Aspergesoep

Aspergesoep txt

Het is inmiddels lekker warm weer in Nederland, toch blijf ik van warme soep houden. Op warmere dagen niet om op te warmen, maar wanneer ik trek heb in iets hartigs. Dat kun je soms juist gebruiken als het warm is. Wél is het fijn om in dat geval niet voor een zware soep zoals snert te gaan maar een lekker voorjaars- of zomersoepje. In dit geval gaan we voor aspergesoep.

Aspergesoep

Asperges vind ik lekker, maar ik wist niet echt of aspergesoep ook mijn ding zou zijn. Het leek me namelijk een beetje veel asperge, te veel van het goede zeg maar. Daarom stond het eten (en maken) van aspergesoep me in eerste instantie een beetje tegen. Maar toen ik nog 250 gram asperges over had en een aantal dagen buiten de deur zou eten besloot ik dat het tijd was voor een kommetje aspergesoep. Lekker voor tussendoor.

Vol van smaak

Deze soep heeft me ontzettend verrast. Vol van smaak, niet te zwaar. De perfecte soep voor deze tijd van het jaar. Ik heb ervoor gekozen geen slagroom toe te voegen omdat ik bang ben dat de soep daar te zwaar van wordt, daarom serveer ik de soep met een likje crème fraîche. Dit maakt het soepje net wat romiger. Al is het zonder ook lekker.

Aspergesoep

4 kommen

Ingrediënten

  • 250 gram witte asperges
  • 1 bouillonblokje goentebouillon
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • peper
  • peterselie

Garnering

  • hamreepjes
  • crème fraîche

Bereiding

  • Schil de asperges rondom (dit gaat heel goed met een dunschiller) en snijd de houdachtige onderkanten eraf. Gooi de schillen en onderkanten niet weg, deze gebruiken we ook.
  • Kook de asperges in ruim water 5 minuten gaar.
  • Zet het vuur hierna uit en laat het nog 10 minuten staan. Haal de asperges voorzichtig uit het water en houd dit apart. Voeg de onderkanten en schillen bij het water samen met het bouillonblokje en kook dit 10 minuten.
  • Zet het vuur uit en laat dit zo afkoelen. Zeef de bouillon en gooi de uiteinden en schillen weg.
  • Smelt in een sauspan de boter en voeg de bloem langzaam toe.
  • Roer het tot een glas mengsel en laat dit een paar minuutjes garen, let op dat het niet gaat kleuren. Voeg een beetje bouillon bij de roux en roer dit door zodat het een geheel wordt.
  • Meng het pannetje met de roux door de grote pan met bouillon. Snijd de gare asperges in stukken en voeg dit bij de soep. Breng op smaak met peterselie en peper.
  • Serveer de soep met een beetje crème fraîche en hamreepjes (of zalmreepjes).
Hoofdgerecht, Soep, Tussendoortje
Asperges, Soep
Soep, Tussendoor
Pin dit recept
Afdrukken

 

Aspergesoep 02

 

Wat vind jij van aspergesoep?

Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments
  1. Hoewel je het er niet bij vermeld vermoed ik dat je witte asperges hebt gebruikt.
    Sinds kort heb ik deze groente leren eten. De groene versie, want de witte kan mij niet bekoren.
    Mijn vraag is deze. Kan je de witte asperge een op een omruilen voor de groene asperge? of beïnvloed dit de recepten te veel?
    Bij voorbaat hartelijk bedankt voor je reactie.

    A.J.

    1. Voor de aspergesoep heb ik inderdaad witte asperges gebruikt. Niet bij ieder recept kun je de witte asperges 1 op 1 vervangen door groene en andersom. De smaak van een witte asperge verschilt veel van die van de groene. Al zijn veel recepten wel geschikt om zowel met witte als groene asperges te eten, bijvoorbeeld mijn recept van de asperges met bladerdeeg en zalm. Bij deze soep zou het ook kunnen, al wordt de smaak dan wel anders.
      Mijn advies: als je denkt dat het lekker is om de asperges te vervangen, gewoon doen! Dit geldt bij ieder recept, als het toch niet lekker is weet je het voor de volgende keer :)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk