Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Filmpje: Sinterklaascake

Sinterklaascake, sinterklaas cakeSinterklaas is in het land! En daarom mogen we nu écht aan de slag met de kruid- en pepernoten. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar in mijn mond zijn al de nodige truffel-, chocolade- en gewone kruidnootjes verdwenen. Toch voel ik me altijd een beetje stiekem als ik ze eet als Sinterklaas nog niet in het land is, alsof het dan nog niet echt mag. Vanaf nu mogen dus alle remmen los om te beginnen met deze heerlijke Sinterklaas cake!

Naast de kruidnoten is het natuurlijk extra leuk om tijdens het heerlijke avondje (of middagje) een sinterklaasbaksel op tafel te zetten. In dit filmpje laat ik jullie zien hoe je een heerlijke sinterklaascake maakt. Ik beloof je, deze is opperdepop voordat je de kadootjes op tafel kunt zetten! Voor dit heerlijke recept heb je overigens wel een cakevorm nodig.

 

Video: Sinterklaas cake

 

Klik hier als je de video niet kunt zien. Wil je mijn filmpjes als eerste zien? Abonneer je dan op mijn YouTube kanaal!

Scroll naar beneden voor het uitgeschreven recept.

Sinterklaascake, sinterklaas cake

Sinterklaas cake

Sinterklaas cake

20 minuten
+ 1 uur 15 minuten

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 150-200 gram grof gehakte chocolade kruidnoten

Extra benodigd: cakeblik van 22 cm

    Bereiding

    • Vet de cakevorm in en leg er een bakpapiertje in zodat je de cake straks gemakkelijk uit de vorm kunt halen.
    • Verwarm de oven voor op 160ºC.
    • Mix de suiker met de boter romig. Voeg als het gemengd is de eieren toe. Zeef het zelfrijzend bakmeel en roer dit samen met een snuf zout en de speculaaskruiden door het beslag.
    • Hak de chocoalde kruidnoten grof en voeg 3/4 hiervan bij het beslag. Roer kort door zodat het goed gemengd is.
    • Verdeel het beslag in de cakevorm en bestrooi met de overige gehakte kruidnoten.
    • Bak de cake 75 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, als hij er droog uitkomt is de cake klaar.
    • Laat de cake voor het serveren even afkoelen op een rooster.

     

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    35 Reacties

    1. Maxime 2 december 2014 om 22:29

      Deze wil ik morgen graag maken, ik had alleen nog een vraagje.
      Is de vulling voldoende, of is het nog leuk als ik er chocoladestukjes in doe? Ik ga er ook wat amandelschaafsel overheen doen in ieder geval.

      1. Maxime 3 december 2014 om 20:24

        Ik heb hem al gemaakt, had er ook wat extra purechocolade stukjes doorheen gedaan, en hij is heel erg in de smaak gevallen, echt een leuk recept!

      2. Brenda Kookt 3 december 2014 om 22:03

        De vulling is voldoende, maar extra chocoladestukjes kan wel. Je kunt de kruidnoten ook heel laten zodat ze meer opvallen in de cake.

    2. Muriel 3 december 2014 om 20:08

      Hi Brenda,

      Wat ziet dit er heerlijk uit, die ga ik vrijdag zeker maken! Vraagje: ik heb hier volkoren tarwemeel staan. Kan ik daar met wat bakpoeder (hoeveel?) ook zelfrijzend bakmeel van maken of gaat dat niet werken? Hoor graag!

      Groetjes,
      Muriel

      1. Brenda Kookt 3 december 2014 om 21:59

        Je kunt het proberen, ik zou een theelepel bakpoeder gebruiken. Al garandeer ik niet dat hij net zo mooi omhoog komt als met zelfrijzend bakmeel.

        1. Muriel 4 december 2014 om 10:23

          Hi Brenda,

          Dank je! Ik ga het proberen. De smaak zal er niet minder om zijn ;) En anders maar in stukjes op tafel! Fijne Pakjesavond :)

    3. Marloes de Beer 4 december 2014 om 10:14

      Gisteren de cake gemaakt. Hij smaakt heerlijk, maar hij is wat aan de droge kant. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    4. Judith Wijsman 6 december 2014 om 12:53

      Gelukt! Cake en rotsjes gemaakt voor vanavond. Bedankt!

    5. janneke 7 december 2014 om 11:17

      Hij staat in de oven met restjes chocolade pepernoten. Ben benieuwd :-)

    6. Elly 21 november 2015 om 13:33

      hallo Brenda,

      Succes met de laatste loodjes. Wens jullie een superbevalling en mooi kindje!!!!!!!

      Sinterklaascake is echt een super recept. ga m nu voor de 2e keer bakken.
      Doe er alleen wat minder suiker in, ook dan lukt t prima, en is net zo lekker.

    7. Laura 23 oktober 2016 om 08:29

      Gisteren gemaakt en hij is echt heerlijk!!
      Wel jammer dat bij mij alle pepernoten naar de bodem zijn gezakt.
      Zeker voor herhaling vatbaar..

      1. Brenda Kookt 24 oktober 2016 om 16:22

        Wat jammer Laura, Ik heb het zelf ook een keer gehad. De keren daarna ging het goed, en ik heb helaas (nog) geen idee wat ik anders heb gedaan.

    8. Patricia 2 december 2016 om 20:35

      Hoi Brenda,

      Lijkt me heerlijk! Ik heb alleen een cakeblik van 30 cm; kan ik deze hoeveelheden dan aanhouden met een kortere baktijd (hoeveel korter?) of de hoeveelheden aanpassen (welke verhouding?)?

      Mijn oven heeft een boven- en onderwarmte functie; blijft de temperatuur en baktijd dan gelijk?

      Sorry voor alle vragen, beginnend bakster hier ;)

      Groetjes,
      Patricia

      1. Brenda Kookt 5 december 2016 om 07:31

        Hi Patricia, om de cake mooi hoog te houden kun je het recept 1,5 keer nemen. Dus de ingrediënten van het recept, plus de helft.

        Je kunt ook dezelfde hoeveelheid houden maar dan zou ik de cake ongeveer 15 min korter bakken. De cake wordt dan wel minder hoog.

    9. Arinda Bakker 3 december 2016 om 13:53

      Deze afgelopen week gemaakt en meegenomen tijdens de cadeautjes uit pakken, wat kreeg ik veel positieve reacties:) Het was super lekker, bedankt voor het delen ervan:)

    10. MartiN van Dam 3 december 2017 om 02:48

      Heerlijke Sinterklaas cake Brenda, iedereen van groot tot klein vond de cake super!
      Voor mijn cake heb ik 200 gram Koopmans zelfrijzend amandelbakmeel gebruikt en deze is nog glutenvrij ook. En i.p.v. één theelepel speculaaskruiden twee theelepels koek- en speculaaskruiden gebruikt.
      Ik heb de cake in mijn hete luchtoven op 135° gebakken en na 65 minuten de oven uit gedaan, maar de cake er nog 10 minuten in laten staan.
      Mooie structuur van de cake, niet te zoet en zéker voor herhaling waard.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept