Ga naar de inhoud
3 beoordelingen

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Romige gebonden aspergesoep met lente-ui. Een heerlijke lentesoep. Serveer de gebonden aspergesoep met gebakken spekblokjes of snippers gerookte zalm.

30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Vandaag gaan we voor een lekkere lentesoep. Deze gebonden aspergesoep met lente-ui is helemaal in het seizoen. In dit geval serveer ik de soep met gebakken spekblokjes, maar je kunt deze ook achterwege laten voor een vegetarische variant. Of ga je liever voor aspergesoep met zalm? Ook dat kan, ik vertel het je allemaal in dit artikel.

Aspergesoep

Dit is toch wel dé soep die je nu in het voorjaar moet eten: aspergesoep. Gemaakt van het witte goud, helemaal in het seizoen van april tot en met juni. Eerlijk, ik vond aspergesoep meestal niet mega lekker. Tot ik een paar weken geleden experimenteerde met deze gebonden aspergesoep. Een schot in de roos, ik vond hem super lekker. Inmiddels hebben we deze soep al meerdere keren gegeten en wordt het tijd dat ik het recept ook met jullie deel. Dus bij deze! 🙂

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Ik houd ervan als een soep romig is en een beetje vol. Een beetje dikker, zoals een gebonden soep. Daarom wilde ik dit ook van een aspergesoep. Dat was echt een groot succes!

Een gebonden soep

Een gebonden soep is een soep met een wat dikkere consistentie. Dat komt omdat je er een bindmiddel aan toevoegt. Ik gebruik het liefst een roux voor mijn gebonden soepen. Dat maak je van gelijke delen boter en bloem en voeg je toe aan de bouillon. Door het bindmiddel krijgt de soep een vollere en dikker textuur.

Na het toevoegen van de roux is het belangrijk om de soep goed te blijven roeren. Zo voorkom je klontjes in de soep. Door de dikkere textuur is de soep lekker vullend. Perfect voor een lekkere stevige maaltijd in een kommetje. Deze gebonden aspergesoep is daar geen uitzondering op!

Hoe maak je aspergesoep?

Een deel van de asperges pureer ik met de staafmixer, maar de aspergetips die bewaar ik. Die voeg ik later weer toe, als topping op de soep. Een roux van boter en bloem zorgt er dus voor dat de aspergesoep dikker is. En ik kon het ook niet laten om een restje kookroom (of neem bijvoorbeeld slagroom) aan de aspergesoep toe te voegen. Hierdoor wordt de soep romiger en voller. Je kunt de kookroom ook achterwege laten, of vervangen voor een plantaardige versie.

Aspergesoep met spekjes

Is je soep klaar? Dan ga je toppen! De gekookte aspergetips, ringetjes lente-ui en gebakken spekreepjes zorgen voor bite en maken de soep wat mij betreft af. Dit is serieus de lekkerste aspergesoep die ik gegeten heb. Serveer de gebonden aspergesoep met lente-ui bij de lunch of avondmaaltijd. Lekker met een broodje erbij.

Aspergesoep met zalm

Ga je liever voor een andere topping? De gekookte aspergetips en ringetjes lente-ui zijn ook heel lekker met zalm. De zalmsnippers gaan bovenop de soep en geven het geheel een nog zachtere smaak. Yum!

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Aspergesoep variaties

Aspergesoep saai en altijd hetzelfde? Echt niet! Met aspergesoep kun je juist heel veel kanten op. Ik geef je een paar tips:

  • Ik hou van een gebonden soep, daarom heb ik de roux van bloem en boter toegevoegd aan de soep. Als je liever een heldere soep eet dan laat je stap 4 in dit recept achterwege.
  • In dit geval heb ik gebakken spekreepjes toegevoegd aan de aspergesoep. Je kunt dit ook vervangen door snippers gerookte zalm. Of houdt de soep vegetarisch door groentebouillon te gebruik en de spekreepjes achterwege te laten of te vervangen door croutons.
  • Kook ringen prei met de asperges mee voor een asperge-preisoep. In dat geval laat je de lente-ui achterwege.
  • De schillen heb ik in dit geval niet meegekookt met de aspergesoep, maar dat kan wel. Deze geven extra smaak aan de soep.

Andere lekkere asperge recepten

Met witte asperges kun je natuurlijk veel meer dan alleen aspergesoep maken. Deze plaataart met witte asperges en zalm is een van mijn favoriete aspergerecepten. Asperges met zalm en citroenyoghurt is ook een heel lekker hapje, en als je uit wilt pakken met een etentje thuis dan is de aspergetartaar met serranoham een echte aanrader.

Gebonden aspergesoep met lente-ui

Ingrediënten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gebonden aspergesoep met lente-ui

Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Was de asperges en snijd de uiteinden eraf. Schil de asperges en snijd ze hierna in stukken. Kook de stukken asperges in water met daarbij de bouillonblokjes 12 minuten en laat ze hierna nog even kort staan.
2
Stap 2
Haal de aspergetips uit het kookwater en zet deze even weg. Pureer de overige asperges.
3
Stap 3
Bak de spekblokjes krokant in een droge koekenpan zonder boter of olie.
4
Stap 4

Smelt boter in een lege soeppan en fruit de ui met knoflook aan. Doe hierna de bloem erbij en roer dit door. Laat 5 minuten zachtjes bakken. Doe hierna beetje bij beetje de soep bij de roux en roer dit met een garde door.

5
Stap 5

Doe de kookroom erbij en voeg de aspergetips weer toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6
Stap 6
Serveer de gebonden aspergesoep met ringetjes lente-ui en gebakken spekjes.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Pasta pesto met gehaktballetjes
Sinterklaas Eton Mess Plank
Brownies met chocolate chips
Hartige banketletter - pizzaletter

15 reacties

Flora Slaa

Wat een heerlijke soep, ik heb er een hard gekookt ei aan toegevoegd maakt het nog specialer.

Laat een bericht achter

Gus

Jeetje, wat was dit lekker zeg! Perfect!

Laat een bericht achter

Marjolein Dijjgraaf

Wat een heerlijk recept! Ik had nog niet eerder aspergesoep gemaakt, omdat ik altijd dacht dat dit best een klusje was, maar ik had het zeker eerder moeten maken. Soms vindt ik aspergesoep wat ‘saai’, maar door de spekjes en lente ui heb je toch een heerlijke bite :-).

Laat een bericht achter

Bart
4/5 sterren

Had nog nooit aspergesoep gemaakt terwijl ik al vele andere soepen al wel gemaakt had. Ik heb me aan het recept gehouden alleen heb ik geen kookroom gebruikt.Met alleen bloem vond ik het voldoende gebonden.Leuk en heerlijk recept!

Laat een bericht achter

Harold
5/5 sterren

Vandaag de soep gemaakt.! Klasse.! Bedankt Brenda

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Super om te horen Harold!

Jessie

Verrukkelijk!!!

Laat een bericht achter

Annette

Inderdaad superlekker de soep! Al vaker aspergesoep gemaakt, maar dit recept gaan we vaker maken. Heb alleen de spekjes vervangen voor hamreepjes.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Super om te horen Annette

Thao
5/5 sterren

Het was weer lekker, ik slaag altijd met een recept van brendakookt!

Laat een bericht achter

Lia

Was een lekkere soep, smaak was goed maar héél erg dik, heb precies de hoeveelheden van het recept aangehouden, ik kon de soep snijden zo dik, misschien teveel bloem ( 80 gram )voor een liter?

Laat een bericht achter

Mary

Lia er staat 40 gram bloem in het recept. Je hebt je vergist met 80 ml kookroom.

Hilda

Gewoon een beetje water toe voegen.

Jannienke

Wat zijn asperge tips, die stap. Snap ik niet

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Dat zijn de bovenkanten van de asperges, de puntjes.

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
3 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op