Pompoenhummus

Pompoenhummus txt

Sinds ik laatst bij de Appie een bakje met pompoenhummus heb gekocht ben ik verslaafd. De lekkerste hummus die ik ooit gegeten heb. En daarom wilde ik het meteen na maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt!

Deze pompoenhummus zo’n beetje de hele dag door. Namelijk bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en bij de borrel. Dit lekkere (en healthy) smeerseltje is dus van alle markten thuis!

Bij het ontbijt smeer ik de pompoenhummus het liefste op een cracker. Tussendoor ook. Bij de lunch is het heerlijk op een broodje of harde bol met kipfilet en bij de borrel is het een ideale dip om.. te dippen! Lekker met groenten zoals komkommer, worteltjes en tomaat maar ook lekker met crackertjes of op een toastje.

Ik zie geen reden waarom je dit lekkere smeerseltje niet gaat maken, het komt sowieso van pas. Of je moet niet aan een ontbijt, tussendoortje, lunch of borrel doen… ;) Maar dan kun je het ook nog als avondmaaltijd eten op een pitabroodje met falafel. Van alle markten thuis dus. En ook nog eens lekker en gezond.

Pompoenhummus02

Pompoenhummus

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram geweekte/gekookte kikkererwten
  • 150 gram gare pompoenblokjes (gekookt, of nog lekkerder even geroosterd in de oven)
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • halve theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/4 theelepel gedroogde chillipeper
  • zout
  • peper

Bereiding:

Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak.

Pureer in een keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).
Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.

Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.

 

Bij de comments stonden een aantal goede vragen over de bereiding, de antwoorden heb ik verwerkt in de tips.

Tips:

  • de hummus kunt je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen.
  • Pompoen kun je roosteren op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.
  • Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Al de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

 

 

23 Comments

  1. Cathelijne 6 oktober 2014 at 21:19

    Klinkt heerlijk! Is er een reden dat je de tahin pasta die meestal wordt gebruikt bij het maken van hummus achterwege hebt gelaten?

    Reply
  2. Astrid 7 december 2014 at 17:35

    Ik heb een beetje gemberpuree van Go-Tan toegevoegd. Ook erg lekker! Ik had precies dezelfde inspiratie als jij van de AH pompoen hummus :D Meteen zin om het zelf ook te maken! Verslavend…

    Reply
  3. Anne 14 januari 2015 at 06:54

    Hmmm lekker! Moet je de pompoen schillen? Of met schil roosteren?

    Reply
    1. Brenda Kookt 14 januari 2015 at 07:02

      In dit geval gebruik ik pompoenblokjes zonder schil.

      Reply
  4. Carolyn 26 oktober 2016 at 12:44

    Ik heb hem net gemaakt en him is heerlijk!

    Reply
  5. kathleen 27 maart 2017 at 07:44

    Ziet er lekker uit! Ben dol op de ah pompoenhummus, maar wilde het ook zelf proberen inderdaad :)
    Wel een vraagje, hoeveel porties zou ik hieruit kunnen halen? Voor een feestje van 10 personen, is dat dan genoeg?

    Bedankt!

    Reply
    1. Brenda Kookt 27 maart 2017 at 20:15

      Ah lastig. Maar dit is een flinke portie hoor. Met 10 personen kun je hier wel van eten.

      Reply

Geef een reactie