Tomatensoep – basisrecept en variaties
Yum, tomatensoep! En dat zelfgemaakt. Want zelf tomatensoep maken is helemaal niet moeilijk. Ik geef je een tomatensoep basisrecept en tip je over toevoegingen zodat je lekkere variaties kunt maken. De lekkerste tomatensoep Als er iets is dat het bij mij thuis altijd goed doet, dan is het tomatensoep. De...Tomatensoep – basisrecept en variaties
Bewaren
Yum, tomatensoep! En dat zelfgemaakt. Want zelf tomatensoep maken is helemaal niet moeilijk. Ik geef je een tomatensoep basisrecept en tip je over toevoegingen zodat je lekkere variaties kunt maken.
De lekkerste tomatensoep
Als er iets is dat het bij mij thuis altijd goed doet, dan is het tomatensoep. De pan gaat hier altijd leeg. Ieder weekend dezelfde soep op tafel is ook maar saai, daarom is het zo fijn dat je met deze soep ook lekker kunt variëren, bijvoorbeeld met tortellini of een soep van geroosterde tomaten. In dit artikel lees je er alles over.
Hoe maak je tomatensoep?
Zelf tomatensoep maken is super simpel. Het basisrecept dat ik altijd gebruik bevat verse tomaten, ui, knoflook en wortel. Met maar vier ingrediënten maak je dus al een fantastische soep. Al kun je ook gezeefde tomaten of tomatenblokjes gebruiken voor een lekker soepje. Daarnaast is het handig om een staafmixer en een blender bij de hand te hebben, ook voor andere recepten!
Eerst fruit je het uitje met wat knoflook aan in een pan met een beetje olijfolie. Hierna doe je de tomatenblokjes en blokjes wortel in de pan. Bak dit even mee en voeg hierna de tomatenpuree toe. Doe dan het water en bouillon bij de pan, breng aan de kook en laat dit 15 minuten doorkoken. Zijn alle groenten gaar? Dan pureer je de zelfgemaakte tomatensoep glad met een staafmixer of in de blender. Je kunt het soepje dan zo laten, maar je kan er ook nog lekkere toppings aan toevoegen. Zie daarvoor onderstaande tips.
Ik geef je eerst het basisrecept zodat je zelf aan de slag kunt, daarna een aantal lekkere toevoegingen op dit recept en tot slot nog een paar variatie-recepten die op Brenda Kookt te vinden zijn. Zo is er voor ieder wat wils!
Welke tomaten voor tomatensoep?
Je kunt het beste rijpe tomaten gebruiken die sappig en smaakvol zijn. Er zijn veel verschillende soorten tomaten die hiervoor geschikt zijn, maar het is vooral belangrijk dat de tomaten rijp zijn en een goede smaak hebben. Romatomaten, trostomaten, coeur de boeuf, San Marzano, en kerstomaatjes zijn enkele voorbeelden van lekkere tomaten voor in de soep. Je kunt ook verschillende soorten tomaten combineren om de smaak te versterken en wat variatie in de soep te brengen. Over het algemeen geldt dat hoe rijper de tomaten, hoe beter de smaak van de soep zal zijn.
Wat eet je bij tomatensoep?
Tomatensoep is een veelzijdige soep die goed te combineren is met verschillende bijgerechten. Een sneetje vers brood is altijd een goede optie, zoals stokbrood, ciabatta of toast. Als je van een knapperige textuur houdt, kun je zelf croutons maken of kopen en deze toevoegen aan de soep.
Een andere klassieke combinatie is met een lekkere tosti. De gesmolten kaas en het knapperige brood gaan goed samen met de warme soep. Een frisse salade kan ook goed passen. Kies bijvoorbeeld voor een salade met komkommer, cherrytomaatjes en sla.
Hoe lang kan je verse tomatensoep bewaren?
Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties. De soep blijft dan tot 3 maanden goed in de vriezer. Wanneer je de soep wilt eten, kun je het gemakkelijk ontdooien en opwarmen in een pan of in de magnetron. Zorg ervoor dat de soep goed heet is voordat je het serveert.
