Ga naar de inhoud

Baba ganoush – Aubergine dip

Dippen maar! In baba ganoush, de geroosterde aubergine dip. Simpel om te maken, en super lekker om te eten met brood. Dit is niet nieuw, wel heel erg lekker en daarom mag het recept hier op Brenda Kookt ook zeker niet ontbreken. De dip van geroosterde aubergine kun maken door...
45 minuten Bereidingstijd

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht

Bereidingswijze

Stap 1
Prik met een vork rondom in de aubergine gaatjes.

In de oven:

1
Stap 1
Verwarm de oven op 200 graden.
2
Stap 2
Grill de aubergine 45 minuten in de oven.

Op de barbecue:

1
Stap 1
Leg de aubergine in de kolen, laat het hier liggen tot de schil van de aubergine zwartgeblakerd is. Haal de aubergine dan uit de kolen.

Overige:

1
Stap 1
Laat de aubergine 10 minuten afkoelen. Snijd de aubergine hierna open en lepel het vruchtvlees uit de schil.
2
Stap 2
Doe het vruchtvlees in de keukenmachine of bakje van de staafmixer, samen met de tahin, citroensap, knoflook en komijn. Puree tot een mooi puree. Dit kan grof zijn of juist fijn, net wat je zelf lekker vindt.
3
Stap 3
Breng de baba ganoush op smaak met zout en peper.
4
Stap 4
Verdeel de baba ganoush over een schaaltje, besprenkel met olijfolie. Verdeel hierover fijngesneden peterselie en granaatappelpitjes.
5
Stap 5
Serveer de baba ganoush met (plat)brood of toastjes.

Baba ganoush – Aubergine dip

Dippen maar! In baba ganoush, de geroosterde aubergine dip. Simpel om te maken, en super lekker om te eten met brood.

Dit is niet nieuw, wel heel erg lekker en daarom mag het recept hier op Brenda Kookt ook zeker niet ontbreken. De dip van geroosterde aubergine kun maken door de aubergine in de oven te roosteren of door hem in de kolen op de barbecue te leggen. Ik geef je beide bereidingen.

Baba ganoush - Aubergine dip

Ik weet nog goed dat ik dip van geroosterde aubergine voor het eerst at op een persevent. Het was zo zacht en romig en super lekker. Sindsdien ben ik fan. In andere gerechten ben ik niet zo’n fan van aubergine, ik vervang het regelmatig door courgette. Maar als romige dip vind ik het echt heerlijk.

De dip is afkomstig uit het midden oosten, in de Libanese en Syrische keuken wordt het veel gebruikt.

Baba ganoush - Aubergine dip

Baba ganoush

Inmiddels is baba ganoush ook bij ons in de supermarkt verkrijgbaar. Maar niets gaat boven een zelfgemaakte aubergine dip. En dat is ook helemaal niet moeilijk.

Baba ganoush bevat een basis van geroosterde aubergine. De aubergine prik je met een vork een aantal keer in, hierna grill je hem in zijn geheel in oven, of je legt hem in de kolen op de barbecue.

Na het grillen snijd je de aubergine open en schep je het zachte vruchtvlees eruit. Dit pureer je met een blender of keukenmachine tot een romige dip. Samen met knoflook, tahin, citroensap en komijnpoeder vormt het een super lekkere dip.

Verse peterselie en granaatappelpitjes maken de dip voor mij af, maar je kunt dit ook weghalen.

Serveer de aubergine dip of baba ganoush met brood. Platbrood of pide, maar je kunt ook gaan voor pita of stokbrood. Smeren en dippen maar!

Tip: ook lekker in combinatie met labneh

Baba ganoush - Aubergine dip

Baba ganoush - Aubergine dip

Bekijk ook andere recepten
BLT Salade
Crumble van nectarine met kersen
Pasta pesto salade
Salade van geroosterde biet met appel en pistache 3 bieten biet 85 gram rucola 0,5 avocado 0,5 appel, in blokjes 80 gram zachte geitenkaas 2 el gepelde pistachenootjes (of walnoten) Voor de dressing: 4 eetlepels balsamicoazijn 2 eetlepels extra vergine olijfolie 1 theelepel mosterd 1 theelepel honing zout en peper Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Verpak in aluminiumfolie en rooster 30 minuten in de oven. Laat de biet hierna afkoelen en snijd ze in partjes. Maak de dressing door de ingrediënten te mengen in een kommetje. Verdeel rucola over een groot bord of schaal. Verdeel hierover partjes avocado, partjes geroosterde rode biet en blokjes appel. Verdeel hierover verkruimelde geitenkaas en bestrooi met grof gehakte pistachenootjes. Verdeel tot slot de dressing over de salade van rode biet

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op