Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Gerookte zalm van de barbecue op cederhout

Yes, tijd voor een heerlijk zomerrecept. Zalm van de barbecue, op cederhout. Een heel simpel gerecht, maar zo superlekker! Echt, als je dit eenmaal hebt gehad wil je niet anders! Via Instagram deel ik regelmatig foto’s van de gerechten die wij bereiden op de barbecue, een Bastard. Dit is een...
1 uur Bereidingstijd
Delen op

Gerookte zalm van de barbecue op cederhout

Yes, tijd voor een heerlijk zomerrecept. Zalm van de barbecue, op cederhout. Een heel simpel gerecht, maar zo superlekker! Echt, als je dit eenmaal hebt gehad wil je niet anders!

Zalm op cederhout van de barbecue

Via Instagram deel ik regelmatig foto’s van de gerechten die wij bereiden op de barbecue, een Bastard. Dit is een kamado barbecue. Deze gerechten zien jullie hier op de blog niet zo veel voorbij komen. Dit omdat we vaak recepten van anderen koken en omdat het dan weekend is en ik even niet werk. Ik mot ook zeggen dat Joost de barbecue bedient, ik de voorbereiding doe. Regelmatig hebben we bezoek en dan is het echt onhandig om de camera erbij te pakken en iedereen te laten wachten tot ze kunnen eten.

Maar ik krijg er de laatste tijd zoveel vragen over, dat ik heb besloten dat ik deze recepten toch vaker met jullie te delen. Goed om te weten: de foto’s van deze barbecue recepten zijn wat sneller geschoten dan jullie van me gewend zijn. En dit betekent dat de kwaliteit ook wat anders kan zijn. Zoals bij de foto’s van dit artikel heb ik het gewoon naast de barbecue op de foto zet, in de buitenkeuken. Het kan ook zijn dat ik de foto’s een volgende keer gewoon even snel met de iPhone maak zodat ik bij het recept toch een foto met jullie kan delen. Recepten zonder foto’s plaats ik namelijk niet 😉

Gerookte zalm op cederhout

Vorig weekend gingen we voor warm gerookte zalm van de barbecue. Een gerecht dat we eerder hebben gemaakt. Het is echt een toppertje. Super simpel, maar ook super lekker!

In dit geval heb ik Blu Nordic Zalm gebruikt die ik heb gekregen van The Seafood Bar. Zij willen deze (super lekkere) duurzaamste zalm ter wereld heel graag naar Nederland halen. Echter kan dit alleen per 825 kilo tegelijk. Om dit mogelijk te maken zijn ze en crowdfunding gestart. Klik hier voor alle informatie.

Zalm van de barbecue

De bereiding van de gerookte zalm van de barbecue is heel simpel. Naast zalm is het belangrijkste dat je nodig hebt een plakje cederhout. Hier leg je de zalm op tijdens het garen, en rook je de zalm. Het cederhout proef je ook terug in de vis.

De zalm garen we op een constante temperatuur van 100 graden, na een uur is de zalm ongeveer klaar. Hij is dan mals en zacht gerookt.

Ik breng de zalm in dit geval na het garen pas op smaak met citroen en dille, maar dit kun je ook voor het roken doen. En naast deze smaakmakers kun je natuurlijk ook gaan voor een andere combinatie. Ik zou zeggen doe vooral wat jij lekker vindt.

Ik serveer de zalm graag met aardappeltjes die ik ook op de barbecue gaar. Met daarbij geroosterde groenten van de barbecue.

Tips bij het bereiden van zalm

  • je kunt ook zonder cederhout de zalm in de barbecue garen. Voeg dan bijv houtsnippers toe aan de houtskool. Leg de zalm in dat geval niet direct op het rooster, maar bijvoorbeeld op aluminiumfolie zodat de zalm niet deels tussen het rooster valt.
  • je kunt de zalm ook een dag van te voren bestrooien met zout en suiker. Voor het roken verwijder je dit weer.
  • bij dit recept voeg ik de dille en citroensap toe als de zalm van de barbecue af komt. Je kunt dit ook toevoegen voordat de zalm gerookt wordt.
  • ik rook met een droge plank, je kunt de plank ook in water (of bier) laten weken voor je hem op de barbecue legt. Dan is het geen gerookte zalm, maar gestoomde.

Gerookte zalm op cederhout

 

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Cederhout plankje
  • (kamado)barbecue
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gerookte zalm van de barbecue op cederhout

Bereiding: 1 uur
Stap 1

Haal de zalm een uur voor je gaat barbecueën uit de koelkast.

2
Stap 2

Verwarm de (kamado)barbecue tot 100 graden, direct.

3
Stap 3

Dep de zalm droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.

4
Stap 4

Leg de zalm op het plankje cederhout en leg dit op de barbecue.

5
Stap 5
Verwarm de zalm direct op 100 graden. Na een uur is de zalm gaar.
6
Stap 6

Veeg het gestolde eiwit eventueel weg met keukenpapier.

7
Stap 7
Bestrooi de gerookte zalm met fijngehakte verse dille en besprenkel met citroensap.
8
Stap 8

Serveer de zalm hierna direct. Lekker met aardappeltjes van de barbecue en groenten naar keuze of een frisse salade.

  • je kunt de zalm ook een dag van te voren bestrooien met zout en suiker. Voor het roken verwijder je dit weer. 
  • bij dit recept voeg ik de dille en citroensap toe als de zalm van de barbecue af komt. Je kunt dit ook toevoegen voordat de zalm gerookt wordt.
  • ik rook met een droge plank, je kunt de plank ook in water (of bier) laten weken voor je hem op de barbecue legt. Dan is het geen gerookte zalm, maar gestoomde.
  • je kunt ook zonder cederhout de zalm in de barbecue garen. Voeg dan bijv houtsnippers toe aan de houtskool. Leg de zalm in dat geval niet direct op het rooster, maar bijvoorbeeld op aluminiumfolie zodat de zalm niet deels tussen het rooster valt.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Tonijntartaar met avocado en balsamico
Carpaccio bonbon op krokant bladerdeeg

2 reacties

Chienus lotterman
5/5 sterren

Heerlijk, ik hou niet van zalm maar dit gerecht van de kamado bbq (nieuw) is heerlijk en gaan we zeker vaker eten.

Laat een bericht achter

Roland Erkelens

Goedemorgen even een vraag Is 1 uur niet lang voor de zalm? Ik zie vaak 20 min Mvg Roland

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op