Jus, iets dat niet mag ontbreken bij een lekkere stamppot. Maar hoe kun je jus maken zonder vlees? Dat laat ik je in dit artikel zien. Het resultaat is een rijke jus/saus die het goed doet bij de Hollandse stamppot.
Met dit basisrecept maak je jus zonder vlees. Ideaal als je een vegetarisch recept eet (gebruik in dat geval groentebouillon) of als je stamppot met worst eet. Zoals deze boerenkoolstamppot de luxe.
Jus maken zonder vlees
De basis van deze snelle jus is een roux van boter met bloem. Hier voegen we niet alleen bouillon aan toe, ook tomatenpuree en een beetje sojasaus. Dit zorgt voor een lekkere rijke smaak.
Lekker bij zo’n beetje alle gerechten met aardappel. Stamppot of gewoon los.
Tip: is er jus over? Bewaar dit in een afgesloten bakje in de koelkast, dit kan tot 2 a 3 dagen. Verwarm het hierna weer in een pannetje.
Jus maken zonder vlees
Ingrediënten
- 30 gram boter
- 30 gram Bloem
- 300 ml groentebouillon of runderbouillon
- 1 theelepel tomatenpuree
- 1,5 theelepel sojasaus
- 1 snuf peper
Bereiding
- Laat de boter in een sauspannetje op laag vuur smelten.
- Doe de bloem erbij als de boter gesmolten is. Roer dit door en verwarm nog 2 minuten mee voor de je het eerste beetje bouillon toevoegt.
- Voeg 3 eetlepels bouillon bij de bloem en boter en roer hierna de tomatenpuree en de sojasaus door de roux. Voeg hierna 50 ml bouillon toe. Blijf de jus tussendoor doorroeren.
- Voeg telkens beetje bouillon toe tot je de dikte van de jus/saus goed vindt.
- Breng de jus tot slot op smaak met peper.
