Een recept dat altijd van pas komt: ragout. Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediënten van een blikje-ragout zijn.
Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet? Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veel meer smaak!
Di recept voor kip/champignon ragout staat al sinds 2012 op mijn website. Het is een van de aller eerste recepten die ik plaatste. De foto’s heb ik inmiddels wel een keer overnieuw gemaakt zodat het er mooier en lekkerder uitziet.
Met kerst is dit al jaren een van de best bekeken recepten, het is ook nog steeds een van mijn favorieten.
Ragout (kip/champignon)
De basis van de ragout is een roux van bloem met boter. De kippenbouillon zorgt voor volume en een romig geheel. Kerriepoeder, mosterd en worcestersaus zorgen voor een smaakkick.
Ragout in een pasteitje is old school, en altijd goed. Zo rond de feesten zijn er ook pasteibakjes in een stervorm verkrijgbaar bijvoorbeeld. Zelf kun je ook pasteibakjes maken, klik hier om te lezen hoe je dat doet.
Wil je ragout op een andere manier serveren? Verdeel de ragout eens in een klein schaaltje en bedek dit met bladerdeeg. Bestrijk met losgeroerd ei en vergeet er ook geen gaatje in te prikken zodat het lucht weg kan. Bak dit 20 minuten in de oven tot het bladerdeeg gaar en goudbruin is.
Wil je voor een vegetarische ragout gaan? Vervang de kippenbouillon door groentebouillon en laat de kip achterwege. Voeg in dat geval extra champignons of een paddestoelenmix toe (totaal 350 tot 400 gram). Voeg ook extra lente-ui toe.
Homemade Ragout (Kip/Champignon)
Ingrediënten
- 350 gram kipfilet
- 750 ml kippenbouillon
- 250 gram champignons
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 0,5 eetlepel mosterd
- 1 theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels worcestersaus
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie of 2 theelepels gedroogde
- 3 stengels lente-ui
- 50 ml slagroom
- peper
- zout
Bereiding
- Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes.
- Snijd de champignons in blokjes en verwarm boter in een koekenpan. Bak de champignons hierin aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg een eetlepel worcestersaus toe.
- Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
- Doe de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de ringetjes lente-ui en fijngesneden peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
- Serveer de ragout in een pasteibakje, of in een bakje met daarop een dakje van bladerdeeg.
Tip:
