Witte asperges met kaassaus uit de oven
Bewaren
Witte asperges met kaassaus in de oven. Dit is echt een heerlijke lente-schotel, makkelijk te maken én met het witte goud. Nog even, nu het nog kan. Smullen!
Witte aspergeseizoen
Nu ze er nog zijn moeten we erven genieten: witte asperges. Heb je ze al gegeten dit seizoen? Zo nee, wacht dan niet te lang. Voor je het weet is het witte aspergeseizoen weer voorbij. Vooral omdat het dit jaar extra vroeg is begonnen!
Zelf ben ik gek op gekookte asperge met ham, een eitje en gebakken aardappeltjes. Lekker klassiek, altijd goed. Maar natuurlijk is het ook leuk om juist lekker te variëren met aspergerecepten.
Deze keer heb ik een variant op de klassieke witte asperges met aardappel gemaakt. Witte asperges met kaassaus uit de oven. Een heerlijke schotel met asperges, kaassaus en gebakken spek.
Witte asperges met kaassaus uit de oven
Het bereiden van asperges is niet moeilijk, dat bewijst dit recept. De geschilde asperges koken we eerst 10 minuten in ruim water. Ondertussen maken we de kaassaus in een steelpannetje van boter met bloem, met melk en de kaas.
In een ingevette ovenschaal verdelen we de gekookte witte asperges. Zo’n 250 gram per persoon. Hieroverheen verdelen we de lekkere kaassaus, met daarover extra geraspte kaas. Daar heb je nooit genoeg van! Dit laten we in de oven zo’n 15-20 minuten gratineren tot de kaas goed is gesmolten en een mooi goudbruin laagje krijgt.
Als de witte asperges met kaassaus uit de oven komt verdelen we er gebakken spek over samen met fijngehakte bieslook. Zo lekker!
Serveer de witte asperges met kaassaus uit de oven met aardappeltjes naar keuze voor een complete maaltijd.
Tip: voor een vegetarische variant laat je het spek achterwege. Lekker om in dat geval ringetjes lente-ui toe te voegen voor een knapperig ingrediënt in de schotel.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witte asperges met kaassaus uit de oven
Stap 1
Schil de asperges en snijd de houten onderkanten eraf. Kook de asperges 10 minuten in ruim water.Stap 2
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 3
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.Stap 4
Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 5
Verdeel de gekookte asperges over de ovenschaal. Verdeel hierover de kaassaus en bestrooi dit met de overige geraspte kaas.Stap 6
Verwarm de asperges met kaassaus 15-20 minuten in de oven.Stap 7
Bak ondertussen het spek krokant in een droge koekenpan.Stap 8
Bestrooi de asperges in kaassaus met het verkruimeld gebakken ontbijtspek en fijngesneden bieslook.Stap 9
Serveer de witte asperges met kaassaus uit de oven met aardappeltjes naar keuze.voor een vegetarische variant laat je het spek achterwege. Lekker om in dat geval ringetjes lente-ui toe te voegen.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze witte asperges met kaassaus uit de oven
Stap 1
Schil de asperges en snijd de houten onderkanten eraf. Kook de asperges 10 minuten in ruim water.Stap 2
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 3
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.Stap 4
Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 5
Verdeel de gekookte asperges over de ovenschaal. Verdeel hierover de kaassaus en bestrooi dit met de overige geraspte kaas.Stap 6
Verwarm de asperges met kaassaus 15-20 minuten in de oven.Stap 7
Bak ondertussen het spek krokant in een droge koekenpan.Stap 8
Bestrooi de asperges in kaassaus met het verkruimeld gebakken ontbijtspek en fijngesneden bieslook.Stap 9
Serveer de witte asperges met kaassaus uit de oven met aardappeltjes naar keuze.voor een vegetarische variant laat je het spek achterwege. Lekker om in dat geval ringetjes lente-ui toe te voegen.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.