Na de lekkere zoete sinterklaasrecepten (klik, en klik) van de afgelopen dagen gaan we vandaag voor een hartige banketletter. Want hartig is net zo lekker!
Banketletters zijn er in overvloed deze tijd van het jaar, maar deze is net even anders. In plaats van zoet amandelspijs heb ik hem gevuld met een hartig pepernoot-gehaktmengsel. En ja, het is weer een toppertje! Als je niet van taart en cake houdt, of gewoon alles tegelijk wilt dan is dit jouw recept!
De hartige banketletter is multifunctioneel, eigenlijk is er geen excuus want dit receptje komt zo’n beetje de gehele dag van pas. Je kunt hem serveren bij de sinterklaaslunch, als onderdeel van een sinterklaasmaaltijd (vergeet dan niet de pepernoten tiramisu als toetje te serveren), bij de sinterklaaskoffie of bij de sinterklaasborrel.
Hartige Banketletter
Hartige banketletter
Ingrediënten
- 1 rol tante Fanny bladerdeeg of 6-8 plakjes diepvries bladerdeeg
- 350 gram gehakt
- 2 sjalotjes
- 1 eetlepel mosterd
- 50 gram kruidnoten
- 70 gram tomatenpuree
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 ei
- extra ei om te bestrijken
- peper en zout
- sesamzaadjes
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snipper de sjalotjes en hak de kruidnootjes fijn.
- Meng het gehakt met de gesnipperde sjalotjes, kruidnootjes, mosterd, tomatenpuree, ei, speculaaskruiden, peper en zout.
- Leg het gehaktmengsel in een sliert op het bladerdeeg en rol het deeg op zodat er een lange rol ontstaat.
- Vouw de letter 'S' van de rol gehaktdeeg en plaats het op het bakpapier.
- Bestrijk de banketletter met ei en bestrooi met sesamzaadjes.
- Bak de hartige banketletter 35 minuten in de oven zodat het bladerdeeg mooi goudbruin is en de vulling gaar.
- Serveer de hartige banketletter als lunch, onderdeel van de maaltijd of bij de koffie of borrel.
