Ga naar de inhoud

Oranje tompouce

Het lekkernij voor op Koningsdag: de oranje tompouce. Wist je dat het helemaal niet moeilijk of ingewikkeld is om dit zelf te maken? Het is zelfs extra lekker!
1 uur Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Oranje tompouce

Oranje tompouce

10 jaar heb ik me hiertegen verzet. Het publiceren van het recept van de Oranje tompouce. Maar dit jaar ga ik toch voor de bijl en ben ik met de oranje tompouce aan de slag gegaan. Want dit is toch dé lekkernij die je op Koningsdag moet eten?

In plaats van er eentje te halen bij de plaatselijke bakker kun je ook zelf aan de slag. Want zelfgemaakt smaakt misschien wel nog lekkerder!

Oranje tompouce

Koningsdag recept

Zoals ieder jaar leek het me leuk om ook deze keer een Oranje-recept de delen voor Koningsdag. Een feestelijke dag dat wel wat lekkers verdiend. Eerder gingen we voor Friese Oranjekoek (naast de tompouce ook een favoriet van mij, zo lekker!), Oranje tiramisu met mandarijncurd, en carrotcake muffins.

Gek genoeg komen we meestal uit op zoetigheid. Al kun je ook gaan voor oranje hartige gerechten zoals wortelfriet met truffelmayonaise of zoeteaardappel wortelsoep.

Allemaal lekker. Maar de nummer 1 blijft toch die Oranje Tompouce. Heb je zin om ze deze keer eens zelf te maken? Lees snel door voor het recept!

Oranje tompouce

Oranje tompouce

Een tompouce (of tompoes) bestaat uit krokant gebakken bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom. Het is de Nederlandse variant van de Franse Millefeuille. Het bovenste laagje krokant bladerdeeg is bedekt met een laagje glazuur. Standaard is dit glazuur roze, maar voor Koningsdag (en voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal) geven we het glazuur een oranje kleurtje.

Hoe eet je een tompouce?

Dat is misschien wat de meest gestelde vraag. Hoe eet je een tompouce? Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk, voor welke ga jij?

  • Gewoon met een vorkje;
  • In zijn geheel afhappen (dit kan niet anders dan een kliederboel worden);
  • Eerst de onderkant met het banketbakkersroom en als die op is eet ik de bovenkant;
  • Leg het bovenste stuk bladerdeeg met glazuur onder het andere stuk bladerdeeg en hap het af.
Oranje tompouce

Ingrediënten

stuks

Voor de banketbakkersroom

Voor het oranje-glazuur

Extra benodigd

  • spuitzakken
  • spuitmondje
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze oranje tompouce

Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2

Halveer de plakjes bladerdeeg zodat je 2 gelijke rechthoeken hebt. Verdeel de gehalveerde plakjes bladerdeeg over de met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vork heel veel gaatjes in het bladerdeeg. Leg een tweede vel bakpapier op het bladerdeeg en leg hier een tweede (eventueel kleinere) bakplaat op.

3
Stap 3
Bak het bladerdeeg (met de tweede bakplaat erop) in 12-15 minuten in de oven knapperig en goudbruin.
4
Stap 4
Bereid ondertussen de banketbakkersroom door 200 ml melk in een pannetje te verwarmen met de suiker en het merg van het vanillestokje. Roer dit door en breng aan de kook.
5
Stap 5
Klop de 2 eidooiers op in een kom, tot het dik wordt. Doe hier de custardpoeder bij, samen met de rest van de melk. Klop dit goed door elkaar.
6
Stap 6
Doe het mengsel met de eidooiers bij de melk, klop dit goed door en laat het al roerend een paar minuten inkoken. Het is klaar als het een dikke vla is geworden.
7
Stap 7
Verdeel de banketbakkersroom over een grote ovenschaal. Leg hier een vel vershoudfolie op, zo voorkom je dat er een vel op de banketbakkersroom ontstaat. Laat de banketbakkersroom eerst op het aanrecht en daar in de koelkast afkoelen.
8
Stap 8
Klop de slagroom met suiker op.
9
Stap 9
Bereid het oranje glazuur door poedersuiker en 1 eetlepel melk door elkaar te roeren. Voeg hier oranje kleurstof aan toe zodat een mooie oranje kleur ontstaat.

Maak de tompoucen op

1
Stap 1
Schep de koude banketbakkersroom in een spuitzak. Doe dit ook met de slagroom, schep dit in een spuitzak met spuitmondje.
2
Stap 2
Verdeel de banketbakkersroom over 4 van de gebakken stukjes bladerdeeg. Verdeel over de overige 4 stukjes bladerdeeg een dun laagje oranje glazuur.
3
Stap 3
Leg het geglazuurde bladerdeeg op de banketbakkersroom. Maak de oranje tompoucen af door er een reep slagroom op te spuiten.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Filodeegtaart met mascarponetopping en zomerfruit
No bake pretzeltaart met aardbeien en basilicum
Mango kwarktaart
Eton Mess recept

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op