Ook vandaag staat in het teken van Sinterklaas. Ik geef jullie het recept voor lekkere zoete sinterklaas broodjes. Lekker bij het ontbijt, de lunch of bij de koffie.
Inmiddels is het wel duidelijk dat we aan heel veel gerechten een sinterklaas twist kunnen geven. Om er een paar te noemen: monchou taart, tiramisu, de Hollandse cake, crumble, cheesecake en rocky road. Ik bedacht dat ik tijdens de sinterklaastijd niet alleen iets lekkers bij de koffie wil, maar ook bij de lunch. En daarom ging ik opzoek naar een lekker sinterklaas broodje.
Zo kwam ik bij de (super lekkere) cinnamon buns terecht en bedacht ik dat het een goed idee zou zijn om hier een sinterklaas twist aan te geven. Ik ben gaan testen en uiteindelijk zijn deze lekkere zoete broodjes het resultaat. Een topper! Een zoet broodje met speculaaskruiden en verkruimelde (chocolade)kruidnoten. Wat wil je nog meer?
Zoete Sinterklaas Broodjes
Extra benodigd:
• mixer met deeghaken
• ovenschaal of springvorm met een doorsnede van 20 cm
Zoete Sinterklaas Broodjes
Ingrediënten
- 70 gram boter
- 90 ml melk
- 200 gram bloem
- half zakje gist
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 30 ml water
- 1 ei
- 85 gram donker bruine basterdsuiker
- halve eetlepel speuclaaskruiden
- 100 gram verkruimelde kruidnoten ook lekker om chocolade kruidnoten te nemen
Bereiding
- Laat de boter smelten in een steelpannetje op laag vuur. Haal na 15 minuten, als de boter goudbruin is, de pan van het vuur. Giet de boter door een zeefje zodat het bezinksel achterblijft. Laat de boter een beetje afkoelen.
- Verwarm de melk in een pannetje of magnetron tot het lauwwarm is. Voeg hier 3 eetlepels van de afgekoelde gebruinde boter aan toe en roer dit door elkaar.
- Meng in een grote kom 3/4 van de bloem met de gist, kristalsuiker en een snuf zout. Voeg hierna het water, ei en de lauwwarme melk toe. Kneed dit met deeghaken tot een nat deeg. Voeg de overige bloem toe en kneed het deeg nog 5 minuten door. Het deeg moet zacht en soepel zijn. Laat het deeg afgedekt 10 minuten rusten.
- Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een rechthoek van ongeveer 30 x 20 cm. Bestrijk het deeg met de rest van de beurre noisette (gebruinde boter), maar houd 2 eetlepels apart. Meng de suiker en speculaaskruiden in een kommetje en strooi dit over het deeg, druk het een beetje aan.Bestrooi dit met de kruidnoten.
- Rol de deeglap vanaf de lange kant op tot een dikke rol. Snijd de zijkantjes eraf en snijd de rol in 7 a 8 gelijke stukken. Leg ze met de ronde spiraalkant naar boven in de ovenschaal, er mag wat ruimte tussen de broodjes zitten. Dek de ovenschaal af en laat het op een warme plek rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. (dit duurt ongeveer 30 minuten, en gaat heel goed als je het bijvoorbeeld naast de kachel zet).
- Verwarm de oven voor op 190 ºC. Bestrijk de gerezen broodjes met de overgebleven beurre noisette en bak 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Bestrooi de broodjes voor het serveren met extra gehakte kruidnoten. Warm zijn de zoete broodjes het lekkerst.
Tip: is de sinterklaastijd voorbij? Vervang de kruidnoten dan door speculaasjes.
