Gegratineerde coquilles met parmaham en tijm
Bewaren
Een heerlijke amuse met vis, coquilles in dit geval. Gegratineerde coquilles met parmaham en tijm. Een gevalletje kleine moeite met groots resultaat. Het bereiden is namelijk super simpel, maar het ziet er zeer culinair uit. En het is nog heel erg lekker ook 😉
Ga je voor een vismenu deze kerst? Dan zou ik deze coquilles zeker op tafel zetten. En ik geef je een paar tips om het menu compleet te maken.
Gegratineerde coquilles met parmaham en tijm
Coquilles is geen product dat je iedere week op tafel zet. Het is een verfijnde vissoort, een echte delicatesse. De Sint Jacobsschelp is een grote schelp met een doorsnede van 10 cm. Hierin zit wit zacht rond visvlees.
Coquille kun je rauw eten of breiden zoals bakken of grillen. Als je voor een rauwe bereiding gaat, zorg dan dat je gaat voor verse coquilles uit de schelp of voor vriesverse coquilles die direct na vangst zijn ingevroren. hiermee kun je ceviche maken, carpaccio of tartaar bijvoorbeeld.
In dit geval ben ik gegaan voor bereidde coquilles. Samen met oude kaas, krokante parmaham en tijm is het een heerlijke gegratineerde coquille. Extra leuk om de gegratineerde coquilles met parmaham en tijm in de coquille-schelp te serveren. Al kun hiervoor ook een klein schaaltje gebruiken bijvoorbeeld.
Andere recepten met coquille: Courgettesoep met salie en coquille, Pastinaakcreme met coquille, coquille als hapje bij de gourmet.
Kerst vis-menu
Wil je deze kerst voor een vis-menu gaan? Dan zijn de gegratineerde coquilles met parmaham en tijm een ideaal voorgerecht of tussengerecht.
Ik geef je een paar tips waarmee je dit gerecht kunt combineren:
- Aardappeltartaartje met makreel
- Romige aardappel-preisoep
- Zalmbonbon met forel
- Zalm en croute – zalm in bladerdeeg
- Hasselback pompoen met knoflookboter (bijgerecht)
- Knolselderijpuree met truffelolie (bijgerecht)
En als toetje:
Wil je meer inspiratie? Klik hier om alle kerstrecepten te bekijken.
Ingrediënten
Extra benodigd
- schelp of schaaltje om in te serveren
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gegratineerde coquilles met parmaham en tijm
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes parmaham naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de parmaham 10 minuten in de oven.Stap 2
Hak de blaadjes van 1,5 takje tijm fijn.Stap 3
Breek de gebakken parmaham in grove stukken.Stap 4
Verwarm de oven hierna verder op 200 graden.Stap 5
Maak de schelpen schoon en leg op iedere schelp 2 of 3 coquilles. Breng op smaak met zout en peper en verdeel hierover wat geraspte kaas, stukken parmaham, tijm, en nog een beetje extra geraspte kaas.Stap 6
Gratineer de coquilles 10 tot 12 minuten in de oven.Stap 7
Serveer de coquilles direct uit de oven.Ingrediënten
Extra benodigd
- schelp of schaaltje om in te serveren
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze gegratineerde coquilles met parmaham en tijm
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes parmaham naast elkaar op een bakplaat met bakpapier. Verwarm de parmaham 10 minuten in de oven.Stap 2
Hak de blaadjes van 1,5 takje tijm fijn.Stap 3
Breek de gebakken parmaham in grove stukken.Stap 4
Verwarm de oven hierna verder op 200 graden.Stap 5
Maak de schelpen schoon en leg op iedere schelp 2 of 3 coquilles. Breng op smaak met zout en peper en verdeel hierover wat geraspte kaas, stukken parmaham, tijm, en nog een beetje extra geraspte kaas.Stap 6
Gratineer de coquilles 10 tot 12 minuten in de oven.Stap 7
Serveer de coquilles direct uit de oven.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
2 reacties
José Langens
Vraagje: eerst de bevroren coquilles laten ontdooien en niet eerst bakken voordat ze de oven in gaan bij dit recept???
Brenda Hoff
Ik zou ze eerst ontdooien, en inderdaad niet eerst bakken. Ze garen in de oven