Speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas
Bewaren
Hij komt, hij komt..! Aanstaande zaterdag komt de Sint weer naar het land. Het is daarom de hoogste tijd om alvast wat sinterklaas-inspiratie te delen. Lekkere sinterklaasrecepten die de komende maand van pas komen bij heerlijke avondjes. We trappen vandaag af met een speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas. Een zeer goedgevulde sinterklaascake, als dat niet lekker is..!?
Sinterklaasrecepten
Er staan inmiddels al aardig wat sinterklaasrecepten online hier op de website, op deze pagina staan ze allemaal voor je bij elkaar. Van snelle zoete baksels tot uitgebreide sinterklaastaarten. Maar ook de lekkerste hartige hapjes. Oftewel, voor ieder wat wils. De komende weken deel ik iedere week een nieuw sinterklaasrecept met je. Want inspiratie voor lekkers hebben we nooit genoeg toch?
Kruidnoten zijn mijn favoriete ingrediënt bij het maken van sinterklaasrecepten. Het is gemakkelijk aan vele recepten toe te voegen, net zoals speculaaskruiden. Als er kruidnoten (of pepernoten) aan toegevoegd worden krijgt het recept meteen een sinterklaastintje. Dat kon bij deze cake dan ook niet ontbreken.
Maar ik wilde meer. Meer smaken, meer lekkers en meer sinterklaassmaken. Bij deze sinterklaascake ben ik daarom gegaan voor een combinatie van speculaaskruiden met kruidnoten én gevuld speculaas. Zo lekker! Een over de top speculaascake!
Speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas
Een goed gevulde sinterklaascake met heel veel lekkers dus. Naast kruidnoten namelijk ook stukjes gevuld speculaas, met amandelspijs. En speculaaskruiden mogen in dit geval ook niet ontbreken, voor een extra sinterklaas-smaak.
De basis van deze speculasacake is een klassieke Hollandse cake. Van 200 gram zelfrijzendbakmeel, 200 gram boter en 200 gram suiker. Met eieren en vanillesuiker. Daaraantoe voeg ik speculaaskruiden (het liefst de echte van het kleine kruidenkraampje op de markt, maar bij de supermarkt kun je ook gaan voor koek- en speculaaskruiden) voor de echt herfstsmaak. En daarna gaan de gehakte (chocolade)kruidnoten en blokjes gevuld speculaas met amandelspijs door het beslag.
Na 50 tot 60 minuten is de cake gaar. Laat hem even afkoelen voor je hem uit de bakvorm haalt en aansnijdt. Deze gevulde speculaascake is zo genieten!
Je kunt de speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas serveer met slagroom, maar het hoeft niet. Doe vooral wat je zelf (of je gasten) lekker vindt.
Ingrediënten
Extra benodigd
- cakeblik van 25 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas
Stap 1
Vet een cakevorm in, plaats eventueel een bakpapiertje in de vorm. Verwarm de oven voor op 170 graden.Stap 2
Meng de boter met de suiker en vanillesuiker. Klop dit tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden toe en mix dit goed door.Stap 3
Roer 3/4 van de gehakte kruidnoten en 3/4 van de stukjes gevuld speculaas door het beslag.
Stap 4
Giet het beslag in de vorm en verdeel hierover de overige kruidnoten en wat gevuld speculaas.
Stap 5
Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als de prikker er droog uit komt is de cake gaar.
Stap 6
Laat de cake afkoelen en snijd hem hierna in plakken.Stap 7
Serveer eventueel met slagroom.Ingrediënten
Extra benodigd
- cakeblik van 25 cm
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze speculaascake met kruidnoten en gevuld speculaas
Stap 1
Vet een cakevorm in, plaats eventueel een bakpapiertje in de vorm. Verwarm de oven voor op 170 graden.Stap 2
Meng de boter met de suiker en vanillesuiker. Klop dit tot het goed gemengd is en een romig mengsel ontstaat. Meng hierna één voor één de eieren door het mengsel. Voeg hierna het zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden toe en mix dit goed door.Stap 3
Roer 3/4 van de gehakte kruidnoten en 3/4 van de stukjes gevuld speculaas door het beslag.
Stap 4
Giet het beslag in de vorm en verdeel hierover de overige kruidnoten en wat gevuld speculaas.
Stap 5
Bak de cake in 50 tot 60 minuten gaar. Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te prikken, als de prikker er droog uit komt is de cake gaar.
Stap 6
Laat de cake afkoelen en snijd hem hierna in plakken.Stap 7
Serveer eventueel met slagroom.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.