Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

Een recept dat altijd van pas komt: ragout. Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediënten van een blikje-ragout zijn.

Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet? Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veel meer smaak!

Ragout kip/champignon

Di recept voor kip/champignon ragout staat al sinds 2012 op mijn website. Het is een van de aller eerste recepten die ik plaatste. De foto’s heb ik inmiddels wel een keer overnieuw gemaakt zodat het er mooier en lekkerder uitziet.

Met kerst is dit al jaren een van de best bekeken recepten, het is ook nog steeds een van mijn favorieten.

ragout recept

 

Ragout (kip/champignon)

De basis van de ragout is een roux van bloem met boter. De kippenbouillon zorgt voor volume en een romig geheel. Kerriepoeder, mosterd en worcestersaus zorgen voor een smaakkick.

Ragout in een pasteitje is old school, en altijd goed. Zo rond de feesten zijn er ook pasteibakjes in een stervorm verkrijgbaar bijvoorbeeld. Zelf kun je ook pasteibakjes maken, klik hier om te lezen hoe je dat doet.

Wil je ragout op een andere manier serveren? Verdeel de ragout eens in een klein schaaltje en bedek dit met bladerdeeg. Bestrijk met losgeroerd ei en vergeet er ook geen gaatje in te prikken zodat het lucht weg kan. Bak dit 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.

Wil je voor een vegetarische ragout gaan? Vervang de kippenbouillon door groentebouillon en laat de kip achterwege. Voeg in dat geval extra champignons of een paddestoelenmix toe (totaal 350 tot 400 gram). Voeg ook extra lente-ui toe.

kip ragout

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

+ 40 minuten
6 personen

Ingrediënten

  • 350 gram kipfilet
  • 750 ml kippenbouillon
  • 250 gram champignons
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 0,5 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie of 2 theelepels gedroogd
  • 3 stengels lente-ui
  • 50 ml slagroom
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes.
  • Snijd de champignons in blokjes en verwarm boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg een eetlepel worcestersaus toe.
  • Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
  • Doe de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de ringetjes lente-ui en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de ragout in een pasteibakje, of in een bakje met daarop een dakje van bladerdeeg.

Tip:

• Als de ragout voor je gevoel te vloeibaar is kun je het met allesbinder of extra bloem binden.
• De pasteibakjes kun je vervangen door geroosterd brood, of door een bakje met daarop een plakje bladerdeeg. Vul het bakje met ragout en leg hier een plakje bladerdeeg op. Verwarm dit 20 minuten in de oven op 200 graden, tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.
Slagroom kun je vervangen door crème fraîche of room. Ook kun je de slagroom weglaten.

Bijgerecht
voorgerecht

Champignon ragout

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

72 Reacties

  1. Helen 31 december 2020 om 21:23

    Ik maak al jaren ragout naar recept van mijn moeder.
    Totdat ik dit recept tegen kwam! Vandaag gemaakt en het was echt heel erg lekker! Het recept van mijn moeder blijf ik zeker gebruiken maar wél in combinatie met jouw recept!

    1. Brenda Hoff 3 januari 2021 om 13:47

      Wat leuk om te horen Ellen, super om te combineren met elkaar.

  2. feike 11 januari 2021 om 16:03

    beste is koude bouillon toevoegen .begin met een beetje als het echt bind kun je wat meer toevoegen . blijf roeren totdat alle bouillon erin zit om een mooie gladde massa te maken.

  3. Shelly 12 januari 2021 om 16:24

    5 sterren
    Heerlijk! Fijn dat je een eigen draai aan de smaak hebt gegeven. Ik maak het frequent en het bevalt iedereen zeer goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept