Sinterklaas Eton Mess Plank
Bewaren
Sinterklaas Eton Mess Plank. Een heerlijk toetje om te delen. Met meringue, slagroom en sinterklaas snoepgoed. Een echte verwennerij met Pakjesavond.
Dit is een en feestelijke variant op de klassieke Eton Mess, maar dan helemaal in Sinterklaasstijl. Denk aan meringue, slagroom, karamelsaus, een banketstaaf, chocolade en kruidnoten. Zo lekker!
Eton Mess
Een Eton Mess dus. Dit is een traditioneel Engels dessert gemaakt van slagroom, meringue en aardbei. Maar deze Sinterklaas Eton Mess krijgt een feestelijke Nederlandse twist. In plaats van aardbeien gebruiken we typisch Sinterklaas snoepgoed zoals kruidnoten, stukjes chocoladeletter en zelfs stukjes banketstaaf. Door de combinatie van de luchtige slagroom, knapperige meringue en de rijke smaken van speculaas en chocolade wordt dit toetje gegarandeerd een succes.
Eerder heb ik andere varianten van deze eton mess plank gemaakt. De Eton Mess Kerstkrans met rode vruchten, en de paasvariant met Lemon Curd. Deze keer leek het me leuk om zo’n heerlijke eton mess plank te maken in Sinterklaas-stijl. Met heerlijk resultaat.
Hoe maak je de Sinterklaas Eton Mess?
Om een Eton Mess te maken heb je slagroom, snoepgoed en meringue nodig. En die meringue maken we natuurlijk gewoon zelf.
Hoe maak je meringue?
Meringue maken is niet moeilijk, maar je moet wel precies werken. Je hebt eiwitten, fijne suiker en een snufje zout nodig. Begin met het kloppen van de eiwitten in een schone, vetvrije kom. Voeg daarna beetje bij beetje de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Blijf mixen tot het mengsel stevig en glanzend is.
Je kunt de meringue in toefjes spuiten en in de oven bakken tot ze droog en knapperig zijn. Hoe groter de schuimpjes, hoe langer het duurt om te bakken. Probeer dus kleine toefjes te maken. Zo makkelijk is het!
Sinterklaas Eton Mess Plank
Zoals de naam al zegt: een eton mess hoeft niet netjes gepresenteerd te worden. Maar bij dit lekkere Sinterklaastoetje vond ik dat juist leuk om wél te doen.
Nu je de meringue hebt gemaakt is het tijd om de Sinterklaas Eton Mess Plank te maken. Eerst klop je de slagroom lobbig. Dan breek je de meringue in grove en fijne stukken voor een goede structuur en smaak.
Meng driekwart van de meringue door de slagroom en bewaar de rest voor de garnering. Leg een groot bord of een serveerplank klaar. Verdeel het slagroommengsel over de plank en drizzle er wat karamelsaus of speculoospasta overheen.
Maak het af met sinterklaas snoepgoed zoals stukjes banketletter, chocoladeletters en kruidnoten. Serveer de plank direct en geniet!
Lekker Sinterklaastoetje
De Sinterklaas Eton Mess Plank is echt een feestje op tafel. De combinatie van luchtige slagroom, knapperige meringue en al dat lekkere Sinterklaas snoepgoed zorgt voor een echte traktatie. Het is perfect om samen te delen op Pakjesavond – en het mooiste? Het ziet er superfeestelijk uit, maar is zo gemaakt!
Ingrediënten
Voor de meringue
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze sinterklaas eton mess plank
Voor de meringue
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel. Maak de mixer en kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap erlangs te halen.Stap 3
Klop de eiwitten met een mixer tot er pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.Stap 4
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat. Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven, dus probeer kleinere hoopjes te maken.Stap 5
Bak (of droog) de meringue ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. Bij mij hadden de meringue ongeveer 90 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).Stap 6
Laat de meringue afkoelen.Bereiding Eton Mess Plank
Stap 1
Klop de slagroom lobbig, samen met 1 eetlepel suiker.Stap 2
Breek de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng ¾ van de meringue door de slagroom, hou de rest apart voor de garnering.Stap 3
Pak een groot bord of serveerplank. Dek de plank eventueel af met bakpapier, zodat het vocht niet in de plank trekt.Stap 4
Verdeel het slagroommengsel over de plank. Verdeel hierover eventueel wat karamelsaus of speculoospasta. Verdeel hierover het overige sinterklaas snoepgoed. Bijvoorbeeld stukjes banketletter, sinterklaas chocolade en chocolade kruidnoten .Stap 5
Serveer de Sinterklaas Eton Mess Plank hierna direct.Het lekkerste is het als je de eton mess direct voor het serveren opmaakt. De meringue kun je eerder op de dag alvast klaarmaken. De slagroom kun je ook alvast kloppen. Roer de stukken meringue voor het serveren door de slagroom en maak de plank hierna op.
Ingrediënten
Voor de meringue
Overige ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze sinterklaas eton mess plank
Voor de meringue
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel. Maak de mixer en kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap erlangs te halen.Stap 3
Klop de eiwitten met een mixer tot er pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.Stap 4
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat. Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven, dus probeer kleinere hoopjes te maken.Stap 5
Bak (of droog) de meringue ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. Bij mij hadden de meringue ongeveer 90 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).Stap 6
Laat de meringue afkoelen.Bereiding Eton Mess Plank
Stap 1
Klop de slagroom lobbig, samen met 1 eetlepel suiker.Stap 2
Breek de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng ¾ van de meringue door de slagroom, hou de rest apart voor de garnering.Stap 3
Pak een groot bord of serveerplank. Dek de plank eventueel af met bakpapier, zodat het vocht niet in de plank trekt.Stap 4
Verdeel het slagroommengsel over de plank. Verdeel hierover eventueel wat karamelsaus of speculoospasta. Verdeel hierover het overige sinterklaas snoepgoed. Bijvoorbeeld stukjes banketletter, sinterklaas chocolade en chocolade kruidnoten .Stap 5
Serveer de Sinterklaas Eton Mess Plank hierna direct.Het lekkerste is het als je de eton mess direct voor het serveren opmaakt. De meringue kun je eerder op de dag alvast klaarmaken. De slagroom kun je ook alvast kloppen. Roer de stukken meringue voor het serveren door de slagroom en maak de plank hierna op.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.