Basisrecept tomatensoep
Tomatensoep variaties
Tomatensoep is natuurlijk altijd lekker, maar het basisrecept is ook heel geschikt om mee te variëren. Een aantal tips voor variaties:
Gevulde soep
Voeg gehaktballetjes of vermicelli toe voor een extra gevulde soep. Wat ook heel goed kan, is het toevoegen van pasta aan de soep. Zo maak je er een vullende maaltijdsoep van.
Verschillende toppings
Het is ook geschikt om met een lekkere topping te serveren. Met een dot crème fraîche wordt de soep extra romig.
Als topping is het ook lekker om croutons of reepjes gerookte kip aan de soep toe te voegen.
Varieer met kruiden
Ook kun je de soep een extra twist geven met kruiden. Voeg bijvoorbeeld basilicum of oregano toe, of tijm.
Tomatensoep recepten
Wil je meer inspiratie? Op Brenda Kookt zijn inmiddels meerdere varianten van dit recept gepubliceerd. Klik op het recept om te bekijken hoe je de soep maakt.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tomatensoep – basisrecept en variaties
Stap 1
Fruit de ui met knoflook aan in een pan met een beetje olie. Doe hierna de tomatenblokjes en blokjes wortel erbij en bak dit even mee. Voeg hierna de tomatenpuree erbij, roer dit door en bak even mee. Doe hierna het water en bouillon bij de pan, breng aan de kook en laat dit 15 minuten doorkoken.Stap 2
Pureer de soep glad met een staafmixer of in de blender.Stap 3
Voeg hierna eventueel een topping toe, zie onderstaande tips.Extra benodigd:
Staafmixer
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze tomatensoep – basisrecept en variaties
Stap 1
Fruit de ui met knoflook aan in een pan met een beetje olie. Doe hierna de tomatenblokjes en blokjes wortel erbij en bak dit even mee. Voeg hierna de tomatenpuree erbij, roer dit door en bak even mee. Doe hierna het water en bouillon bij de pan, breng aan de kook en laat dit 15 minuten doorkoken.Stap 2
Pureer de soep glad met een staafmixer of in de blender.Stap 3
Voeg hierna eventueel een topping toe, zie onderstaande tips.Extra benodigd:
Staafmixer
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
36 reacties
Els
Lekker verse tomatensoep ik doe er zelf nog kookroom door zachtere smaak
Corrie schipper
Heerlijk, dank voor het recept, morgen ga ik het maken.💐💐💐
Anton
Mooi recept. Maar ik kan niet vinden waart en wanneer je de salie en de rosmarijn toevoegt. Ik gebruik in plaats van de puree zongedrooge tomaten uit de oven. Beetje experiment.
Loes
Vanavond deze soep gegeten, HEERLIJK !
Ria
Heerlijke soep. Daar kan ik mijn kleinzoon mee verwennen. Super
Edwin Rijnders
Heerlijk en makkelijk te maken
ingrid
Dank voor het heerlijk recept! maak deze vaak voor een verjaardag (met lunch) en is zo op. krijg er veel complimenten mee :-)
Roel
Nou Brenda, je hebt mij wel aan't werk gezet. thuis maakte ik het al, jouw heerlijke tomatensoep maar ook aan boord voor de manschappen (en mezelf natuurlijk) als deze leeg is, wordt de pan met een stukje brood leeg geveegd ! Telkens als ik aan boord kom, ben ik weer de sjaak, maar wel leuk. Ik ga meer van jouw gerechten proberen, ook voor aan boord. Bedankt voor je inzet.
Brenda Hoff
Wat leuk om te horen Roel
Tamara
Wat een overheerlijk recept is dit!😍
Harriette
wij zijn fan van al jou Soepen
Anneke
Groot of klein blikje tomatenpuree?
Brenda Hoff
Klein blikje, van 70 gram.
Sandra
Makkelijk te maken en perfect van smaak! Gemaakt ( voor 4 personen) van 8 trostomaten en een takje zoete romatomaatjes. ( geen suiker nodig, zoals in veel andere recepten) Rundergehaktballetjes erin mee laten koken na het pureren en bestrooid met verse basilicum. Heerlijk, een recept om te bewaren!
