Ga naar de inhoud

Pompoenhummus

Hummus, gemaakt van pompoen met kikkererwten. Samen met enkele smaakmakers maakt dat een heerlijke pompoenhummus. Lekker op toast, brood of als dip.

25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Pompoenhummus

Pompoenhummus

Ik heb weer zo’n lekker recept voor pompoenhummus voor je. Dat is hummus, gemaakt van pompoen met kikkererwten. Samen met enkele smaakmakers maakt dat een heerlijke pompoenhummus. Lekker op toast en bij de borrel, maar ook als broodbeleg of als dip bij het diner. Ik vind het een topper!

Pompoenhummus

Pompoenhummus

Sinds ik laatst bij de Albert Heijn een bakje met pompoenhummus heb gekocht ben ik verslaafd. De lekkerste hummus die ik ooit gegeten heb. En daarom wilde ik het meteen na maken. En ik kan je zeggen, dat is gelukt! Dit pompoenhummus recept is zelfs nog lekkerder dan het bakje uit de winkel.

Pompoenblokjes

Voor dit recept gebruik je pompoenblokjes, geweekte kikkererwten, vergine olijfolie, knoflook, honing en kruiden. Je kunt de pompoenblokjes eventueel al kant-en-klaar kopen, maar je kunt ze ook zelf snijden. Ik gebruik het liefst flespompoen om pompoenblokjes van te snijden. De pompoen rooster je op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.

Voorgekookte kikkererwten

Ik gebruik voorgekookte kikkererwten. Deze worden in blik of pot verkocht. Als de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten. Daarna zijn ze klaar om hummus van te maken.

Pompoenhummus recept

Eerst rooster je de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak. Zo lekker! Daarna pureer je alle ingrediënten in een keukenmachine, blender of met de staafmixer. Dan komt het aan op nattevingerwerk. Proef het mengsel en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vindt. Voeg dan eventueel extra olijfolie of water toe.

Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje. Zo lekker!

Hummus: altijd lekker

Deze pompoenhummus kan zo’n beetje de hele dag door. Namelijk bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch en bij de borrel. Dit lekkere (en gezonde) smeerseltje van kikkererwten is dus van alle markten thuis!

Bij het ontbijt smeer ik de pompoenhummus het liefste op een cracker. Tussendoor ook. Bij de lunch is het heerlijk op een broodje of harde bol met kipfilet en bij de borrel is het een ideale dip om.. te dippen! Lekker met groenten zoals komkommer, worteltjes en tomaat maar ook lekker met crackertjes of op een toastje.

Pompoenhummus bewaren

De hummus kun je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen voor een langere houdbaarheid. Als je ervoor kiest om het in te vriezen, verdeel de hummus dan in kleine porties en bewaar ze in luchtdichte diepvrieszakjes of -bakjes. Het is dan zo’n twee maanden houdbaar.

Zelfgemaakte hummus

Ik zie geen reden waarom je dit lekkere smeerseltje niet gaat maken, het komt sowieso van pas. Of je moet niet aan een ontbijt, tussendoortje, lunch of borrel doen… 😉 Maar dan kun je het ook nog als avondmaaltijd eten op een pitabroodje met falafel. Van alle markten thuis dus. En ook nog eens lekker en gezond.

Pompoenhummus

Ingrediënten

ml
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze pompoenhummus

Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Rooster de knoflook even door het in een laagje olijfolie ongeveer 10 minuutjes aan te bakken. Hierdoor neemt de heftigheid van de knoflook af en krijgt het een zacht, romige, knoflook smaak.
2
Stap 2
Pureer in een keukenmachine, blender of met de staafmixer alle ingrediënten (ook de geroosterde knoflook).
3
Stap 3
Proef en bepaal of je de structuur van de pompoenhummus romig genoeg vind. Voeg eventueel extra olijfolie of water toe.
4
Stap 4
Serveer de pompoenhummus met crackers, groenten of smeer het op een boterham, cracker, pitabroodje of toastje.
  • de hummus kunt je ongeveer 6 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen.
  • Pompoen kun je roosteren op 200 ºC, ongeveer 30 minuten. Prik even om te controleren of de pompoen gaar is.
  • Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Al de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Hierna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in ‘nieuw’ water. Als je de kikkererwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

