Ga naar de inhoud

Aspergesoep

Het is inmiddels lekker warm weer in Nederland, toch blijf ik van warme soep houden. Op warmere dagen niet om op te warmen, maar wanneer ik trek heb in iets hartigs. Dat kun je soms juist gebruiken als het warm is. Wél is het fijn om in dat geval niet...
Delen op

Aspergesoep

Aspergesoep txt

Het is inmiddels lekker warm weer in Nederland, toch blijf ik van warme soep houden. Op warmere dagen niet om op te warmen, maar wanneer ik trek heb in iets hartigs. Dat kun je soms juist gebruiken als het warm is. Wél is het fijn om in dat geval niet voor een zware soep zoals snert te gaan maar een lekker voorjaars- of zomersoepje. In dit geval gaan we voor aspergesoep.

Aspergesoep

Asperges vind ik lekker, maar ik wist niet echt of aspergesoep ook mijn ding zou zijn. Het leek me namelijk een beetje veel asperge, te veel van het goede zeg maar. Daarom stond het eten (en maken) van aspergesoep me in eerste instantie een beetje tegen. Maar toen ik nog 250 gram asperges over had en een aantal dagen buiten de deur zou eten besloot ik dat het tijd was voor een kommetje aspergesoep. Lekker voor tussendoor.

Vol van smaak

Deze soep heeft me ontzettend verrast. Vol van smaak, niet te zwaar. De perfecte soep voor deze tijd van het jaar. Ik heb ervoor gekozen geen slagroom toe te voegen omdat ik bang ben dat de soep daar te zwaar van wordt, daarom serveer ik de soep met een likje crème fraîche. Dit maakt het soepje net wat romiger. Al is het zonder ook lekker.

 

Aspergesoep 02

 

Wat vind jij van aspergesoep?

Ingrediënten

kommen

Garnering

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze aspergesoep

Stap 1

Schil de asperges rondom (dit gaat heel goed met een dunschiller) en snijd de houdachtige onderkanten eraf. Gooi de schillen en onderkanten niet weg, deze gebruiken we ook.

2
Stap 2

Kook de asperges in ruim water 5 minuten gaar.

3
Stap 3

Zet het vuur hierna uit en laat het nog 10 minuten staan. Haal de asperges voorzichtig uit het water en houd dit apart. Voeg de onderkanten en schillen bij het water samen met het bouillonblokje en kook dit 10 minuten.

4
Stap 4

Zet het vuur uit en laat dit zo afkoelen. Zeef de bouillon en gooi de uiteinden en schillen weg.

5
Stap 5

Smelt in een sauspan de boter en voeg de bloem langzaam toe.

6
Stap 6

Roer het tot een glas mengsel en laat dit een paar minuutjes garen, let op dat het niet gaat kleuren. Voeg een beetje bouillon bij de roux en roer dit door zodat het een geheel wordt.

7
Stap 7

Meng het pannetje met de roux door de grote pan met bouillon. Snijd de gare asperges in stukken en voeg dit bij de soep. Breng op smaak met peterselie en peper.

8
Stap 8
Serveer de soep met een beetje crème fraîche en hamreepjes (of zalmreepjes).

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie

7 reacties

ton

in 1 woord....heerlijk! vandaag voor het eerst geprobeerd.

Laat een bericht achter

Natasja

Ik wil dit recept morgen gaan maken maar hoeveel water gebruik je zodat de bouillon niet te slap wordt?

Laat een bericht achter

Nelise

Gisteren gegeten, heerlijke soep. Zolang er nog witte asperges zijn, nog even snel van genieten.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Zeker weten!

A.J.

Hoewel je het er niet bij vermeld vermoed ik dat je witte asperges hebt gebruikt. Sinds kort heb ik deze groente leren eten. De groene versie, want de witte kan mij niet bekoren. Mijn vraag is deze. Kan je de witte asperge een op een omruilen voor de groene asperge? of beïnvloed dit de recepten te veel? Bij voorbaat hartelijk bedankt voor je reactie. A.J.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Voor de aspergesoep heb ik inderdaad witte asperges gebruikt. Niet bij ieder recept kun je de witte asperges 1 op 1 vervangen door groene en andersom. De smaak van een witte asperge verschilt veel van die van de groene. Al zijn veel recepten wel geschikt om zowel met witte als groene asperges te eten, bijvoorbeeld mijn recept van de asperges met bladerdeeg en zalm. Bij deze soep zou het ook kunnen, al wordt de smaak dan wel anders. <em>Mijn advies: </em>als je denkt dat het lekker is om de asperges te vervangen, gewoon doen! Dit geldt bij ieder recept, als het toch niet lekker is weet je het voor de volgende keer :)

Daniëlle

Wat een lekker recept, ik ben gek op aspergesoep!

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op