Sandra
Hoi Brenda! Ik ga deze soep deze week maken maar ik vroeg me af of je een klein of groot blikje tomatenpuree gebruikt? Groetjes Sandra
Brenda Hoff
Hoi Sandra, een standaard blikje tomatenpuree van 70 gram, het kleine blikje. Gr Brenda
Syl
Hallo, Welke tomaten gebruikt u? Als ik geen verse tomaten wil gebruiken maar tomaat uit blik wat moet dan de hoeveelheid tomaat uit blik zijn bij het recept voor 2 personen? Hoor graag van je, fijn weekend Groeten Syl
Rene
Waarom zou je geen blik tomaten gebruiken? In Nederland heb je maar weinig smaakvolle tomaten. Die uit blik zijn echt hartstikke lekker. Meerdere Italiaanse kookboeken adviseren dan ook blik tomaten over de niet smaakvolle tomaat uit Nederland. Mocht je groenteboer nou echt mooie verse tomaten hebben dan zijn die natuurlijk beter.
Brenda Hoff
Hoi syl, ik gebruik gewone Roma tomaten. Ik zou in dit geval geen tomaten uit blik gebruiken.
Gresita Mulder
Deze soep is een groot succes geworden binnen onze familie!! Zowel als lunch, als avondeten met wat extra groente toevoegingen en als tussendoortje. Ik maak ‘em bijna wekelijks sinds ik het recept vorig jaar ontdekte!😁👍🏼
Brenda Hoff
Wat tof om te horen Gresita, bedankt voor je reactie
Esther
Wat een heerlijk recept. Ik heb hem in de all in one onder hoge druk gedaan. Daarna nog gehaktballetjes erbij en vermicelli. Staat inmiddels in mijn receptenboek. Dank je wel 👍
Maria
Hoi Esther, bedoel je eigenlijk een snelkookpan? (Dat is wel een mooi Nederlands woord, hoor).
Barbara Hidding
Heerlijk, ik ontvel de tomaten meestal wel anders krijg je echt al die stugge velletjes
Monique
Ja dat doe ik ook! Die velletjes krijg je niet helemaal glad gepureerd. Verder is het een heerlijke soep waar je volop mee kunt variëren.
Nils
Beetje gember en italiaanse kruiden erbij. Lekker hoor. Al een paar keer gemaakt.
Kelly
Hoi, Ik heb je tomatensoep gemaakt maar even wat vraagjes erover! Alles goed opgevolgd, toen was ik klaar om de staafmixer te gebruiken, nu krijg ik de soep alleen niet helemaal glad. De pitjes blijven er nog best veel inzitten. Heb je tips hiervoor? Moet ik dan langer mixen? En nog tips om de smaak wat minder naar tomaat te maken ook al is het een tomatensoep? ;)
Rosa
Je kan de tomatensoep door een zeef halen :)
Els de Brabander
Haha geen sopje maar jou SOEPJE NATUURLIJK . fijn weekend.
Els de Brabander
Heb vanmorgen jou tomatensopje gemaakt heerlijk ,makkelijk en gauw klaar.
Chantal
Heerlijke soep, ik maak deze vaak als basis. Ook voeg ik na het pureren een blikje gesneden tomaten blokjes toe. Samen met zelfgemaakte balletjes en parmezaanse kaas erover, Super!
Haantje79
Sinds ik dit recept voor tomatensoep heb gemaakt is dit mijn vaste recept. Echt heerlijk en je kan het naar eigen inzicht opleuken met ballen vermecelli groenten etc.
Ina
Hoi, Brenda. Wat een fijn recept! Ik gebruik dit sinds kort. Bedoel jij met een blikje tomatenpuree een groot of een klein blikje? Verder vroeg ik me af hoeveel tomatenblokjes uit blik je zou gebruiken i.p.v. verse tomaten. Dat vind ik in de winter fijner.
Brenda Hoff
Wat tof om te horen, zo was het ook bedoeld. Zelf gebruik ik dit recept ook telkens weer, iedere keer met een andere twist. Nu de herfst er aan komt komt ook het soepseizoen er aan :)
Ger
Heerlijk recept dus prima iedereen smult er van.
Marjolein
Heel fijn recept! Makkelijk, snel klaar én lekker.