Bloemkoolschotel met gehakt en kaas
Bloemkoolschotel met kaas een gehakt. Een super lekkere ovenschotel van bloemkool met aardappelen en gehakt. En kaas.
Bloemkoolschotel met gehakt en kaas
Bewaren
Yes, dit zijn de gerechten waar ik écht van houd. Vooral nu na de zomer, ook al was hij niet zo warm, kijk ik echt uit naar warme gerechten. Ovenschotels, stoofgerechten en soepen.
Wat betreft eten kan de herfst wat mij betreft niet vroeg genoeg beginnen. Deze bloemkoolschotel met gehakt en kaas is dan de eerste van de warmere gerechten die ik na de zomer heb gemaakt. En het is een topper! Met veel smaak en kaas. Zoals je van een lekkere bloemkoolschotel verwacht.
Er staan al vele bloemkoolrecepten op brendakookt.nl. Als dochter van ‘een bloemkoolbouwer’ kan dat hier natuurlijk ook niet ontbreken. Ik heb ook jaren samen met mijn nicht en zusje samen in de schuur gewerkt als bijbaantje. We verpakten de bloemkolen voordat ze op transport gingen. Ik heb zoveel bloemkolen gezien (en gegeten) in mijn leven dat het een wonder is dat bloemkool nog steeds één van mijn lievelingsgroenten is.
Vroeger aten we bij mijn ouders als bloemkool in het seizoen was (van mei tot november) iedere week bloemkool. En dat aten we dan met gekookte aardappelen en en gehaktbal met jus. Dat is nog steeds zoals ik bloemkool het liefst eet, met aardappelen en een gehaktbal. Deze keer heb ik deze ingrediënten verwerkt tot een bloemkoolschotel met gehakt.
Bloemkoolschotel met gehakt en kaas
Het bleek en schot in de roos, deze super lekkere bloemkoolschotel met gehakt en kaas gaat hier thuis deze herfst vaker op tafel komen.
Het gehakt heb ik extra smaak gegeven door een jus te maken van bouillon en ketjap, ook en laurierblad zorgt voor een extra lekkere smaak aan het gehakt en de jus.
De ovenschotel bouwen we als volgt op: we verdelen een laag aardappelpuree over de bodem en daarover verdelen we het gehakt met de jus. Hierdoor wordt de aardappelpuree straks lekker smeuïg, ik houd daarvan 😉 Daarover verdelen we bloemkoolroosjes met tot slot de kaas.
De bloemkoolschotel met gehakt wordt in de oven lekker gegratineerd. Serveer de schotel direct uit de oven.
Andere recepten met bloemkool
Hou je ook van bloemkool, en kun je nog meer receptinspiratie gebruiken? Dan tip ik je graag deze recepten met bloemkool. Stuk voor stuk heel erg lekker:
- Bloemkoolstamppot met kaas en saucijs
- Bloemkoolrijst met kip en sweet chilisaus
- Bloemkoolovenschotel met ham en kaas
- Kipshoarma met geroosterde bloemkool
- Fish and chips ovenschotel met bloemkool
- Bloemkoolquiche met bacon
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met gehakt en kaas
Stap 1
Verhit een klont boter in een braadpan of grote koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe het gehakt erbij en bak dit kort rul. Voeg 100 ml bouillon, 2 eetlepels ketjap, een laurierblad en peper toe en laat dit 15 minuutjes sudderen op laag vuur.Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Kook ondertussen de aardappels gaar en kook in een andere pan de bloemkoolroosjes beetgaar.Stap 4
Giet de aardappels af en bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn. Meng de gestampte aardappels met een scheut kookvocht, mosterd, zout en peper.Stap 5
Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal. Verwijder het laurierblad en verdeel het gehaktmengsel over de laag aardappelpuree.Stap 6
Verdeel hierover de bloemkoolroosjes. Verdeel een snuf nootmuskaat over de bloemkoolroosjes en bestrooi met geraspte kaas.Stap 7
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met gehakt en kaas
Stap 1
Verhit een klont boter in een braadpan of grote koekenpan en bak hier de uien in aan. Doe het gehakt erbij en bak dit kort rul. Voeg 100 ml bouillon, 2 eetlepels ketjap, een laurierblad en peper toe en laat dit 15 minuutjes sudderen op laag vuur.Stap 2
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 3
Kook ondertussen de aardappels gaar en kook in een andere pan de bloemkoolroosjes beetgaar.Stap 4
Giet de aardappels af en bewaar een kopje van het kookvocht. Stamp de aardappelen fijn. Meng de gestampte aardappels met een scheut kookvocht, mosterd, zout en peper.Stap 5
Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal. Verwijder het laurierblad en verdeel het gehaktmengsel over de laag aardappelpuree.Stap 6
Verdeel hierover de bloemkoolroosjes. Verdeel een snuf nootmuskaat over de bloemkoolroosjes en bestrooi met geraspte kaas.Stap 7
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
23 reacties
Dave Wijker
Heerlijk recept, dank je wel!
