om dit orzorecept te bereiden kneden en rollen we eerste gehaktballetjes. Dit bakken we in olijfolie rondom aan. Samen met de tomaatjes verwarmen we dit even kort en daarna halen we dit uit de pan.
In dezelfde pan fruiten we ui met knoflook. Hier gaan blokjes courgette bij. Nadat dit is aangebakken voegen we wat bouillon toe, met passata. En daarna gaat de orzo erbij met de overige bouillon. Dit laten we ongeveer een kwartiertje pruttelen, tot de orzo gaar is.
Hierna gaan peterselie en geraspte Parmezaan erbij. Samen met de gehaktballetjes en tomaatjes verwarmen we dit nog even mee. Serveer de orzo in tomatensaus met gehaktballetjes hierna direct.
Wij hebben hier twee weken van gegeten. Ik vond het gerecht ook erg geschikt om een dag later nogmaals (in de oven) kort op te warmen.
Pasta męt rode saus en gehaktballetjes
Pasta met rode saus en gehakt is niet alleen bij dit recept van orzo in tomatensaus met gehaktballetjes een succes, maar in tal van andere recepten. Als ik thuis pasta met een rode saus op tafel zet is het eigenlijk altijd goed. Een paar toppers die ik zeker bij je onder de aandacht wil brengen:
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze orzo in tomatensaus met gehaktballetjes
Stap 1
Meng in een kom de ingrediënten voor de gehaktballetjes. Kneed dit door elkaar en rol hier gehaktballen van. Iets kleiner dan een golfbal.Stap 2
Verwarm olie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom aan. Doe hierna de tomaatjes erbij en bak dit 5 minuten mee. Haal de gehaktballetjes en tomaatjes uit de pan en zet dit even weg.Stap 3
Verwarm extra olie in de pan en fruit de ui met knoflook aan. Doe hierna de courgette erbij samen met de tomatenpuree en paprikapoeder en oregano. Bak dit 3 minuten mee voor je 3 el kippenbouillon toevoegt. Schraap de ui even los van de bodem. Doe hierna de passata erbij en roer dit ook door. Voeg de orzo toe, samen met de kippenbouillon. Roer door en laat dit 15 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
Stap 4
Doe de peterselie en geraspte Parmezaan erbij en roer dit even door. Voeg hierna de gehaktballetjes en cherry tomaten weer toe. Verwarm dit nog 5 minuten mee, met de deksel op de pan.Stap 5
Serveer hierna direct, eventueel met extra peterselie en Parmezaan.Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes:
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze orzo in tomatensaus met gehaktballetjes
Stap 1
Meng in een kom de ingrediënten voor de gehaktballetjes. Kneed dit door elkaar en rol hier gehaktballen van. Iets kleiner dan een golfbal.Stap 2
Verwarm olie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom aan. Doe hierna de tomaatjes erbij en bak dit 5 minuten mee. Haal de gehaktballetjes en tomaatjes uit de pan en zet dit even weg.Stap 3
Verwarm extra olie in de pan en fruit de ui met knoflook aan. Doe hierna de courgette erbij samen met de tomatenpuree en paprikapoeder en oregano. Bak dit 3 minuten mee voor je 3 el kippenbouillon toevoegt. Schraap de ui even los van de bodem. Doe hierna de passata erbij en roer dit ook door. Voeg de orzo toe, samen met de kippenbouillon. Roer door en laat dit 15 minuten pruttelen. Roer af en toe even door.
Stap 4
Doe de peterselie en geraspte Parmezaan erbij en roer dit even door. Voeg hierna de gehaktballetjes en cherry tomaten weer toe. Verwarm dit nog 5 minuten mee, met de deksel op de pan.Stap 5
Serveer hierna direct, eventueel met extra peterselie en Parmezaan.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
7 reacties
Roelien
Hoi Brenda in je scheurkalender staat bij dit recept: serveer met gebakken aardappeltjes. Is dit een foutje? Volgens mij is de maaltijd namelijk gewoon compleet zo toch? Groetjes
Brenda Hoff
Hoi Roelien, wat fijn dat je het even navraagt. Maar je hebt gelijk. Het is een complete maaltijd. Dit is een foutje die er helaas in is gesloten, had het zelf nog niet gezien
Joke van der Kwast
Ik heb vanavond samen met mijn 9-jarige kleindochter de orzo met gehaktballetjes klaargemaakt en gegeten: makkelijk en héérlijk
Thijs
Vanavond gemaakt, erg lekker! maar waar gaat het paprikapoeder er nu bij door dan? Verder lijkt de orzo heel snel aan de panbodem te plakken, maar goed, met regelmatig roeren/schrapen gaat dat wel goed..
Nienke
Hoi Brenda, Ik ben het gerecht op dit moment aan het maken. Ik kan haast niet wachten om het te proeven. De balletjes zijn in iedergeval heerlijk. Alleen wanneer moet de oregano en de paprikapoeder door het gerecht. Ik laat weten hoe het smaakte. Groetjes
Brenda Hoff
Hoi Nienke, wat leuk om te horen. En bedankt voor je reactie. Oregano en paprikapoeder heb ik inmiddels toegevoegd aan het recept :)
Thao
Ik houd van orzo! Die sla ik op, dankjewel.