Oud en nieuw hapjes: 15 x de lekkerste borrelhapjes om te maken
Bewaren
Oud en nieuw hapjes. Het einde van het jaar is in zicht, en dat vraagt om een feestelijke afsluiting! Of je nu een knallend oudjaarsfeest organiseert of een gezellige avond met vrienden en familie, lekkere hapjes mogen niet ontbreken. We delen tien heerlijke recepten om zelf borrelhapjes te maken. Proost op 2025!
Hapjes voor oud en nieuw
Of je nu een groot feest geeft of lekker thuisblijft met familie, hapjes voor oud en nieuw maken de avond helemaal compleet. Al mag een lekkere oliebol ook niet ontbreken. Traditiegetrouw eet ik op oudejaarsdag oliebollen. Ik vind het heerlijk en het hoort voor mij bij het oudejaarsgevoel. In dit artikel geef ik je tips om zelf oliebollen te bakken.
Zet je een hele borrelplank neer, of zet je de frituurpan aan? Je kan er zelfs voor kiezen om een volledige grazing table te maken: dan serveer je geen borrelplank, maar een complete borreltafel. Een tafel gevuld met borrelhapjes waar iedereen lekker van kan smullen. Ideaal!
De lekkerste oud en nieuw hapjes
Op Brenda Kookt maken we altijd de lekkerste recepten voor een geslaagde avond. We delen een aantal favoriete oud en nieuw hapjes.
Camembert brûlée uit de oven
Een heerlijk borrelhapje, warme Camembert. Met honing en een krokant suikerlaagje, oftewel Camembert brûlée uit de oven. Lekker met een toastje of broodje, en helemaal niet moeilijk om te maken. Precies wat je wil met oud en nieuw. Smullen!
Albondigas – Spaanse gehaktballetjes
Heerlijke gehaktballetjes op een prikker, op Spaanse wijze. Een klassiek tapashapje. Albondigas: kruidige gehaktballetjes in een pittige tomatensaus. Altijd een favoriet bij de borrel, en makkelijk om van tevoren klaar te maken. Echt lekker.
Bladerdeeghapjes met zalm en roomkaas
Bladerdeeghapjes met zalm en roomkaas. Een top-combinatie van knapperige bladerdeeg en frisse roomkaas met citroen, dille en honing. Makkelijk, lekker en valt altijd in de smaak. Wat wil je nog meer?
Pizzahapje met rode biet en geitenkaas
Een lekker vegetarisch hapje: pizza met rode biet en geitenkaas. Rode bieten en geitenkaas, dat is een gouden combinatie. Voeg er een lekker croissantdeeg aan toe, en je hebt een heerlijk feestelijk hapje.
Kipnuggets met citroen
De lekkerste homemade kipnuggets, met een vleugje citroen. Want een lekkere hap mag op de borrel ook niet ontbreken. Mijn kipnuggets met citroen bereiden we in de oven, maar dat kan ook in de airfryer. Super simpel, met een lekkere yoghurtdip.
Whipped brie met honing
Nog zoiets lekkers voor op een stokbroodje of toastje. Whipped brie met honing. Oftewel een dip van opgeklopte romige brie met honing. Zo lekker!
Kipvleugels met honing en ketjap
Heerlijke kipvleugels met honing en ketjap. Een makkelijk hapje, maar altijd populair. De kip heb ik eerst gegaard in de stoomoven, hierdoor wordt het vlees heel mooi zacht en mals. Als je geen stoomoven hebt kun je een gewone oven gebruiken. Pas daarna besmeer ik de kip met de lak van honing en ketjap met knoflook en een beetje citroensap. En daarna bak ik het nog even lekker aan in een pan. Waardoor de kip nog even mooi kleurt, en de smaken in de kip trekken. Hierbij lik je je vingers af!
Gegratineerde mosselen met citroen: lekker oud en nieuw hapje
Deze gegratineerde mosselen met citroen zijn echt heerlijk. De mosselen worden na het koken kort in de oven verwarm met een botermengsel van knoflook en ui, daarop gaat lekker wat panko dat voor het knapperige korstje zorgt en de citroen geeft een smaakkick aan het geheel. Een heerlijke amuse!
Courgetteballetjes met kaas
Courgetteballetjes gemaakt van courgette en kaas dus. Met wat panko, kruiden en een eitje. Net alsof je gehaktballetjes maakt, maar dan vegetarisch en vol groenten. Echt smullen!
Gevulde champignons met chorizo
Van sommige gerechten weet je dat ze in de smaak gaan vallen. Dat is ook zo met gevulde champignons. Deze variant met chorizo is ook echt een hit. Met een mengsel van paprika, lente ui, chorizo en roomkaas. Met daarbij nog een beetje geraspte kaas om het af te maken. De chorizo heb ik even lekker meegebakken met de vulling zodat de smaak er goed in zit. Een heerlijke gevulde champignon met chorizo, dus.
Hapjes voor oud en nieuw: Bruschetta met ui, champignons en truffel
Ik ben gek op bruschetta. Lekker met tomaat en basilicum (de klassieker!), prosciutto, vijgen en geitenkaas of brie met peer en serranoham. Deze feestelijke variant, de bruschetta met ui, champignon en truffel, is écht een showstopper. Voor de feestdagen maak ik dit jaar dus graag deze luxe versie, die perfect is als hapje of amuse.
Zalmcocktail met filodeeg
Een lekker krokant hapje, dat is deze zalmcocktail met filodeeg. Het is zalm uit blik met de allerlekkerste whisky cocktailsaus. Dat is het. Vooral lekker veel saus met daarbij zalm. Heel makkelijk om te maken dus, maar overheerlijk!
Knoflookchampignons met spek en kaas
Nog zo’n lekker oud en nieuw hapje. Knoflook champignons met spek en kaas. Champignons in kaassaus, met spek en knoflook. Heerlijk om met brood te eten.
Oud en nieuw hapjes: Carpaccio bonbons
Ik ben gek op carpaccio. Zo’n lekker feestelijk hapje met carpaccio kan dan ook niet ontbreken. Deze carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg, met truffelmayonaise en zongedroogde tomaatjes is echt genieten!
Oud en Nieuw pretzels
Oud en Nieuw-pretzels! Pretzels met chocola gedipt in een topping met sprinkels. Dat ziet er toch super feestelijk uit?
Heerlijke hapjes voor oud en nieuw
Dit zijn stuk voor stuk heerlijke hapjes om te serveren met oud en nieuw. Of je nu een intiem feestje viert of groots uitpakt, met deze recepten zet je altijd iets bijzonders op tafel. Op naar een heerlijk 2025!