Stef Witten
Dit is erg lekker! Eerste keer volgens het recept gemaakt. Tweede keer knoflook en een tomaat toegevoegd. Beiden waren erg smakelijk.
Gerlinde van der Meulen
Dank je wel Brenda voor het heerlijke recept, was heel lekker!
Dik
dit was erg lekker, voor herhaling vatbaar.
Mar
Als ik het gerecht heb laten afkoelen, hoelang moet het daarna in de oven? Op hoeveel graden?
Brenda Hoff
Dan zou ik hem 20-25 minuten op 180 graden verwarmen.
Nellie
Hoi Brenda. Kan ik de bloemkool schotel ook soms een dag van tevoren al klaar maken?
Brenda Hoff
Bij dit gerecht kan dat heel goed van te voren. Laat het afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast.
Pauline
Heerlijk recept, we hebben er van gesmuld! Ik heb zelf nog wat knoflook toegevoegd aan het gehakt. Zeker voor herhaling vatbaar.
Lisette Kok
Ik heb er een twist aan gegeven door de bloemkoolroosjes te koken met 4 theelepels kerriepoeder. Het was heerlijk!
Jenny
Hier vinden ze t heerlijk voor herhaling vatbaar
Cathelijn
Ik heb er idd ook beetje ketchup en lekkere lepel sambal door het gehakt gedaan. Wij vonden het met deze toevoegingen erg lekker! Kinderen houden niet van AGV en dus is dit een heel fijne oplossing.
Suzanne
Was heerlijk! Iedereen heeft vanavond genoten.
Moniek
Heel erg lekker! Wij hebben ervan gesmuld!
Ingrid
Welke ketjap moet worden gebruikt? Ik heb manis gebruikt, maar vond t resultaat vrij zoet. Ik ben benieuwd welke jij gebruikt! Ps: verder lekker en zeker voor herhaling vatbaar als ie minder zoet is
Brenda Hoff
Ik gebruik ook ketjap Manis, heerlijk zoet :)
Corine
Vanavond gemaakt, we vonden het flauw,dus zelf meer ketchup er bij gedaan. Wij gaan deze schotel niet meer maken denk ik
Marjon
Ik maak de bloemkoolschotel altijd met salami i.p.v. gehakt, omdat ik hem anders ook te flauw vind ;-)
Cathelijn
Ik heb er idd ook beetje ketchup en lekkere lepel sambal door het gehakt gedaan. Wij vonden het met deze toevoegingen erg lekker! Kinderen houden niet van AGV en dus is dit een heel fijne oplossing.
Betty
Hallo Brenda, Kan deze bloemkoolschotel met gehakt en kaas in de diepvries bewaard worden?
Ineke
En op hoeveel graden warm ik hem dan op?
Brenda Hoff
Ja dat kan prima hoor Betty. Laat het rustig ontdooien voor je het weer in de oven opwarmt.