23 reacties

kathleen

Ziet er lekker uit! Ben dol op de ah pompoenhummus, maar wilde het ook zelf proberen inderdaad :) Wel een vraagje, hoeveel porties zou ik hieruit kunnen halen? Voor een feestje van 10 personen, is dat dan genoeg? Bedankt!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ah lastig. Maar dit is een flinke portie hoor. Met 10 personen kun je hier wel van eten.

Carolyn

Ik heb hem net gemaakt en him is heerlijk!

Laat een bericht achter

Anne

Hmmm lekker! Moet je de pompoen schillen? Of met schil roosteren?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

In dit geval gebruik ik pompoenblokjes zonder schil.

Astrid

Ik heb een beetje gemberpuree van Go-Tan toegevoegd. Ook erg lekker! Ik had precies dezelfde inspiratie als jij van de AH pompoen hummus :D Meteen zin om het zelf ook te maken! Verslavend...

Laat een bericht achter

Cathelijne

Klinkt heerlijk! Is er een reden dat je de tahin pasta die meestal wordt gebruikt bij het maken van hummus achterwege hebt gelaten?

Laat een bericht achter

Kelly

Wat een goed idee dit! Ga ik zeker een keer proberen =)

Laat een bericht achter

Sanne

Ik hou van pompoen én ik hou van hummus... dit recept ziet er dus zeer jummmmmie uit!

Laat een bericht achter

Dishtales

Heerlijk recept! Ga ik zeker een keer maken! Ik heb ooit ge-experimenteerd met een soortgelijk recept, maar dan met aubergine ipv pompoen. Een stuk minder kleurrijk uiteraard, maar zeker niet verkeerd! Bedankt voor het delen van je heerlijke recepten! Liefst, Dishtales.com

Laat een bericht achter

Danielle

Oh dat ziet er echt waanzinnig lekker uit. Heb jij een idee hoe lang je dit zou kunnen bewaren in de koelkast? En zou het in te vriezen zijn?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ik heb het binnen 5 dagen (in mijn eentje) opgegeten. Ik denk dat je het hierna nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren. En je kunt het heel goed invriezen.

Marijke

Ik had er deze week al veel positieve reacties op gelezen, maar het is in België helaas niet te koop. Handig dat ik het nu zelf kan maken en het lijkt toch niet zo moeilijk te zijn, yes ;-)

Laat een bericht achter

nicole

Hij lijkt me super en ik heb nog een pompoen liggen, dus...........

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

..dus ga je natuurlijk meteen aan de slag! ;)

Edith

Hallo, Lijkt me heel lekker. Een vraagje, hoe lang moet je de kikkererwten koken, en op hoeveel graden de pompoen roosteren en hoe lang? Ik ga het zeker proberen.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Wat leuk dat je de pompoenhummus wilt proberen, hij is echt lekker hoor. De pompoen kun je roosteren op 200 graden, ongeveer 30 minuten. Prik even in de pompoen om te checken of het gaar is. Ik gebruik voorgekookte kikkererwten (deze worden in blik of pot verkocht). Als de kikkererwten niet voorgekookt zijn kun je ze 6 tot 8 uur weken in ruim water. Daarna giet je ze af en kook je ze 20 minuten in 'nieuw' water. Als je kikkerwten niet voorweekt kun je ze ook iets langer koken, ongeveer 30 minuten.

Maaike

Ziet er echt heerlijk uit! Ga ik zeker een keer maken op een herfstig dagje. :)

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Oh! Als hij net zo lekker is als die van de AH moet ik deze zeker een keer maken! Zou je de hummus ook met ingevroren pompoen blokjes kunnen maken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat kan zeker, ik zou de pompoenblokjes dan wel even in de oven roosteren.

Suuz

Dit lijkt me fantastisch lekker!!!!!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat is het, echt!

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op