Limoncello tiramisu
Bewaren
Een super lekker zomers toetje, limoncello tiramisu. Lekker fris, gemakkelijk te maken en ook ideaal als er een grotere groep komt eten. Kortom het ideale frisse toetje op een mooie zomeravond.
Tiramisu, ideaal toetje
Tiramisu is een ideaal toetje. Het is gemakkelijk om te maken, zeker deze variant waarbij we geen (rauw) eieren gebruiken. (klik hier voor de klassieke Italiaanse variant waarbij we dat wel doen). Je kant het nagerecht goed voorbereiden voordat de visite komt, want het moet nog even opstijven in de koelkast. En het is een toetje dat je gemakkelijk in grotere porties kunt klaarmaken. Verdeel tiramisu over kleine glaasjes, of maak juist een paar grote schalen zodat je die op tafel kunt zetten. Zo kan iedereen zelf opscheppen.
Ook kun je met tiramisu goed en gemakkelijk variëren zodat het iedere keer net een beetje anders is. Deze keer ben ik dus gedaan voor Limoncello tiramisu, waarbij we dus geen koffie gebruiken. Maar je kunt ook andere ingrediënten toevoegen om hiermee te variëren. Zo is jouw tiramisu iedere keer een beetje anders. Onderaan dit artikel vertel ik je hier meer over, en tip ik je nog een aantal zomerse variatierecepten op tiramisu.
Limoncello tiramisu
Deze keer ben ik gaan voor limoncello tiramisu. Een frisse(r) variant op de welbekende tiramisu waarbij we de lang vingers niet in afgekoelde koffie dippen, maar in limoncello. Dit zorgt voor een heel fris toetje, met een vleugje citroen.
Naast lange vingers gebruik ik als basis voor de limconcello tiramisu een crème van mascarpone en slagroom. Dit breng ik op smaak met poedersuiker. Om de tiramisu af te maken voeg ik citroenrasp toe, en geroosterd amandelschaafsel.
Samen maakt dit een perfect zomer-toetje. Zet jij hem op tafel deze zomer?
Tip: sla het recept op in de persoonlijke account door bovenaan de pagina op het hartje te klikken. Zo pak je het recept er gemakkelijk weer bij.
Tiramisu recepten met een twist
Naast deze frisse zomerse limoncello tiramisu kun je met deze basis nog meer lekkere tiramisu recepten maken. Ik tip je een paar toppers die online staan, en zeer geschikt zijn voor de zomermaanden:
Ingrediënten
Extra benodigd
- ovenschaal van (ongeveer) 15 x 23 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze limoncello tiramisu
Stap 1
Klop de slagroom stijf met een mixer of keukenmachine. Roer de mascarpone los en klop hierna de mascarpone en poedersuiker door de slagroom.Stap 2
Dip de lange vingers kort in limoncello en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.Stap 3
Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover nog een laagje lange vingers gedipt in limoncello. En verdeel daarover de rest van het slagroom-mascarponemengsel.Stap 4
Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven (langer mag ook).Stap 5
Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin.Stap 6
Bestrooi de limoncello tiramisu voor het serveren met citroenrasp en geroosterde amandelen.Ingrediënten
Extra benodigd
- ovenschaal van (ongeveer) 15 x 23 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze limoncello tiramisu
Stap 1
Klop de slagroom stijf met een mixer of keukenmachine. Roer de mascarpone los en klop hierna de mascarpone en poedersuiker door de slagroom.Stap 2
Dip de lange vingers kort in limoncello en verdeel ze over de bodem van de ovenschaal.Stap 3
Verdeel hierover de helft van het slagroom-mascarponemengsel. Verdeel hierover nog een laagje lange vingers gedipt in limoncello. En verdeel daarover de rest van het slagroom-mascarponemengsel.Stap 4
Zet de schaal minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven (langer mag ook).Stap 5
Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin.Stap 6
Bestrooi de limoncello tiramisu voor het serveren met citroenrasp en geroosterde amandelen.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
5 reacties
MiekeR
Wil dit binnenkort maken, met een bodem van glutenvrije koekjes. Daarop het mengsel van slagroom en mascarpone met wat limoncello erdoor. Weet jij, of dit mengsel vermengd kan worden met klopfix voor meer stevigheid? Bedankt alvast voor je reactie.
Brenda Hoff
Hoi Mieke, in dat geval kun je de slagroom eerst opkloppen met klopfix. Roer hierna eerst de mascarpone goed los, voor je het aan de slagroom (met klopmix) toevoegt.
Mirjam
Vanavond deze variant gemaakt. Volgende keer pers ik de citroen uit om het sap door de limoncello of het slagroom mascarpone mengsel te doen.
Nellie
Hoi Brenda. Ziet er heerlijk uit, maar heb je misschien ook een tip om hem alcolvrij (kidsproof) te maken?
Brenda Hoff
In dat geval kun je bijvoorbeeld citroenlimonade gebruiken.