Ga naar de inhoud

Tarte tartin van sjalot en wortel

Een lekker hartig kerstgerecht. Lekker als vegetarisch hoofdgerecht, bijgerecht of onderdeel van een buffetje met meerdere gerechten. Een heerlijke en feestelijke tarte tartin van sjalot en wortel.
30 minuten Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Tarte tartin van sjalot en wortel

Tarte tartin van sjalot en wortel

Een heerlijke en feestelijke tarte tartin van sjalot en wortel. Perfect voor een lekker hartig kerstgerecht. Dit is ideaal als vegetarisch hoofdgerecht, bijgerecht of onderdeel van een buffetje met meerdere gerechten.

Tarte tartin van sjalot en wortel

Vegetarisch kerstrecept

Voor een vegetarisch kerstrecept ga ik graag voor de combinatie van bladerdeeg met groenten. Een tarte tatin is dan ideaal, en ook nog eens heel erg feestelijk. Voor deze kerst ga ik graag voor deze heerlijke tarte tatin van sjalotjes met regenboogwortelen. Dat ziet er prachtig uit, en is ook nog eens heel erg lekker!

Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

Tarte tatin maken

Tarte tartin maken is supermoeilijk. Ten minste, dat dacht ik altijd. Maar dat is dus helemaal niet waar. Tarte tartin is niet alleen heel makkelijk te maken, deze omgekeerd gebakken hartige taart maakt ook meteen een superindruk op de (kerst)tafel! En je kunt er allerlei groenten instoppen. Voor deze kerst kozen we voor sjalot en regenboogwortels, maar je kunt hier ook kleine (rode) ui en gewone wortels voor gebruiken, net zo lekker!

Dé tip voor tarte tartin is dat je ‘m meteen na het uit de oven halen moet omkeren. Doe dit wel voorzichtig én met ovenhandschoen aan want er kan vocht in de pan zitten en dat is loeiheet. Doe het dus snel maar voorzichtig. 

Tarte tartin van sjalot en wortel

Tarte tartin van sjalot en wortel

Deze tarte tatin maak ik dus van sjalot en gekleurde wortelen. Heel makkelijk en zonder al te veel ingrediënten.

Eerst halveer je de sjalotten in de lengte en snijd je de regenboogwortels in schijfjes. Die wortelschijfjes kook je ongeveer vijf minuten voor, giet ze daarna af en laat ze uitlekken. Dan gaan we aan de slag met de sjalotten. Verwarm boter in een grote, ovenbestendige hapjespan. Leg de sjalotten met de snijkant naar beneden in de pan, verdeel de wortelschijfjes eromheen en voeg de takjes rozemarijn toe. Bak dit 10 tot 15 minuten tot de sjalotten mooi bruin kleuren.

Voeg vervolgens de balsamicoazijn en honing toe, roer voorzichtig en laat een paar minuten karameliseren. Dan gaan we verder met bladerdeeg. Je kan bladerdeeg zelf maken, of koopt dit kant en klaar in de winkel.

Rol het bladerdeeg uit en besmeer één kant met mosterd. Zet het vuur uit en leg het bladerdeeg met de mosterdkant naar beneden over de groenten, vouw de randen in zodat alles goed bedekt is. Zet de pan in de oven en bak de tarte tatin in 30 minuten goudbruin en gaar.

Haal de pan voorzichtig uit de oven, keer hem direct om op een bord (let op de hete vloeistoffen) en garneer met verse kruiden. Ik gebruik hier zelf rozemarijn voor. Zo lekker!

Tarte tartin van sjalot en wortel

Vegetarische tarte tatin van sjalot en wortel

Dit is het perfecte vegetarische kerstrecept. De kleuren van de regenboogwortelen en de glanzende, gekaramelliseerde sjalotten geven deze tarte tatin een luxe uitstraling. Dit zou je toch zo bestellen in een restaurant?

Tarte tatin van tevoren maken

Daarnaast kun je deze vegetarische tarte tatin van sjalot en wortel goed van tevoren voorbereiden, wat het ideaal maakt voor de vaak hectische kerstvoorbereidingen. Je hoeft het op de dag zelf alleen nog even in de oven te schuiven om op te warmen en zo vers te serveren.

Meer vegetarische kerstrecepten

Op zoek naar meer lekkere vegetarische kerstrecepten? Probeer dan ook eens:

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze tarte tartin van sjalot en wortel

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 210 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Halveer de sjalotten over de lengte en snijd de regenboogwortels in schijfjes.
3
Stap 3
Kook de regenboogwortelschijfjes ongeveer 5 minuten voor. Giet ze dan af en laat uitlekken.
4
Stap 4
Verwarm de boter in een grote, ovenbestendige koekenpan of hapjespan. Leg hier de sjalotten met de snijkant naar onderen in. Verdeel de wortelschijfjes over de rest van de pan en voeg ook de takjes rozemarijn toe. Bak 10 – 15 minuten totdat de sjalotten bruin zijn.
5
Stap 5
Voeg dan de balsamicoazijn en honing toe en roer voorzichtig door. Laat in enkele minuten een beetje karamelliseren.
6
Stap 6
Rol het bladerdeeg uit over een snijplank en besmeer dit met de mosterd.
7
Stap 7
Zet dan het vuur uit en rol het bladerdeeg met de besmeerde kant naar onderen uit over de pan. Stop overtollig bladerdeeg in aan de zijkanten, alsof je de groenten toedekt.
8
Stap 8
Zet de pan vervolgens in de oven en bak in 30 minuten goudbruin en gaar.
9
Stap 9
Haal de pan na het bakken uit de oven en keer zo snel mogelijk de pan om op een bord. Doe dit voorzichtig want er zitten nog wat vloeistoffen in de pan en die zijn warm.
10
Stap 10
Garneer de tarte tartin met verse kruiden en serveer ‘m meteen.
Bekijk ook andere recepten
Kip enchilada's
Pokébowl met gegrilde zalm
Romige citroenorzo met gebakken feta
Pasta schotel met salami

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op