Filmpje: Sinterklaascake

Sinterklaascake, sinterklaas cakeSinterklaas is in het land! En daarom mogen we nu écht aan de slag met de kruid- en pepernoten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn mond zijn al de nodige truffel-, chocolade- en gewone kruidnootjes verdwenen. Toch voel ik me altijd een beetje stiekem als ik ze eet als Sinterklaas nog niet in het land is, alsof het dan nog niet echt mag. Vanaf nu mogen dus alle remmen los om te beginnen met deze heerlijke Sinterklaas cake!

Naast de kruidnoten is het natuurlijk extra leuk om tijdens het heerlijke avondje (of middagje) een sinterklaasbaksel op tafel te zetten. In dit filmpje laat ik jullie zien hoe je een heerlijke sinterklaascake maakt. Ik beloof je, deze is opperdepop voordat je de kadootjes op tafel kunt zetten!

 

Video: Sinterklaas cake

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Wil je mijn filmpjes als eerste zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Sinterklaascake, sinterklaas cake

Sinterklaas cake

Sinterklaas cake

20 minuten
+ 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 8 gram vanillesuiker
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • snufje zout
 • 150-200 gram grof gehakte chocolade kruidnoten

Extra benodigd: cakeblik van 22 cm

  Bereiding

  • Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
  • Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • Mix de suiker met de boter romig. Voeg als het gemengd is de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met een snuf zout en de speculaaskruiden door het beslag.
  • Hak de chocoalde kruidnoten grof en voeg 3/4 hiervan bij het beslag. Roer kort door zodat het goed gemengd is.
  • Verdeel het beslag in de cakevorm en bestrooi met de overige gehakte kruidnoten.
  • Bak de cake 75 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, als hij er droog uitkomt is de cake klaar.
  • Laat de cake voor het serveren even afkoelen op een rooster.
  Pin dit recept
  Afdrukken

   


  Brenda Hoff
  Brenda Hoff
  Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
  35 comments
  1. Alle duimpjes omhoog voor deze cake. Ziet er heel verleidelijk uit maar denk dat ik hem helemaal in 1 keer opeet als ik deze ga maken :-)

  2. Hoi Brenda!

   Ik ga zo deze cake maken. Hij lijkt me heerlijk! In je filmpje gebruik je 1 theelepel speculaaskruiden en in het recept staat 1 eetlepel. Ik gebruik koek en speculaaskruiden, hoeveel heb ik daar voor nodig denk je?

   Groetjes Ivonne

   1. Wat scherp van je Ivonne. Ik heb inderdaad 1 theelepel gebruikt. Als je koek- en speculaaskruiden gebruiken zou ik iets meer doen (1,5 theelepel) omdat dit meestal iets minder sterk van smaak is dan de speculaaskruiden.

  3. Die wil ik 5 december wel mee naar m’n ouders nemen als we daar met de familie sinterklaas vieren!!
   Is het 160 graden in een gewone oven of in een hete lucht oven?

  4. Deze wil ik morgen graag maken, ik had alleen nog een vraagje.
   Is de vulling voldoende, of is het nog leuk als ik er chocoladestukjes in doe? Ik ga er ook wat amandelschaafsel overheen doen in ieder geval.

   1. Ik heb hem al gemaakt, had er ook wat extra purechocolade stukjes doorheen gedaan, en hij is heel erg in de smaak gevallen, echt een leuk recept!

  5. Hi Brenda,

   Wat ziet dit er heerlijk uit, die ga ik vrijdag zeker maken! Vraagje: ik heb hier volkoren tarwemeel staan. Kan ik daar met wat bakpoeder (hoeveel?) ook zelfrijzend bakmeel van maken of gaat dat niet werken? Hoor graag!

   Groetjes,
   Muriel

    1. Hi Brenda,

     Dank je! Ik ga het proberen. De smaak zal er niet minder om zijn ;) En anders maar in stukjes op tafel! Fijne Pakjesavond :)

  6. hallo Brenda,

   Succes met de laatste loodjes. Wens jullie een superbevalling en mooi kindje!!!!!!!

   Sinterklaascake is echt een super recept. ga m nu voor de 2e keer bakken.
   Doe er alleen wat minder suiker in, ook dan lukt t prima, en is net zo lekker.

  7. Gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk!!
   Wel jammer dat bij mij alle pepernoten naar de bodem zijn gezakt.
   Zeker voor herhaling vatbaar..

  8. Hoi Brenda,

   Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen een cakeblik van 30 cm; kan ik deze hoeveelheden dan aanhouden met een kortere baktijd (hoeveel korter?) of de hoeveelheden aanpassen (welke verhouding?)?

   Mijn oven heeft een boven- en onderwarmte functie; blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?

   Sorry voor alle vragen, beginnend bakster hier ;)

   Groetjes,
   Patricia

   1. Hi Patricia, om de cake mooi hoog te houden kun je het recept 1,5 keer nemen. Dus de ingrediënten van het recept, plus de helft.

    Je kunt ook dezelfde hoeveelheid houden maar dan zou ik de cake ongeveer 15 min korter bakken. De cake wordt dan wel minder hoog.

  9. Deze afgelopen week gemaakt en meegenomen tijdens de cadeautjes uit pakken, wat kreeg ik veel positieve reacties:) Het was super lekker, bedankt voor het delen ervan:)

  10. Heerlijke Sinterklaas cake Brenda, iedereen van groot tot klein vond de cake super!
   Voor mijn cake heb ik 200 gram Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel gebruikt en deze is nog glutenvrij ook. En i.p.v. één theelepel speculaaskruiden twee theelepels koek- en speculaaskruiden gebruikt.
   Ik heb de cake in mijn hete luchtoven op 135° gebakken en na 65 minuten de oven uit gedaan, maar de cake er nog 10 minuten in laten staan.
   Mooie structuur van de cake, niet te zoet en zéker voor herhaling waard.

  Geef een reactie

  Misschien vind je dit ook leuk