Kip pilav – rijstgerecht met perzik en rijst
Kip pilav – rijstgerecht met perzik en rijst
Bewaren
Een super lekkere makkelijke maaltijd, een rijstgerecht met een zomers tintje: kip pilav. Een lekker Turks rijstgerecht. Hoe eenvoudig ook, onderschat dit recept niet. Naar mijn mening laten de simpelste recepten de beste indruk achter. Dankzij de kippenbouillon wordt de rijst extra lekker van smaak.
Zo tegen het einde van de zomer begin ik weer te verlangen naar het normale leven. Na een paar weken vakantie samen thuis (en in mijn geval het begin van mijn verlof ;)) heb ik weer behoefte aan normaal eten. Al weet ik niet of dat normale eten straks met een baby erbij goed gaat lukken, maar we gaan ons best doen. Deze makkelijke maaltijd gaan wij hier in ieder geval de komende week ook weer op het menu zetten.
Kip pilav
Kip pilav is een gerecht dat wij ‘vroeger’, toen wij net samenwoonden, regelmatig aten. Uit een pakje. Het pakje is volgens mij inmiddels niet meer verkrijgbaar. Maar inmiddels heb ik die ook niet meer nodig, we maken kip pilav lekker zelf.
Kip pilav recept
Bij pilav wordt de rijst gekookt in bouillon, dit geeft nog meer smaak aan het gerecht. Verder bevat het gerecht veel groenten, en een lekker sausje. Wat mij betreft is dat laatste onmisbaar bij een goed rijstgerecht.
Het fijne aan dit recept voor kip pilav dat ik zelf toevoeg wat ik lekker vind. Naast paprika doe ik er een extra courgette bij. Zo hebben we lekker wat extra groente op ons bord. In dit geval heb ik perziken uit blik gebruikt, maar als de verse perziken verkrijgbaar is zijn deze natuurlijk nog lekkerder in de kip pilav.
Hoe maak je kip pilav?
Het is heel simpel om dit lekkere Turkse rijstgerecht met kip te maken. Eerst snijd je de kipfilet in reepjes en bak je deze mooi goudbruin in een pan met olie. Snipper intussen een ui en pers een knoflookteentje. Voeg deze toe aan de kip in de pan. Snijd dan de paprika’s in reepjes en de courgette in blokjes, en bak ze mee met de kip. Voeg de tomatenpuree en ketjap toe en bak kort mee. Daarna giet je de kippenbouillon erbij. Roer alles goed door elkaar en laat het 20 minuten zachtjes koken.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de perziken in reepjes en verwarm ze kort met de gembersiroop. Serveer de kip pilav met de gekookte rijst. Als je van pittig houdt, kun je ook een theelepeltje sambal toevoegen aan het gerecht. Zo lekker!
Rijstgerechten
Ik ben gek op rijstgerechten met een sausje, zoals bij deze kip pilav. Ik deel daarom nog een aantal van mijn favorieten met jullie.
- Kip ketjap met rijst en broccoli
- Babi pangang
- Kip teriyaki
- Kip tandoori
- Kip Kerrie
- Kip Hawaii
- Kip Madras
Opvallend is dat ik deze gerechten bijna allemaal met kip eet. Het is ook lekker om dit eens te vervangen door vis. Bijvoorbeeld kabeljauw of garnalen, of wat dacht je van zalm teriyaki?
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kip pilav – rijstgerecht met perzik en rijst
Stap 1
Snijd de kipfilet in reepjes en bak dit in een koekenpan met olie aan.Stap 2
Snipper de ui, pers de knoflook en bak dit met de kipfilet mee. Snijd de paprika’s in reepjes en de courgette in blokjes. Doe dit bij de kip en bak mee.Stap 3
Voeg de tomatenpuree en de ketjap toe en bak dit even kort mee. Voeg hierna de kippenbouillon toe. Roer dit alles goed door elkaar en laat dit op medium vuur 20 minuten pruttelen.Stap 4
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.Stap 5
Snijd de perziken in reepjes en verwarm dit samen met de gembersiroop nog even kort mee.Stap 6
Serveer de kip pilav samen met de gekookte rijstStap 7
Tip: houd je van een meer pittige saus? Voeg een theelepeltje sambal toe.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze kip pilav – rijstgerecht met perzik en rijst
Stap 1
Snijd de kipfilet in reepjes en bak dit in een koekenpan met olie aan.Stap 2
Snipper de ui, pers de knoflook en bak dit met de kipfilet mee. Snijd de paprika’s in reepjes en de courgette in blokjes. Doe dit bij de kip en bak mee.Stap 3
Voeg de tomatenpuree en de ketjap toe en bak dit even kort mee. Voeg hierna de kippenbouillon toe. Roer dit alles goed door elkaar en laat dit op medium vuur 20 minuten pruttelen.Stap 4
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.Stap 5
Snijd de perziken in reepjes en verwarm dit samen met de gembersiroop nog even kort mee.Stap 6
Serveer de kip pilav samen met de gekookte rijstStap 7
Tip: houd je van een meer pittige saus? Voeg een theelepeltje sambal toe.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
6 reacties
Chantal
Hoi Brenda, we zijn erg enthousiast over jouw magazine. Mijn dochter van 13 wil hiermee nu gaan koken! Vraag: kan dit Pilav gerecht worden ingevroren (perziken voegen we na het ontdooien pas toe). Ik wil dit gerecht nl. thuis voorbereiden en meenemen op vakantie. Ik vraag me af of de courgettes dan lekker blijven.
Hettie Huberts
Ik stuur even een vraag of je ook geinteresseerd bent in andere recepten?
Hettie Huberts
Heerlijk recept! Ipv courgette doe ik er champignons in.
JOHANNA buijsen
maak al jaren dit recept gaat nooit vervelen elke keer weer een topper
Hans de Wit
Hoi Brenda, Jouw kip Pilav is heerlijk, ook met couscous trouwens. Als ik jouw recept Kip Madras wil openen krijg ik alleen een heel raar scherm, misschien een bug? Groeten Hans
[email protected]
Hoi Hans, als het goed is is dit inmiddels opgelost. We waren even bezig met het omzetten naar een nieuwe website :)