Ga naar de inhoud

Falafel – Basisrecept

Een goed basisrecept is altijd goed om achter de hand te hebben toch? Vandaag deel ik hoe ik je zelf lekkere falafel balletjes maakt. Falafel is een gerecht dat vanuit de Arabische landen inmiddels ook in ons land helemaal hip is. Het zijn kleine gefrituurde (of gebakken) balletjes van kikkererwten...
20 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op

Falafel – Basisrecept

Een goed basisrecept is altijd goed om achter de hand te hebben toch? Vandaag deel ik hoe ik je zelf lekkere falafel balletjes maakt.

Falafel is een gerecht dat vanuit de Arabische landen inmiddels ook in ons land helemaal hip is. Het zijn kleine gefrituurde (of gebakken) balletjes van kikkererwten of tuinbonen. Het is dus niet gemaakt van vlees of vis, maar zijn vegetarische balletjes. Vaak wordt falafel gegeten met hummus in een broodje maar je kunt er nog veel meer mee. (zie mijn tips onderaan dit artikel)

Falafel – Basisrecept

Heel eerlijk: falafel koop ik vaak kant-en-klaar in de supermarkt. Maar soms heb je gewoon zin en tijd om even lekker zelf in de keuken te staan. Het maken van falafelballetjes is helemaal niet moeilijk. En het voordeel: als je ze zelf maakt kun je aan dit basisrecept zelf extra kruiden of andere smaakmakers toevoegen om de falafel een lekkere twist te geven.

Het super simpel om falafel zelf te maken. Alle ingrediënten pureer je namelijk samen in een keukenmachine, en voor je het weet is de basis van de falafel klaar. Hier draai je balletjes van waarna je ze bak in de koekenpan, oven of frituurpan. 

falafel basisrecept maken

Falafel basisrecept

Tips met falafel

Falafel kun je op meerdere manieren eten, ik geef je een aantal tips: 

  • Falafel wordt vaak gegeten met hummus, ook dit kun je gemakkelijk zelf maken. Bekijk hier het basisrecept, maar ook de pompoenhummus en mangohummus zijn super lekker.
  • Deze falafel-wraps met gegrilde groenten zijn een van mijn favorieten
  • En wat dacht je van falafel met couscous? Super lekker!
  • Als je zelf falafel maakt, bepaal je ook zelf het formaat. Zo kun je er ook lekkere burgers van maken, zoals ik hier deed.
  • Ook lekker: een falafel bowl. Een kommetje met allemaal lekkere ingrediënten bij elkaar maakt een super lekkere maaltijd
  • En varieer eens met verschillende smaken, deze tomaten falafel (geïnspireerd op een gerecht dat ik in Griekenland at) is ook super lekker.

Falafel recept

Ingrediënten

- 15 balletjes
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze falafel – basisrecept

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Spoel de kikkererwten af onder de kraan en plaats ze in een keukenmachine, blender of bakje van de staafmixer. Doe de knoflook erbij, samen met de kruiden, water, olijfolie, bloem, citroensap en de peterselie.
2
Stap 2
Pureer de ingrediënten zodat een mooie pasta ontstaat. Als je de substantie te dik vindt, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het juist te stevig? Voeg dan een klein beetje olijfolie of water toe.
3
Stap 3
Verwarm een koekenpan met olie op het vuur.
4
Stap 4
Draai van de pasta balletjes en maak hier kleine hamburgertjes van. Gebruik bloem om te voorkomen dat het aan je handen plakt.
5
Stap 5
Bak de falafel-balletjes in de koekenpan rondom goudbruin.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Mini plaattaartjes met ham, ei en MonChou

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op