Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Jus maken zonder vlees

Jus, iets dat niet mag ontbreken bij een lekkere stamppot. Maar hoe kun je jus maken zonder vlees? Dat laat ik je in dit artikel zien. Het resultaat is een rijke jus/saus die het goed doet bij de Hollandse stamppot.

jus maken zonder vlees

Met dit basisrecept maak je jus zonder vlees. Ideaal als je een vegetarisch recept eet (gebruik in dat geval groentebouillon) of als je stamppot met worst eet. Zoals deze boerenkoolstamppot de luxe.

Jus maken zonder vlees

De basis van deze snelle jus is een roux van boter met bloem. Hier voegen we niet alleen bouillon aan toe, ook tomatenpuree en een beetje sojasaus. Dit zorgt voor een lekkere rijke smaak.

Lekker bij zo’n beetje alle gerechten met aardappel. Stamppot of gewoon los.

Tip: is er jus over? Bewaar dit in een afgesloten bakje in de koelkast, dit kan tot 2 a 3 dagen. Verwarm het hierna weer in een pannetje.

Boerenkoolstamppot deluxe

Jus maken zonder vlees

+ 20 minuten
6 personen

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 30 gram Bloem
  • 300 ml groentebouillon of runderbouillon
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 1,5 theelepel sojasaus
  • 1 snuf peper

Bereiding

  • Laat de boter in een sauspannetje op laag vuur smelten.
  • Doe de bloem erbij als de boter gesmolten is. Roer dit door en verwarm nog 2 minuten mee voor de je het eerste beetje bouillon toevoegt.
  • Voeg 3 eetlepels bouillon bij de bloem en boter en roer hierna de tomatenpuree en de sojasaus door de roux. Voeg hierna 50 ml bouillon toe. Blijf de jus tussendoor doorroeren.
  • Voeg telkens beetje bouillon toe tot je de dikte van de jus/saus goed vindt.
  • Breng de jus tot slot op smaak met peper.

jus maken zonder vlees
Bijgerecht
Bijgerecht

jus maken zonder vlees

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

  1. Jeannette 15 januari 2021 om 14:16

    4 sterren
    Lekker jus-tje! ja, best lastig dat jus-maken zonder vlees idd! Ik deed ongeveer hetzelfde maar bakte eerst een halve kleine ui in die 30 gr boter tot hij goudbruin is en deed er een half theelepeltje gerookt paprikapoeder bij. Dan de tomatenpuree en sojasaus, nog even samen bakken en dan verder met de bloem en bouillon. Dan is de jus ook iets bruiner. Voor als je een iets pittigere jus wilt :-)

  2. stance 17 januari 2021 om 15:46

    Tip :fruit eerst een uitje mee. Daar wordt je jus smaakvoller van. Mijn oma voegde ook champignons toe. Wel even afmaken met de staafmixer.

      1. Noortje 8 maart 2021 om 06:47

        Ah leuk dit recept! Ik doe er ook ui, beetje knoflook en marmiet bij. Ideaal voor bij vegaballetjes en een stamppotje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept