Sinds ik laatst bij de Appie een bakje met pompoenhummus heb gekocht ben ik verslaafd. De lekkerste hummus die ik ooit gegeten heb. En daarom wilde ik het meteen na maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt!
Deze pompoenhummus zo’n beetje de hele dag door. Namelijk bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en bij de borrel. Dit lekkere (en healthy) smeerseltje is dus van alle markten thuis!
Bij het ontbijt smeer ik de pompoenhummus het liefste op een cracker. Tussendoor ook. Bij de lunch is het heerlijk op een broodje of harde bol met kipfilet en bij de borrel is het een ideale dip om.. te dippen! Lekker met groenten zoals komkommer, worteltjes en tomaat maar ook lekker met crackertjes of op een toastje.
Ik zie geen reden waarom je dit lekkere smeerseltje niet gaat maken, het komt sowieso van pas. Of je moet niet aan een ontbijt, tussendoortje, lunch of borrel doen… ;) Maar dan kun je het ook nog als avondmaaltijd eten op een pitabroodje met falafel. Van alle markten thuis dus. En ook nog eens lekker en gezond.
Pompoenhummus
Bereidingstijd 25 minuten
Ingrediënten:
- 200 gram geweekte/gekookte kikkererwten
- 150 gram gare pompoenblokjes (gekookt, of nog lekkerder even geroosterd in de oven)
- 1 eetlepel water
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel honing
- halve theelepel gedroogde rozemarijn
- 1/4 theelepel gedroogde chillipeper
- zout
- peper
Bereiding:
Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak.
Pureer in een keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).
Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.
Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.
Bij de comments stonden een aantal goede vragen over de bereiding, de antwoorden heb ik verwerkt in de tips.
Tips:
- de hummus kunt je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen.
- Pompoen kun je roosteren op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.
- Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Al de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.