Pompoenhummus

Pompoenhummus txt

Sinds ik laatst bij de Appie een bakje met pompoenhummus heb gekocht ben ik verslaafd. De lekkerste hummus die ik ooit gegeten heb. En daarom wilde ik het meteen na maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt!

Deze pompoenhummus zo’n beetje de hele dag door. Namelijk bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en bij de borrel. Dit lekkere (en healthy) smeerseltje is dus van alle markten thuis!

Bij het ontbijt smeer ik de pompoenhummus het liefste op een cracker. Tussendoor ook. Bij de lunch is het heerlijk op een broodje of harde bol met kipfilet en bij de borrel is het een ideale dip om.. te dippen! Lekker met groenten zoals komkommer, worteltjes en tomaat maar ook lekker met crackertjes of op een toastje.

Ik zie geen reden waarom je dit lekkere smeerseltje niet gaat maken, het komt sowieso van pas. Of je moet niet aan een ontbijt, tussendoortje, lunch of borrel doen… ;) Maar dan kun je het ook nog als avondmaaltijd eten op een pitabroodje met falafel. Van alle markten thuis dus. En ook nog eens lekker en gezond.

Pompoenhummus02

Pompoenhummus

Bereidingstijd 25 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gram geweekte/gekookte kikkererwten
  • 150 gram gare pompoenblokjes (gekookt, of nog lekkerder even geroosterd in de oven)
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel honing
  • halve theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1/4 theelepel gedroogde chillipeper
  • zout
  • peper

Bereiding:

Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak.

Pureer in een keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).
Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.

Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.

 

Bij de comments stonden een aantal goede vragen over de bereiding, de antwoorden heb ik verwerkt in de tips.

Tips:

  • de hummus kunt je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen.
  • Pompoen kun je roosteren op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.
  • Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Al de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

 

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
23 comments
  1. Hallo, Lijkt me heel lekker. Een vraagje, hoe lang moet je de kikkererwten koken, en op hoeveel graden de pompoen roosteren en hoe lang? Ik ga het zeker proberen.

    1. Wat leuk dat je de pompoenhummus wilt proberen, hij is echt lekker hoor.

      De pompoen kun je roosteren op 200 graden, ongeveer 30 minuten. Prik even in de pompoen om te checken of het gaar is.

      Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Als de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Daarna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je kikkerwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

  2. Ik had er deze week al veel positieve reacties op gelezen, maar het is in België helaas niet te koop. Handig dat ik het nu zelf kan maken en het lijkt toch niet zo moeilijk te zijn, yes ;-)

  3. Heerlijk recept! Ga ik zeker een keer maken! Ik heb ooit ge-experimenteerd met een soortgelijk recept, maar dan met aubergine ipv pompoen. Een stuk minder kleurrijk uiteraard, maar zeker niet verkeerd!

    Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten!

    Liefst,
    Dishtales.com

  4. Klinkt heerlijk! Is er een reden dat je de tahin pasta die meestal wordt gebruikt bij het maken van hummus achterwege hebt gelaten?

  5. Ik heb een beetje gemberpuree van Go-Tan toegevoegd. Ook erg lekker! Ik had precies dezelfde inspiratie als jij van de AH pompoen hummus :D Meteen zin om het zelf ook te maken! Verslavend…

  6. Ziet er lekker uit! Ben dol op de ah pompoenhummus, maar wilde het ook zelf proberen inderdaad :)
    Wel een vraagje, hoeveel porties zou ik hieruit kunnen halen? Voor een feestje van 10 personen, is dat dan genoeg?

    Bedankt!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk