Provençaalse pastei
Bewaren
Op deze tweede kerstdag deel ik nog een extra kerstrecept met je. Wellicht kun je deze maaltijd maken van de restjes die je van de afgelopen dagen over hebt. Deze Provençaalse pastei is namelijk ideaal voor het opmaken van kerstrestjes. En dat kan natuurlijk niet alleen de komende dagen. De Provençaalse pastei is zo lekker dat ik de ingrediënten er de volgende keer speciaal voor koop. Een heerlijke warme schotel met dakje van bladerdeeg.
De schotel neem ik zo mee naar de radiostudio in Hilversum. Zometeen van 12.00 tot 14.00 uur ben ik in de studio bij June van NH Radio. Samen met Rutger van den Broek gaan we kerst vieren, en geven we tips om kerstrestjes te verwerken in andere gerechten.
Koken met kerstrestjes
Het is natuurlijk zonde om restjes van de kerst van de afgelopen dagen weg te moeten gooien. Veel dingen kun je nog gebruiken in andere gerechten. In deze Provençaalse pastei heb ik restjes vlees en groenten gebruikt die je bijvoorbeeld over hebt van de gourmet. Ook kun je kerstrestjes goed verwerken in deze gerechten:
- Quiche of hartige taart
- Wentelteefjes (van kerstbrood)
- Hangop met restjes stoofpeer en kerstbrood
- Salade van kalkoen met cranberrysaus en brie
Provençaalse pastei
Als ik bij June in de uitzending kom neem ik altijd iets mee om te proeven. Omdat we het deze keer in de uitzending hebben over het koken met kerstrestjes wilde ik een gerecht meenemen waarbij ik kerstrestjes heb gebruikt. Een quiche vind ik altijd ideaal, daar kan van alles in. Maar dat heb ik al vaker meegenomen naar de uitzending. Tijd voor wat anders!
Deze Provençaalse pastei is gebaseerd op een pastei met ragout. Een gerecht dat veel met kerst wordt gegeten. Deze keer maak ik er een complete maaltijd van en in plaats van ragout nemen we een Provençaalse vulling met groenten en vlees in tomatensaus. De krokante bladerdeeg past hier uitstekend bij en maakt het heerlijke comfortfood. Perfect voor een relaxt dagje uitbuiken na gezellige kerstdagen.
Voor mijn variant gebruikte ik een mix van restjes slavink met gehakt-schnitzel en hamburger. Toen ik dit in de pan aanbraadde vroeg Joost zich af of dat wel goed zou komen. Is dat lekker? Het antwoord: ja! Het was een heerlijke combinatie die het verrassend goed deed in deze schotel. Maar je kunt ook gaan voor gehakt, kipfilet of kalkoen. Of neem ook lekker een mix. Wat jij lekker vindt, of wat je over hebt.
Wij vonden het zo lekker dat we de ingrediënten de volgende keer speciaal voor deze schotel kopen. Ik zou dan gaan voor gehakt of kipfilet bijvoorbeeld.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze provençaalse pastei
Stap 1
Verwarm een pan met olie op het vuur. Fruit de ui met knoflook aan in de pan.Stap 2
Voeg als de ui glazig ziet het vlees toe en bak dit even mee tot het rondom is aangebakken. Voeg hierna de courgette, paprika en champignons toe en bak dit even mee. Breng op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.Stap 3
Voeg hierna de gezeefde tomaten toe en laat dit 20 minuten pruttelen op het vuur.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Verdeel het mengsel in de ovenschaal en dek dit af met bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met losgeroerd ei en bestrooi met een beetje van de Provençaalse kruiden. Eventueel kun je het bladerdeeg versieren met bijvoorbeeld sterren gestoken uit het overige bladerdeeg. Prik een paar gaatjes in het deeg zodat het lucht/vocht kan ontsnappen.Stap 6
Verwarm de schotel 30 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze provençaalse pastei
Stap 1
Verwarm een pan met olie op het vuur. Fruit de ui met knoflook aan in de pan.Stap 2
Voeg als de ui glazig ziet het vlees toe en bak dit even mee tot het rondom is aangebakken. Voeg hierna de courgette, paprika en champignons toe en bak dit even mee. Breng op smaak met zout, peper en Provençaalse kruiden.Stap 3
Voeg hierna de gezeefde tomaten toe en laat dit 20 minuten pruttelen op het vuur.Stap 4
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.Stap 5
Verdeel het mengsel in de ovenschaal en dek dit af met bladerdeeg. Bestrijk het bladerdeeg met losgeroerd ei en bestrooi met een beetje van de Provençaalse kruiden. Eventueel kun je het bladerdeeg versieren met bijvoorbeeld sterren gestoken uit het overige bladerdeeg. Prik een paar gaatjes in het deeg zodat het lucht/vocht kan ontsnappen.Stap 6
Verwarm de schotel 30 minuten in de oven, tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.