Ga naar de inhoud

12 favoriete recepten van 12 jaar Brenda Kookt

Hoera! Brenda Kookt bestaat vandaag 12 jaar. Twaalf jaar aan lekkere, snelle en feestelijke recepten. Kan je het geloven? Van culinaire hoogstandjes tot soms lekkere experimenten: we hebben heel wat pannen op het vuur gehad. En dat is allemaal dankzij jou! Want jij probeerde mijn recepten en bleef terugkomen voor meer. In dit artikel deel ik mijn 12 favoriete recepten van de afgelopen 12 jaar met je. Eén recept per jaar. Smullen!

Mijn 12 favoriete recepten van de afgelopen 12 jaar

Spitskool in bladerdeeg

spitskool in bladerdeeg - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Spitskool in bladerdeeg met appeltjes en gehakt. Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was gestart. Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om! We eten deze ovenschotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Ovenschotel Aardappel Anders

ovenschotel aardappel anders - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Aardappel Anders. Ken je het nog? Die dikke witte ovensaus in een potje, in de varianten bacon-ui, knoflook, kaas en meer. Ik deel het recept voor een zelfgemaakte ovenschotel aardappel anders, zonder pakjes en zakjes. Lekkere aardappeltjes met kaassaus, kipfilet, spekblokjes, paprika en champignons.

Snelle Foe Yong Hai

foe yong hai - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Zelfgemaakte Foe Yong Hai is zó lekker! Nog lekkerder dan bij de Chinees, en snel om te maken. Het is eigenlijk heel erg simpel, namelijk rijst, met een omelet en een sausje. Persoonlijk vind ik het juist lekker om lekker veel groenten in de omelet te verwerken, maar je kunt er goed mee variëren. Je kunt bijvoorbeeld andere groenten toevoegen, vis in plaats van vlees gebruiken, of het een beetje pittig maken. Smullen!

Aardbeientiramisu

aardbeientiramisu - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Een heerlijk zomers toetje, dat is deze aardbeientiramisu. Deze verrukkelijke variatie op het klassieke Italiaanse dessert combineert de fluweelzachte laagjes mascarpone en lange vingers met verse aardbeien. Een heerlijk nagerecht met zomers fruit, zonder alcohol!

Courgette ovenschotel

courgette ovenschotel - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Dit is één van de lekkerste ovenschotels die er zijn! Heerlijke courgette ovenschotel met gehakt, tomaat en rode pesto. Het is geïnspireerd op een recept van mijn schoonmoeder. Om er een complete maaltijd van de maken heb ik een paar ingrediënten toegevoegd. De rode pesto is een belangrijke smaakmaker in deze schotel. Het geeft een heerlijke smaak aan het gehakt. En dit past weer perfect bij de courgettes. Bovendien is het makkelijker voor te bereiden, waardoor je het snel en met gemak op tafel zet op drukke dagen!

Burrito’s met kip en paprika

burrito's met kip en paprika

Dit zijn de toppertjes hoor, de makkelijk maaltijden die binnen no time op tafel staan en écht lekker zijn. Deze burrito’s met kip en paprika zijn daar het perfecte voorbeeld van. Dit is één van mijn favoriete recepten als ik snel, gezond en makkelijk wil koken.

Gevulde courgette tonno

gevulde courgette met tonijn

Geen pizza tonno, maar gevulde courgette tonno. Een perfect gerechtje voor de makkelijke maandag. Of elke andere dag waarop je trek hebt in iets lekkers dat niet teveel moeite kost om klaar te maken. Deze courgettes worden gevuld met een mengsel van tomatensaus en tonijn. Een beetje mozzarella on top maakt het gerechtje af, en extra lekker. 

Prei ovenschotel met kerrie en banaan

prei ovenschotel met kerrie en banaan

Deze prei ovenschotel met kerrie en banaan is een topper. De schotel is romig, bevat verrassende smaken en heeft een dikke krokante korst van aardappel. Het recept van de schotel is simpel. En eerlijk: het is niet mijn recept, maar van mijn schoonmoeder. Dat weerhoudt me niet om het met je te delen, want deze schotel moet je proeven!

Babi pangang

babi pangang - 12 jaar brenda kookt, 12 favoriete recepten

Deze babi pangang is zo lekker, het smaakt echt zoals bij de Chinees. Dit recept kun je bereiden in de slowcooker of stoofpan. Wel zo makkelijk! Mijn versie van babi pangang bereid ik van hamlappen. Dit omdat het recept zo heel toegankelijk wordt en de hamlappen relatief snel klaar zijn. De saus van babi pangang heeft een basis van tomatenpuree met sweet chilisaus, ketjap en sambal. Al mogen citroensap en suiker ook niet ontbreken voor de smaak die dichtbij ‘de echte van de Chinees’ komt. Deze saus is wat mij betreft wat de babi pangang zo lekker maakt. Kruidig, fris, zuur en een beetje zoet. Dit wil je proberen!

Kip ketjap met rijst en sperziebonen

kip ketjap met rijst en sperziebonen

Ik hou van ketjap in een rijstgerecht. Als we iets met rijst eten gaat er vaak op mijn bord nog een scheutje zoete ketjap bij. Ik gebruik het ook weleens als basis voor bijvoorbeeld een snelle saus met bami, of bij gebakken rijst met kip en ketjap. Maar ik had nog niet eerder ketjap het hoofdingrediënt van een saus gemaakt en besloot eens te testen of kip ketjap een succes zou zijn. En dat was het! Deze kip ketjap met rijst en sperziebonen wil je proeven.

Melanzane pastaschotel

melanzane pastaschotel

Pastaaa! En wat voor een, deze pastaschotel is écht een topper! Een van mijn favoriete recepten voor pasta. Super lekker, simpel om te maken en nog vegetarisch ook. Ik noem hem de melanzane pastaschotel, geïnspireerd op de klassieke Italiaanse Melanzane Parmigiana. Pasta met geroosterde aubergine en courgette in tomatensaus gegratineerd met kaas. Smullen!

Andijvieschotel met gehakt en spek

andijvieschotel met gehakt en spek

Geen andijviestamp, maar een andijvieschotel. Een lekkere Hollandse ovenschotel met andijvie, aardappelen, gehakt en spek. Deze andijvieschotel met gehakt en spek is een topper waar het hele gezin van smult, en die snel op tafel staat. Dit wil je maken!

Mijn favoriete recepten van de afgelopen 12 jaar

Om te vieren dat Brenda Kookt dit jaar 12 jaar bestaat, deel ik niet alleen mijn favoriete recepten van de afgelopen jaren. Op Instagram heb ik ook nog een leuke winactie voor je klaarstaan. Vergeet je me niet te volgen?

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op