Homemade Ragout (Kip/Champignon)

RagoutEen recept dat altijd van pas komt: ragout! Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediënten van een blikje-ragout zijn.

Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet?Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veeeel meer smaak!

Dus de volgende keer dat je het eet: maak je het zelf! Ik laat je zien hoe je dat doet! (De pasteitjes heb ik ook zelf gemaakt, hoe ik dit gedaan heb zie je hier)

De ingrediënten staan er klaar voor… de kip wordt in de bouillon gegaard.

Ragout
Boter en bloem in een pannetje, bloem kort gaar laten pruttelen

Ragout

Beetje bij beetje voeg je de bouillon toe.. (let op: je hoeft niet alle bouillon toe te voegen)

Ragout

.. zodat het een gladde saus wordt.

Ragout

De overige ingrediënten voeg je toe…

Ragout

even laten pruttelen, en je kippenragout is klaar.

Lekker met een pasteitje

Ragout

Ragout (kip/champignon)

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

Ingrediënten

  • 350 g kipfilet
  • 750 – 1000 ml kippenbouillon
  • bakje champignons
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 flinke scheuten worcestersaus
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie of 2 theelepels gedroogde
  • 3 stengels lente-ui
  • scheut slagroom
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes  en de champignons in plakjes.
  • Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
  • Voeg de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de lente-ui en peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de ragout in een pasteibakje.

Tips:

    • Als de ragout voor je gevoel te vloeibaar is kun je het met allesbinder binden.

      • De pasteibakjes kun je vervangen door geroosterd brood

        • Slagroom kun je vervangen door crème fraîche of room. Ook kun je de slagroom weglaten.

          Pin dit recept
          Afdrukken

          Bron: gebaseerd op een recept van smulweb


          Brenda Hoff
          Brenda Hoff
          Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
          65 comments
          1. Ik ben echt gek op ragout maar ik had het eigenlijk nog nooit zelfgemaakt. Maar ik zie nu dat het eigenlijk heel erg makkelijk is en volgens mij ook best wel snel klaar! Ik ga het zeker een keer uitproberen

            1. Zeker een aanrader! Ik beveel mijn recept van harte aan voor lekkerensimpel.com! ;-)
              Zit LEKKER veel smaak aan, en is inderdaad best SIMPEL. Je moet er wel even bijblijven als je de bouillon er door roert.
              Je kunt het ook goed van te voren maken en later opwarmen.

          2. Als je bij jou komt eten is het net of je in een 5-sterren restaurant zit te eten volgens mij,hihi. Het ziet er zo verrukkelijk uit allemaal. Krijg altijd honger als ik dit soort recepten zie. Ben zelf ook dol op ragout, dus ik vermoed dat dit recept hier ook nog wel op tafel gaat komen. Alleen opende hij bij mij de link niet van de pasteibakjes!?

            Afin, nogmaals het ziet er verrukkelijk uit en is ook heerlijk eten met de koudere dagen.

          3. Heb het recept voor de pasteibakjes al gevonden. Alleen de link via dit recept werkt (bij mij) niet. En zo word mijn to-do-lijstje weer 2recepten langer. Ik kan nog wel een paar jaar vooruit met alle recepten die ik ooit nog wil gaan maken, hihi. Leuk is dat om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen, geeft altijd een leuke spanning vind ik. :-)

            1. Hi, bedankt voor de tip. De link heb ik inmiddels aangepast.
              De ragout is ontzettend lekker. Ga hem zelf weer voor de feestdagen maken ;-)

          4. Ga het vandaag voor de derde keer maken.
            Doe er iets minder worcestersaus in en ietsje meer kip. De mannen hier zijn er dol op!

          5. Hallo Brenda,

            Ik ben nogal verbaasd over je hoeveelheden voor 6 personen. Ik gebruikte gisteren voor 3 personen 50g bloem en 50g boter en had een karige maaltijd. Ik kan me ook niet voorstellen dat je bijna een liter bouillon daarin kunt verwerken. Ik kon nog geen halve liter kwijt en toen werd de ragout al bijna te dun. Doe ik iets verkeerd?

            Groet,
            Dick

            1. Hi Dick, vervelend dat het niet gelukt is. Ik kan zo helaas niet zien waar het mis gaat. In dit recept heb 60 g bloem en boter gebruikt en 750 ml bouillon. Dit gaf een lekkere bouillon, voldoende voor 6 pasteitjes.

              1. Hoi Brenda,

                Ik zit nog eens naar jouw en andere recepten te kijken. Ik denk dat ik de bloem te kort heb laten bakken. Ik was bang dat het zou aanbakken. Hoe lang laat jij het normaal altijd “pruttelen”?

            2. Ik denk dat het verschil is, dat dit recept voor zes pasteitjes is en niet voor een maaltijd van zes personen. Ik maak zelf ragout ook ongeveer zó, en eet het dan als maaltijd met rijst. En dan is deze hoeveelheid prima voor drie personen, als het geen al te grote eters zijn. Ik doe er voor een maaltijd meestal ook nog wat andere dingen door, net wat ik heb, bijvoorbeeld stukjes rode paprika, of preiringetjes, En in plaats van worcestersaus ook wel eens sambal badjak, net hoe de pet staat.

            3. De verhouding voor een roux is 5:6 met halve liter vloeistof.
              Dus 50 gr. boter, 60 gram bloem, en ‘n halve liter bouillon or whatever. Dan kan het (bijna) niet mislukken. Maar ook zeker niet meer dan die halve liter vloeistof anders wordt het te dun voor ragout.

              Verder is het een geweldig lekkere ragout…..dan wil je nooit meer een blikje! Dank je voor het delen van je recept!

            4. Ik nam 100 gram boter 100 gram bloem als het te dun is wat bloem in een kopje glad maken met koud water tot klontjes weg zijn en erbij doen dan wordt het wat dikker. dit werkt altijd ook bij soep wel altijd koud water gebruiken.

          6. Goedemiddag,

            Ben ragout aan het maken. Nu vraag ik met af, moet ik de champignons ook nog even voorgaren of is het voldoende om dit aan het eind even te laten pruttelen.

          7. Heerlijk smaakvol recept van ragout! Ik had het nog nooit gemaakt, maar deze is voor herhaling vatbaar. Inderdaad beter dan uit een blikje.

          8. Ik heb deze ragout gemaakt zonder de slagroom en lente-ui. Het is een eenvoudig en simpel recept maar het resultaat was geweldig. Volgende keer doe ik er lente-ui bij, dat is vast nog lekkerder.

          9. Mooie basis. Ik heb een paar dingen echter aangepast De kipfilet heb ik vervangen door een beenhammetje. Voorts maak ik een bospaddenstoelen bouillon en wel daar ca. 25 gram gedroogde porcini in. Een half/heel glaasje witte wijn kan ook geen kwaad. Doet dit wel door de bouillon zodat de ragout niet te dun wordt/. Dit is een heerlijke smaakbom. De kerrie heb ik in dit gerecht weggelaten.
            Is absoluut ook het proberen waard.

          10. Hallo, zou ik de ragout een dag voor ik het ga eten klaarmaken en dan bewaren in de koelkast? Wil dit recept graag met kerst maken maar het liefst een dag vantevoren!

              1. Bedank voor je antwoord.
                Nee inderdaad niet…
                Geen suiker, gluten, zuivel, soja..
                En geel e-nummers niet.
                Maar we gaan het morgen maken, dus we zullen zien.
                Ik probeer nog wel wat te laten weten.

          11. Wat een overheerlijk recept!!!! Ik heb deze ragout voor de kerst gemaakt. Suuk6 was enorm! Het was alsof de welbekende engeltjes iets over je tong deden ;-)
            Thanks!!!!!

          12. Inderdaad een super lekker recept. Ik heb het vandaag gemaakt (en natuurlijk ook al geproefd :-)).
            Volgende keer misschien met zelfgemaakte kippenbouillon, de bouillon uit een potje vind ik wel redelijk zout, dus heb geen zout meer extra toegevoegd.

            De lenteui geeft een lekkere ‘bite’. Echt een aanrader dit recept, smaakt echt puur in vergelijking met een blikje ragout.

          13. Voor het allereerst de stap durven te zetten om zelf ragout te maken. Geen idee waarom ik daar zo lang tegenop zag.
            Was makkelijk en erg smakelijk! We hebben het gegeten met couscous en zoet-zure komkommer.

          14. Met kerstavond eten wij altijd een pasteitje.. traditie.. maar nu de kinderen iets groter zijn is dit niet meer een volwaardige maaltijd. Wat is een lekker gang ervoor of erna om toch iets meer binnen te krijgen?

          15. Er staat kippenbouillon in je recept als ingredient. Bedoel je dan dat je een kruidenbuiltje voor kippenbouillon gebruikt of koop je een basispot kippenbouillon in de winkel die je gebruikt? En als je een builtje gebruikt, hoeveel gebruik je er dan op 1 liter?

          16. Hallo Brenda,
            Ik ben een Nederlandse man van (op een week na) 69 jaar en woon alweer 4 jaar in het noorden van Thailand. Mijn Thaise partner (55) komt uit een klein dorpje aan de voet van de bergen en heeft geen enkele ervaring met “eten over de grens”
            Ik ben niet zo’n keukenprins maar vind het wel leuk om af en toe eens wat te koken. Echter als ik wat klaarmaak moet ik meestal eerst zelf opscheppen, want als mijn partner eenmaal aan het “proeven” is blijft er niet zoveel meer over. Inmiddels kent ze jou gevulde paprika’s, eier salade en ragout (maar dan met pork) Helaas zijn niet alle ingrediënten hier verkrijgbaar, maar met een beetje eigen fantasie lukt het best. Dus bedankt!!

          17. Hi Brenda, ik wil de ragout gaan maken vandaag. Even voor de zekerheid: je hergebruikt de bouillon waarin je de kip hebt gekookt voor de roux?? Gr lein

          18. Hoi zelf gemaakt is idd veel lekkerder, maar doe jij de champignons er rauw in? Ik fruit ze altijd zachtjes met uitjes/sjalotjes in de roomboter en doe dan de bloem erbij.

          19. kan ik de kippen ragout ook een dag van te voren maken en de volgende dag opwarmen ?? Met vriendelijke groet Bert van der Burgt

          20. Niet helemaal goed gelezen en alle bouillon erbij gedaan. Flink balen tot mijn vrouw proefde en zei dat we heerlijke champignonnensoep hadden! Alsnog genoten ervan!

          21. Goedemorgen Brenda
            Gisteren heb ik kippenbouillon gemaakt voor de ragout en vandaag maak ik de kippenragout maar dan wel zonder de champignons en doe er prei en wortel door is ook erg lekker en ik serveer het met spaghetti

          22. Super makkelijk recept! Ik had wel tarwemeel gebruikt en ik heb flink wat bindmiddel mogen gebruiken. Het flesje tabasco (gelukkig oud) voor worchestersaus aangezien, maar dat heeft gelukkig niet veel gedaan. Iets meer mosterd gebruikt ivm de liefhebbers hier in huis. Aanrader!

          Geef een reactie

          Misschien vind je dit ook leuk