Kruidenboter

Ik vind een stokbroodje kruidenboter erg lekker op zijn tijd! Met dit mooie weer is het lekker bij de BBQ, maar met minder weer ook bij een kom soep.

Het handige aan het zelf maken van kruidenboter is dat je zelf de smaak bepaald. Bij de supermarkt en bij de kaasboer zijn lekkere varianten kruidenboter te verkrijgen. Maar de beste maak je echt zelf, en als de zorgt dat de boter zacht is, is het ook zo gepiept!

Toen ik deze kruidenboter maakte, publiceerde Jolande Kookt! ook een recept voor het maken van kruidenboter. Jolande gaf de tip om een beetje ketjap toe te voegen om de smaken te versterken.

 

Kruidenboter

Ingrediënten

 • 250 gram roomboter
 • bieslook
 • peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • sjalotje
 • scheutje ketjap
 • citroensap (ongeveer 1 citroen)

Bereiding

Haal de roomboter minimaal 1 uur van te voren uit de koelkast.

Snijd (of knip) 2 eetlepels peterselie en bieselook fijn. Snipper het sjalotje. Pers de knoflook.

“Prak” de roomboter door elkaar, voeg de peterselie, bieslook, knoflook, citroensap, sjalotje en een scheutje ketjap hierbij en roer dit door elkaar.

Tip: Heb je teveel gemaakt? Vries dit dan (in porties) in. Zo kun je het de volgende keer laten ontdooien en hoef je het niet opnieuw te maken.

 ———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
9 comments
 1. Supertip, dat invriezen in porties! Gebruik je gezouten of ongezouten boter? Bij ongezouten boten kun je ook nog wat bouillonpoeder toevoegen, of zou dat hetzelfde effect hebben als ketjap?

  1. Inderdaad heel erg handig Nienke. Deze keer had ik ongezouten gebruikt. Door de ketjap wordt het inderdaad wat zouter. Ik vond onze kruidenboter zout genoeg. Heb vanavond met de BBQ het laatste restje uit de vriezer gebruikt. Binnenkort dus weer nieuwe maken!

 2. Lijkt me lekker deze kruidenboter, wat ook lekker is als je van pittig houd is een lepeltje sambal erdoor roeren. Laat de zomer maar komen!

 3. Oh vanmiddag vast gemaakt voor bbq morgen. Te lekker, kan en bijna niet van afblijven.
  Ik heb ipv sjalotje bosuir gebruikt.

 4. Oké, deze variant kende ik nog niet maar wil ‘m wel gaan maken. Vanmiddag nog. Maar dan wil ik eerst graag weten welke ketjap je hebt gebruikt want ik heb alleen ketjap manis (de zoete dus) in huis. Als het ketjap asin (de zoute) moet zijn kan ik wellicht ook sojasaus (bijv. kikoman) gebruiken, toch? Eerst maar even je antwoord afwachten dus en dan aan de slag!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk