Blueberry Muffins a la Starbucks

Ik drink (en lust) geen koffie, maar toch ging ik twee weken geleden op het station langs Starbucks. Ik ben namelijk gek op muffins. En ik moest er per se eentje van Starbucks hebben.
Er stond een lange rij, eigenlijk te lang om mijn trein te kunnen halen. Maar ik ben toch achteraan gesloten.
De mensen om me heen  keken een beetje raar op dat ik geen koffie nam. Alleen een muffin en een niet verse smoothie. Met de muffin ben ik naar het perron gesprint, ik kon nog net in de trein jumpen.

In de trein genoot ik van de blueberry muffin (niet de skinny variant). HEERLIJK!

Afgelopen week zag ik blueberry’s liggen in de supermarkt. Deze blueberry’s  vroegen erom verwerkt te worden in muffins. Nou vooruit, ik nam ze mee en ging aan de slag.

Op internet ben ik opzoek gegaan naar de muffins van Starbucks.
Ik kwam bij dit recept uit. Een copy-cat van de Starbucks versie.

Behalve de blueberry’s heb ik alle ingrediënten standaard  in huis. Geen moeilijk gedoe dus.
We kunnen meteen aan de slag!

Het is super simpel. Je hebt geen ingewikkelde apparatuur nodig. Alleen een oven om de muffins te bakken

Nadat de ingrediënten voor het muffinbeslag en de topping gemixt zijn (gewoon doorgeroerd) gaat het beslag in de muffinvormpjes. Met een ijslepel gaat dit erg makkelijk. 1 bol ijs per muffinvorm.

Daarna sprenkel je de topping over het beslag.
De muffins zijn klaar voor de oven!

En zo komen ze er 25 minuten later uit.

Ze zijn mooi gerezen. Niet zo hoog als die van de Starbucks.
Maar hoog genoeg.

Het is ontzettend verleidelijk om de muffins meteen te proeven nadat ze uit de oven komen. Maar geloof me ze zijn nóg veel lekkerder als ze zijn afgekoeld.

Beheers je dus even.

Deze muffins zijn nóg lekkerder dan die van Starbucks! Lekker zoet. Dus sprint naar de supermarkt of groenteboer opzoek naar blueberry’s, en ga aan de slag!

Ze zijn op voor je het weet!

Blueberry Muffins a la Starbucks

Ingrediënten (10 muffins)

  • 210 gram bloem
  • 150 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • 10 ml bakpoeder
  • 83 ml olie (liefst zonnebloem olie of een andere olie zonder bijsmaak)
  • 1 ei
  • 83 ml melk
  • 150 gram blueberry’s

Voor de topping:

  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram bloem
  • 60 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 7,5 ml kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de muffinvormpjes klaar, eventueel  in een bakblik.

Roer de bloem, suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Mix de olie, melk en ei in een aparte kom. Voeg dit bij het bloem-mengsel. Roer even door elkaar, maar niet te lang.
Roer de blueberry’s  er ook doorheen. (niet teveel roeren)

Maak de topping: Mix de roomboter met suiker, bloem en kaneel.  Dit kan met een vork zodat het een kruimig deeg wordt.

Vul de muffinvormpjes voor ongeveer 3/4 met het muffinbeslag. (gaat uitstekend met een ijslepel!) Sprenkel hier de topping op.

Bak de muffins ongeveer 25 minuten op 200°C.

Bron: Crustabakes

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
80 comments
  1. Heel erg leuk recept! Ligt het nou aan mij of is 2,5 ml zout en 10 ml bakpoeder nemen zo raar? Als ik het uitreken met bhv de dichtheid is toch ongeveer 1 gram zout en 4,5 gram bakpoeder? Of hoort de ml gram te zijn?

    1. Hoi Annelies, de zout en het bakpoeder heb ik vertaald vanuit de Engelse maten. (een halve theelepel zout en 2 theelepels bakpoeder)
      Ik heb zelf van die lepeltjes waar de ml op staan. 1, 2, 5 of 10 ml.

      Qua grammen zou je gelijk kunnen hebben. Ik probeer vanavond de 2,5 en 10 ml zout en bakpoeder even te wegen. Misschien is dat makkelijker inderdaad.

  2. Ze zijn heerlijk! :)
    Wel heel jammer dat ze idd niet omhoog gaan ….
    Ga het de volgende keer anders maken zodat ze lucht gaan.

    Bedankt voor het recept!

  3. Hallo,
    Om de muffins beter te laten rijzen kan je best natriumbicarbonaat toevoegen,
    Met 1 of 1 1/2 theelepel moet dat zeker lukken!
    Ipv de melk vroeg ik volle yoghurt toe, week melk af en vervang dit door zelfde gewicht yoghurt :-)

    An

  4. Een paar dagen geleden de muffins gemaakt voor de gasten op mijn verjaardag. Vond ze zelf heerlijk en heb ook veel complimenten erover gekregen. Dus bedankt voor het recept :-)

  5. Dit is een super recept! Bedankt! Ik heb meer melk en bakpoeder toegevoegd en ze vlogen de lucht in. Verder, heb ik ook cranberry’s erbij gedaan. Heerlijke grote zoete mufins.

  6. Aangezien het weer bosbessen tijd is denk ik dat ik dit recept aankomende week uit ga proberen :) Ik heb er nu al zin in om ze te maken!

  7. Vanochtend gemaakt met zelf geplukte bosbessen. Ze waren heerlijk! Dat krokante laagje doet het hem helemaal. Dank voor dit recept.

  8. O my god. Ik wilde vandaag voor mijn verjaardag blueberry muffins maken en zocht er op internet naar. Toen belandde ik hier en was er meteen van overtuigd dat ik dit recept moest maken, aangezien ze echt op de Starbucks muffins lijken. Nou, je hebt gelijk want dit zijn echt de lekkerste muffins die ik OOIT geproefd heb en helemaal ZELF gemaakt heb (zonder die kant en klare mixjes van Dr. Oetker). Echt super bedankt voor dit recept en ik ga zeker vaker recepten van je gebruiken!

    Voor andere lezers: maak niet dezelfde fout als ik. Doe zeker papieren muffincupjes in de bakvorm, anders krijg je ze er na het bakken niet meer uit…

  9. Ik had vanavond zin in wat lekkers en moest van oude bosbessen af.
    Ze staan nu in de oven en het ruikt heerlijk. Heb wel iets meer melk toegevoegd, vond het beslag te droog. En ik lees nu pas de reacties, anders had ik nog een theelepel bakingsoda in huis. Ik heb wel 12 vormpjes gevuld.
    Nog 10 minuutjes en ze kunnen uit de oven. En dan wat afkoelen. Mjammie
    Dank voor het delen van het recept.
    Marieke

  10. Goedemiddag

    ik heb gisteravond ook deze muffins gemaakt. En hoewel ik, naar mijn idee, het recept heb gevolgd,gingen er 2 dingen fout.
    Mijn muffins bleven zo plat als een dubbeltje (meer dan op de foto) en het meest vervelende: alle bessen waren onderin het muffinvormpje gezakt ipv mooi door de muffin heen. Dus je kreeg eerst muffin en dan onderin een drab van bessen.
    Wat heb ik fout gedaan… help!

    1. HI claudia, ik denk niet dat je iets fout hebt gedaan. Maar ik denk dat jouw bessen niet goed in het beslag bleven plakken. Om dit een volgende keer te voorkomen kun je de bessen even met een beetje bloem mengen. Door het laagje van bloem om de bessen zakken ze niet naar de bodem.

  11. Ik heb ze gemaakt met een combi van blauwe bessen en frambozen en ze zijn echt heel erg lekker! Mama:” ik heb nog nooit zulke lekkere muffins geproefd!” Rn ze was echt onder de indruk toen ik vertelde dat het niet uit een pakje kwam :)

  12. Hoi,

    Ik denk dat ze niet omhoog gaan, doordat je niet 10ml bakpoeder erin moet gooien maar “backing powder”. Die kun je trouwens gewoon vinden in alle toko’s of in de supermarkt van Dr. Oetker genaamd “Backin”.

    Ga het recept morgen proberen :)

  13. Hoi Brenda,

    Allereerst complimenten voor je site! Superleuke recepten.
    De nachoschotel is bij ons een groot succes en ook de risotto funghi is met gejuich ontvangen.
    Nu ben ik niet zo’n ster in bakken dus ik heb dit muffinrecept geprobeerd omdat het er tamelijk gemakkelijk uitzag. Ik heb Backin gebruikt zoals hierboven geadviseerd, de muffins rezen hun vormpjes uit. Met als gevolg dat de muffins er vormeloos, lees niet, uitzagen maar wel heerlijk smaakten! Dus zeker voor herhaling vatbaar.
    Bedankt voor je leuke recepten en ga vooral zo door!

    1. Wat super dat je al zoveel recepten van mijn blog gemaakt hebt. Dit herinnert me er aan dat ik nodig weer eens een risotto moet maken.
      Op die manier heb ik de muffins nog niet geprobeerd dus ik heb er geen ervaring mee. Maar gelukkig smaakten de muffins wel goed :)

  14. Ik wil deze muffins graag van je proberen alleen kan ik ook dirpvries bosbessen gebruiken? Zoja moeten ze dan ontdooid zijn of gewoon direct gebruiken

    1. Hoi Sarah. Deze vraag is al eerder beantwoord. Hierin adviseerd Brenda de diepvries bosbessen eerst te laten ontdooien. Succes!

  15. de mijne staan nu in de oven. hmm het ruikt superlekker naar kaneel! geweldig recept.. straks even proeven of ze ook echt zó lekker zijn.. heb wel de suiker formaten min een kwart gedaan. was me iets teveel!

  16. Hoi!

    Ik heb dit recept een op een vervangen qua ingrediënten met speltmeel, oerzoet en kokosbloesemsuiker.
    Ik heb echt nog nooit zoveel complimenten gehad over baksels en heb het recept al meerdere keren gedeeld!
    Dus bedankt voor dit recept en zeker een aanrader dus om deze ` wat gezonder` te maken ;-)!

  17. om mijn muffins meer te laten rijzen doe ik meestal de eerste 5 of 7 min. de muffins ongeveer 20-25 graden hoger dan aangegeven bakken, daarna weer de normale temperatuur. Dan hebben ze bij mij echt hoge bovenkanten/toppen. Heb ik ooit ergens gelezen, geprobeerd en nu doe ik niet anders meer.

  18. Hoi Brenda. De muffins waren verrukkelijk! Ik heb het recept iets aangepast en heb speltmeel gebruikt. En ipv suiker ahornsiroop. En voor de topping palmsuiker. Ze zijn prachtig gerezen. Het waren net grote gehaktballen die in de oven lagen:)
    Bedankt voor het recept

    1. Wat vreemd dat deze fout nu pas opvalt. Vervelend dat het bij jou dus mis is gegaan Wil. Ik heb het aangepast, ml moest mg zijn. Maar heb het aangepast in een snuf zout. Dat is in dit geval voldoende.

      1. Hi,
        Ik vandaag dus aan het bakken, smaken lekker maar bleven plat.
        Zie ik nu ik nog even kijk of ik het recept goed had dat er allemaal tips en aanpassingen in de berichten onder het recept staan, pfffff

        is het niet mogelijk om het recept aan te passen zodat het er voor iedereen de perfecte muffin uit komt?

        1. Ik heb laatst per ongeluk ipv ml mg gedaan bij het bakpoeder, en ze waren best hoog geworden. Het kan puur toeval/geluk zijn geweest. Vandaag ga ik ze weer bakken en ik denk dat ik ook weer milligram ga gebruiken. Nu maar hopen dat het goed gaat!

  19. Ze zijn echt heerlijk! Alleen de meervoudsvorm van bosbessen in het Engels is blueberries, niet blueberry’s, het laatste woord is namelijk een Engels woord met een Nederlandse grammaticaregel. Sorry voor het verbeteren, maar ik vond dat u dit moest weten.

  20. Wauw, wauw, wauw!
    Goed gelukt en ze zijn super lekker!!!
    Ik had een bakje bessen gekocht maar wist niet wat ik mee kon. Na wat zoeken kwam ik dit recept tegen. Echt een groot suc6.
    Bedankt!!!!!

  21. Wat een heerlijk recept! Ik zocht een traktatie voor op het werk en kwam op dit recept uit.
    Altijd een gok om iets uit te delen wat ik nooit eerder gemaakt heb maar ze smaken heerlijk!
    Wel een theelepel baking soda extra toegevoegd en ipv melk karnemelk gebruikt. Dit ging ook prima.
    Volgende keer ga ik een aantal ingrediënten vervangen voor een iets meer gezondere versie, ik zag al wat tips van anderen staan.

  22. Gisteren zocht ik een recept voor blueberry muffins en vond ik dit recept. Super makkelijk en echt heel lekker! De topping mag van mij wel iets minder zoet, maar da’s persoonlijk. Bedankt voor het recept!

  23. Net het receptje geprobeerd en ziet er heerlijk uit!
    Heb walnotenolie gebruikt en magere yoghurt (120ml) ipv melk en een zakje backing poeder van Dr. Oetker, gewoon omdat ik die in huis had .. Bij het begin van het bakken zag het er veelbelovend uit dat ze zouden rijzen .. maar helaas bij het einde toch weer naar beneden .. De smaak is wel héérlijk!

    .. Mocht iemand ze toch nog gerezen krijgen? Laat maar weten aub!

  24. Ik heb deze muffins gemaakt voor de kraamvisite. Ik had er meteen 30 gemaakt en ingevroren. Als er visite was even 10 minuten in de oven en je hebt weer heerlijk verse muffins! Top recept!!!

  25. Super lekker mijn nieuwe lievelings recept dit is al de 4e keer dat ik slze maak. ze zitten nu in de oven zo lekker smullen.

  26. Hi Brenda,

    Ik ben nav dit recept de keuken ingedoken, deze muffins smaakte vanmiddag heerlijk bij de high tea. Ik heb alleen het recept aangepast, omdat ik melkallergie heb. De melk heb ik daarom vervangen door amandelmelk. Dat ging prima! :)
    Top recept,
    groeten Manon

  27. Ze zijn super lekker. Recept aangehouden en niet gerezen maar dat gaat niet ten kosten van de smaak. Heerlijk. Er staan zoveel tips om ze toch te laten rijzen, dat ik niet wist welke nu te gebruiken. Misschien kan het recept aangepast worden?

  28. Ik heb deze zojuist gemaakt en geloof me, ze waren enorm lekker ! Heb ook nog een beetje kaneel door het beslag gedaan en dat was ook geen misser
    Heel erg bedankt voor dit recept ! Meestal vind je recepten op internet wat helemaal niet klopt waardoor het helemaal mislukt maar dat was met deze recept helemaal niet het geval.
    Mijn complimenten !!

  29. Heel heel lekker, gisteren gemaakt, precies zo gedaan als in je recept. We hebben genoten. De knapperige kruimellaag is zo’n oppepper voor een saaie muffin. In mijn oven in 20 minuten klaar.

  30. Beste Brenda,
    Deze muffins heb ik nu een paar keer gemaakt en ze zijn echt heerlijk! Ik heb nog wel een vraag. In je recept staat 10 ml bakpoeder. Is de hoeveelheid inderdaad in ml of moet dit gr. zijn?

  31. Vanmiddag gebakken met karnemelk ipv melk en extra baking soda (1/2 theel) en ze waren heerlijk! Een dochter houdt niet van bosbessenbaksels, maar vond deze heerlijk!
    Voor herhaling vatbaar!

  32. Hartstikke bedankt voor het recept! Ze zijn niet zo bol als uit de fabriek, maar dat doet niet af aan de smaak! Ik heb ze rustique genoemd bij het presenteren en iedereen nam het aan.

  33. Erg lekker! Ik heb ze ook met appel gemaakt en dan zijn ze echt verrukkelijk!
    Al een paar keer gemaakt en ik ben erachter gekomen dat ze beter rijzen als je er zelfrijzend bakmeel in doet.

  34. De smaak was echt heel lekker maar ze waren heel olie-achtig. Het hele vormpje was doordrenkt van de olie, maar de muffin wel lekker luchtig. Heb je tips of een idee waar dit door kan komen?

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk