De lekkerste hoofdgerechten voor kerst: vis, vlees en vegetarisch
Bewaren
De kerstdagen zijn in aantocht en dat betekent dat het tijd is om na te denken over het hoogtepunt van het kerstdiner: het hoofdgerecht. Kies je voor vis, vlees of een vegetarisch gerecht? Een traditioneel recept, of een hoofdgerecht met een twist? Ik geef je 16 lekkere hoofdgerechten voor kerst.
Kerst hoofdgerecht vis
Ben jij nog op zoek naar een hoofdgerecht met vis voor kerst? Dan heb ik de lekkerste hoofdgerechten voor de kerst met vis voor je.
1. Zalm wellington pakketjes
Een variant op de klassieke beef wellington: deze lekkere zalm wellington pakketjes! Zalm verpakt in krokant bladerdeeg, met daarop een kruidig en romig laagje. Gemakkelijk om te bereiden. En wat ook heel fijn is: je kunt dit onderdeel van het hoofdgerecht voor kerst van tevoren klaarmaken. Bewaar de nog ongebakken bladerdeegpakketjes afgedekt met huishoudfolie in de koelkast (of vries ze in). Laat ze ontdooien, en dan hoef je ze voor het diner alleen nog maar met ei te bestrijken en de oven in de schuiven.
2. Sliptong met citroenboter
Sliptong is één van onze favoriete visgerechten. We maken het thuis bijna nooit, maar als we uiteten gaan bestel ik dit graag. Afgelopen jaar aten we met de kerstdagen twee dagen met familie bij ons thuis. Omdat er met kerst altijd (te) veel gegeten wordt en vlees machtig kan zijn besloten we er tweede kerstdag een vis-menu van te maken. Het hoofdgerecht was sliptong met citroenboter, gebakken aardappeltjes en worteltjes. Het was zo’n topper (zeker kerstwaardig) dat we dit zeker vaker gaan doen. Een aanrader, dus!
3. Zalm en croute
Zalm en croute. Dit fijne hoofdgerecht met vis bestaat uit drie componenten: zalm die je wikkelt in bladerdeeg, een groene kruidenmix die je gebruikt om de vis op smaak te brengen en een lekker romig sausje met mosterd die je op het bord over de vis heen schenkt. Ieder onderdeel is makkelijk te maken en zowel de kruidenmix als de mosterdsaus kun je makkelijk van tevoren bereiden. Ideaal voor je kerstdiner!
Kerst hoofdgerecht vlees
Ben jij nog op zoek naar een hoofdgerecht met vlees voor kerst? Dan mag je deze lekkere recepten niet vergeten.
4. Kip cordon bleu gehaktbrood
Een klassieker met een twist. Kip cordon bleu, maar dan verpakt in een gehaktbrood met krokante korst van bladerdeeg. Op deze manier is de klassieke kip cordon bleu een echte showstopper! Lekker met geroosterde groenten en aardappeltjes uit de oven.
5. Boeuf bourguignon potjes
Als er een hoofdgerecht is waar ik zelf graag voor ga met de kerstdagen is het boeuf bourguignon. Een heerlijke stoofpot, perfect om voor grotere groepen te serveren en daarbij ook heel handig dat je dit vooraf kunt klaarmaken. En kunt serveren met diverse bijgerechten. Deze keer gaan we voor boeuf met een twist, namelijk hele leuke (en lekkere) boeuf bourguignon potjes. Dit zijn eenpersoonspannetje of potjes die je per persoon serveert. Het ziet er met al die pannetje meteen feestelijk uit op tafel! Serveer er een aantal bijgerechten bij en je hebt een topper van een hoofdgerecht voor je kerstdiner.
6. Carpacciorollade van bavette
Carpacciorollade van bavette, gevuld met de traditionele ingrediënten van een carpaccio. Zoals groene pesto, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, kappertjes en oude kaas. Heel makkelijk te bereiden en een spektakelstuk op tafel voor je kerstdiner.
7. Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham
Nog zo’n simpele (maar niet minder lekkere) versie op beef wellington. Varkenshaaspakketjes in bladerdeeg met rozemarijn. Een heerlijk kerstrecept die bij iedereen in de smaak valt! Ook hierbij geldt dat je deze varkenshaaspakketjes van tevoren kunt maken. Zo hoef je de pakketjes tijdens het diner alleen nog in de oven te schuiven. Lekker!
8. Hele kip uit de oven
Ben je op zoek naar een lekker gerecht waarbij je kleine moeite hoeft te doen met groots resultaat op tafel? Dan ga je voor dit recept van een hele kip uit de oven. Goed gekruid met citroen, tijm en rozemarijn maar ook een beetje honing waardoor het nóg lekkerder is. Het ideale gerecht voor op je lekkere en simpele kerstmenu.
9. Rundersukade met pompoenpuree
Zo lekker, dit kerstrecept. Rundersukade met pompoenpuree en aardappeltjes. Een gevalletje kleine moeite met groots resultaat. Dit is een mega makkelijk kerstrecept, dat super lekker is. Het is het ideale kerstrecept omdat je het goed kunt voorbereiden. Nadat je het vlees in de oven hebt gezet heb je er urenlang geen omkijken meer naar. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is het inkoken van de jus. Yum!
10. Kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus
Met dit kerstgerecht steel je de show! Een gerecht met veel smaak, zonder lange bereidingstijd. We gaan voor een smakelijk stukje kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus. Niet moeilijk en heel lekker!
11. Beef wellington
De klassieker kan niet ontbreken. Dit bekende gerecht is een special van chef Gordon Ramsay. En dat is niet voor niks. Maar mijn beef wellington, die is nog lekkerder! Beef Wellington is niet voor niets een klassieker tijdens de feestdagen. Met vier componenten – malse ossenhaas, een hartige duxelle, prosciutto en bladerdeeg – is dit het pronkstuk op tafel.
Vegetarisch hoofdgerecht kerst
Ben jij nog op zoek naar een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Deze feestelijke recepten zijn ideaal voor op je kerstmenu.
12. Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas
Heerlijke gevulde bladerdeegpakketjes, zonder vlees. Hartige strudel met paddestoelen en geitenkaas met bramensaus. Yum, dat is smullen! Een lekker vegetarisch gerecht voor de feestdagen. Eentje die ook heel goed te combineren is met andere (bij)gerechten. Zet jij deze topper ook op tafel deze kerst?
13. Hasselbackpompoen met knoflookboter en salie
Ben je op zoek naar een echte showstopper op de kersttafel die ook nog eens vegetarisch is? Zoek niet verder! Deze hasselbackpompoen met knoflookboter en salie steelt niet alleen de show, hij is ook ontzettend makkelijk te maken en een feestje om op te eten. Ook nog eens heel lekker als bijgerecht als je wel een stukje vlees of vis serveert.
14. Paddenstoelenstoof met bladerdeeg
Met Kerstmis is het tijd om lekker uit te pakken. Net wat luxer te koken dan je op doordeweekse dagen doet. Deze heerlijke paddenstoelenstoof met bladerdeegdakje is daar een mooi voorbeeld van! Deze vegetarische groentestoof is ideaal voor Kerstmis.
15. Beet Wellington
Herinner je je de beef wellington nog? Dit is de (heerlijke) vegetarische variant! Deze beet wellington zal geheid heel veel aandacht krijgen als je ‘m op tafel zet. Voor de beet wellington vervangen we de biefstuk door bieten en omhullen we die bieten met bruin gebakken champignons en verse spinazie. Lekker!
16. Gevulde pompoen
Een vegetarisch kerstdiner waar je indruk mee maakt: een gevulde pompoen. Het fijne is dat je de (mini )pompoenen zo in zijn geheel serveert, dat ziet er toch super uit? Het fijne van pompoenen is namelijk dat je ze heel makkelijk met van alles en nog wat kunt vullen. Deze pompoen is gevuld met herfstige smaken: champignons, salie en spinazie. Ook heb ik cranberries toegevoegd, wat natuurlijk perfect past bij Kerstmis.
Kerst bijgerechten
Bij al deze lekkere hoofdgerechten horen natuurlijk ook de kerst bijgerechten. De lekkerste bijgerechten voor de kerst vind je hier.