Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Bewaren
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus. Yum, we gaan vandaag voor een hele lekkere Hollandse ovenschotel. Een hit voor het hele gezin.
Dit recept ontwikkelde ik voor Koken & Genieten Magazine. Hij stond in het maart-nummer, 03 van 2024. En omdat ik dit echt een mega topper vond, vind ik dat dit recept niet op de website mag ontbreken. Dus bij deze deel ik hem ook heel graag hier met jullie op de website.
Gerechten als deze, ik ben er dol op. Vooral op ovenschotels met bloemkool. En niet alleen ik, ons hele gezin smult ervan. Zelfs de jongste 😉
Ovenschotel met bloemkool
Als we gekookte bloemkool met aardappels eten, lekker ouderwets, dan eten we daar het liefst een gehaktbal bij. Daarop is deze ovenschotel gebaseerd. Een bloemkoolschotel met aardappel, gehakt en kaas.
Echt een topper van een maaltijd. Simpel om te maken, en je kunt het ook van te voren voorbereiden zodat je het aan het einde van de dag zo de oven in schuift.
Bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Het is eenvoudig om de bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus te maken. De basis van de schotel is een laag smeuïge aardappelpuree. Hier overheen vervelen we een gebakken gehaktmengsel met daarop gekookte bloemkoolroosjes. De schotel maken we af met een laagje kaassaus, extra bloemkoolroosjes en nog wat geraspte kaas.
Dit laten we 25 minuten gratineren in de oven, voor een mooi krokant korstje. Ik kan je zeggen, dat wordt smullen!
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept en de benodigde hoeveelheden van de bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus.
Bloemkoolschotel recepten
Heb je na deze bloemkoolschotel me gehakt en kaassaus de smaak te pakken en wil je vaker experimenteren met een lekkere bloemkoolschotel? Dan tip ik je graag deze varianten die je ook terugvindt op de website:
Ingrediënten
Voor de kaassaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Kook in een andere pan bloemkoolroosjes 10 minuten voor.Stap 3
Verwarm een pan op het vuur met olie en bak de gehakt rul. Breng op smaak met zout en peper.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal de pan van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 7
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel het gehakt met hierover 2/3 van de bloemkoolroosjes en verdeel hierover de kaassaus. Verdeel hierover de overige bloemkoolroosjes en bestrooi de schotel met geraspte kaas.Stap 8
Verwarm de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.Ingrediënten
Voor de kaassaus
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze bloemkoolschotel met gehakt en kaassaus
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Kook in een andere pan bloemkoolroosjes 10 minuten voor.Stap 3
Verwarm een pan op het vuur met olie en bak de gehakt rul. Breng op smaak met zout en peper.Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal de pan van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 7
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel het gehakt met hierover 2/3 van de bloemkoolroosjes en verdeel hierover de kaassaus. Verdeel hierover de overige bloemkoolroosjes en bestrooi de schotel met geraspte kaas.Stap 8
Verwarm de bloemkoolschotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
wilma
ik ga dit vandaag maken....op het plaatje zie ik ook bieslook? dit staat echter niet in het recept vermeld......