Scotch Egg – Ei met gehaktbal
Bewaren
Vandaag gaan we voor een gehaktbal, maar dan anders. Met een knapperig korstje en een ei in het midden. Een Scotch egg zoals dat heet!
Een recept dat al lang op mijn to cook lijstje stond. We zijn thuis namelijk gek op gehaktballen en zo’n gehaktbal waarin een ei verpakt is wilde ik graag nog eens maken. Â Eerder maakte ik dit recept gebaseerd op het gerecht, een bladerdeegrol met gehakt en ei. Deze keer ga ik voor een echte: een bal met een gepaneerde korst.
Scotch egg
Scotch egg is een gekookt ei verpakt in en gehaktbal. Het wordt ook wel een vogelnestje of een gehaktbal kiekeboe genoemd heb ik me door wikipedia laten vertellen. De gehaktbal wordt vaak gepaneerd en gefrituurd.
Al heb ik het deze keer anders gedaan en de Scotch egg afgebakken in de airfryer. Dat ging prima. De gehaktbal heeft hierdoor een mooi krokant korstje gekregen.
Ik vind het lekker om dit te eten met aardappelpuree en ketchup. Maar eet het met wat jij lekker vindt.
Tip: In dit geval heb ik de eieren hard gekookt voor ik ze in het gehakt heb verpakt. Je kunt de eieren ook minder lang koken zodat het eigeel nog zacht is wanneer je de gehaktbal open snijdt.
Uit de airfryer
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze scotch egg – ei met gehaktbal
Stap 1
Kook 4 eieren 7 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze even afkoelen. Pel de eieren hierna.Stap 2
Meng het gehakt met de knoflook, ketchup en fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt in 4en en maak hier platte schijven van.Stap 3
Verpak de eieren in het gehakt. Druk de naden goed dicht en rol de gehaktballen nog even rond.Stap 4
Roer de overige 2 eieren los en verdeel de bloem en panko over een diep bord.Stap 5
Haal de gehaktballen eerst door de bloem, daarna door het losgeklopt ei en tot slot door de panko. Haal de gehaktballen vervolgens weer door het ei en ook nog een keer door de panko.Bereiding in de airfryer:
Stap 1
180 graden op 15 minuten. Draai de scotch egg ballen tussendoor eventueel even om zodat ze rondom mooi aangebakken zijn.
Bereiding in olie of frituurvet:
Stap 1
Verwarm een frituurpan of wok pan met zonnebloemolie op 170 graden en frituur de scotch egg ongeveer 5 minuten.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze scotch egg – ei met gehaktbal
Stap 1
Kook 4 eieren 7 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze even afkoelen. Pel de eieren hierna.Stap 2
Meng het gehakt met de knoflook, ketchup en fijngehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel het gehakt in 4en en maak hier platte schijven van.Stap 3
Verpak de eieren in het gehakt. Druk de naden goed dicht en rol de gehaktballen nog even rond.Stap 4
Roer de overige 2 eieren los en verdeel de bloem en panko over een diep bord.Stap 5
Haal de gehaktballen eerst door de bloem, daarna door het losgeklopt ei en tot slot door de panko. Haal de gehaktballen vervolgens weer door het ei en ook nog een keer door de panko.Bereiding in de airfryer:
Stap 1
180 graden op 15 minuten. Draai de scotch egg ballen tussendoor eventueel even om zodat ze rondom mooi aangebakken zijn.
Bereiding in olie of frituurvet:
Stap 1
Verwarm een frituurpan of wok pan met zonnebloemolie op 170 graden en frituur de scotch egg ongeveer 5 minuten.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.