Hemelse Citroen cake/pudding

Laatst heb ik voor een high tea lemon curd gemaakt. Het was te veel, dus alles wat over was heb ik zelf opgegeten (met scones, brood, cake, koekjes..) Waarom? Omdat het zoooo lekker is! Toen ik dit toetje tegenkwam wist ik dat dit ook lekker MOEST zijn!

Dit is een combinatie van citroencake met lemoncurd. De onderkant van de ovenschotel is vloeibaar, een soort lemonpudding. De bovenkant is een heerlijke cake. Een hemelse combinatie!

Dit recept is voor 6 pesonen, dit zijn ruime porties. Het was zo lekker dat we het met z’n vijven hebben opgegeten.

Hemelse citroen cake/pudding…

Bij het maken van deze foto mistte ik iets. Ik kon alleen niet ontdekken wat dat was.
Later bleek dat de melk ontbrak..!

De eidooiers gaan bij het citroenschil-boter-suiker-citroenrasp-mengsel..
..na het opkloppen van het ei-wit wordt dit er ook luchtig doorheen gevouwen.

Plaats de ovenschaal in een andere (grotere) schaal. Giet hier een laagje water in, ongeveer tot de helft van het citroenmengsel. Beide schalen gaan de oven in..

..en komen er zo uit. De bovenkant van de schotel is een citroencake, de onderkant is een pudding.

Citroen cake/pudding

Ingrediënten voor 6 personen

  • 60 gram boter
  • 220 gram kristal suiker
  • schil van 2 citroenen
  • verse citroensap van 1,5 citroen
  • 3 gescheiden eieren
  • 60 gram bloem
  • 300 ml melk
  • poedersuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in.

Mix de boter, suiker en citroenschil door elkaar in een grote kom.
Voeg de citroensap, bloem, melk en eidooiers hier een voor een bij. Mix het mengsel goed door voor je het volgende ingrediënt toevoegt.

Klop in een vetvrije kom de ei-witten tot lichte pieken ontstaan (deze ontstaan als je de mixer eruit haalt) .
Vouw de opgeklopte ei-witten voorzichtig in het citroen-mengsel.

Giet het mengsel in een ovenschaal. Plaats deze ovenschaal in een grotere schaal.
Vul de schaal met een laagje water, ongeveer tot de helft van het citroenmengsel.

Zet de schaal in de oven. Bak tot 40 minuten op 180°C.
De cake/pudding is klaar als de bovenkant mooi bruin is, met een pudding op de bodem.
Verwijder de ovenschaal uit de schaal.

Bestrooi de cake vlak voor het serveren met poedersuiker.

Tips:

  • Ook leuk om de cake in soufflébakjes te serveren, de bereidingstijd is dan circa 25-30 minuten.
  • Dit toetje kan lauwwarm en koud gegeten worden. Ideaal dus om ‘s middags te maken, in de koelkast te schuiven en later op te eten. De poedersuiker strooi je er vlak voor het serveren overheen.

Bron: ohh look

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
32 comments
  1. @ Caroline, heb gekeken bij je luchtige citroenpudding, lijkt er inderdaad op! Leuk idee om cake op een bord om te keren!

    @ Es: Gelukkig niet, en gelukkig hoef ik niet alles zelf op te eten ;-)

  2. Volgens mij heb je een tikfoutje gemaakt bij de melk (3000 ml = 3 liter..) lijkt me een beetje teveel? Dit receptje lijkt me echt super lekker, zeker als het warmer weer is.. Nu nog even puzzelen hoe ik dit EGA kan maken.. Moet lukken! Deze weblog is echt heel inspirerend!!

    1. Hoi Nienke, leuk dat je langskomt en een berichtje achterlaat!
      3 liter melk is inderdaad iets te veel van het goede, ik ben bang dat de cake/pudding dan niet zo hemels zal zijn ;-) Ik heb het aangepast!
      Leuk om te horen dat je iets met de recepten kunt.

    1. Ik heb het recept gisteren aangepast en uitgeprobeert en zelfs met mijn aanpassingen bleef het hemels! Echt een superlekker gerecht is dit!
      Ipv suiker heb ik een beetje honing genomen, en het recept door 6 gedeeld en voor 1 persoon gemaakt in een ovenpannetje. Echt een succes! Lijkt me ook erg lekker met een likje chocola erbij..

  3. Ik moest ook meteen aan dat recept van Caroline denken, ik heb dat toen ook gemaakt en er zoveel van gegeten dat ik er misselijk van werd haha

    1. Ja, het is echt te lekker. Heb dit toetje inmiddels al heel erg vaak gemaakt. Krijg er geen genoeg van. Maar met kerst ga ik toch eens iets anders proberen ;-)

  4. Hallo!
    Erg lekker recept dit!
    De eerste keer dat ik het maakte was het niet helemaal gelukt, veel te zuur en te korrelig. Nu, de tweede keer, heb ik maar 1 citroen gebruikt en een fijnere rasp voor de schil. Nu ziet het er eindelijk uit zoals op jouw foto’s ;-) ik heb het mengsel geproefd en dat smaakte heerlijk! De pudding/cake zal dus ook wel super zijn nu!
    Dank je wel voor het online zetten van dit recept.
    Groetjes Gerdien

    1. Hi Gerdien, wat vreemd dat het korrelig werd. Ik heb dit recept inmiddels 3 keer gemaakt, iedere keer ging het goed.
      Ik gebruik voor de citroenrasp wel altijd de fijnste rasp die ik heb. Misschien dat het daar aan lag?
      Ik hoop dat de pudding/cake net zo goed zal smaken als het mengsel, of eigenlijk nog beter :-)

  5. Vergeten citroenen te kopen dus toen 2 limoenen gebruikt die ik nog had liggen.
    Van de rest overal de helft van (wij zijn met z’n drietjes) en daar kon ik 5 soufflé schaaltjes mee vullen.
    Het was heerlijk!

  6. Nu wil het toeval dat ik eind januari een high thea wil maken voor zussendag! Daar heb ik er 3 van :-) Dit recept,in de soufflébakjes komt er zeker bij :-) Komt heel mooi uit!

  7. Heb het recept gevolgd maar bij mij bleef de ‘puddinglaag’ nogal vloeibaar. De cake/bovenzijde was wel mooi gebruind. Hoe zou dit komen? De onderste schaal was niet zo heel veel groter dan de cake/puddingschaal. Ik had koud water toegevoegd aan de onderste schaal tot een hoogte van ruim 2 cm.

  8. Wat een overheerlijke dingen, weet niet waarmee te beginnen, denk de sinterklaascake. Kun je mij ook vertellen wanneer een bakprodukt in het midden of juist wat lager de oven in moet ? Dank vij voorbaat

  9. Door pinterest werd ik getrokken naar dit recept. En gelijk geprobeerd. Het werd precies zoals op de foto en we vonden het erg lekker. Originele manier van bereiden en toch niet moeilijk en ziet er mooi uit!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk