Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Geroosterde bloemkool txt (sl)

Als dochter van een ‘bloemkoolbouwer’ zou je misschien denken dat ik inmiddels al zoveel bloemkool heb gegeten dat het mijn neus uit komt. Ik hebnamelijk  al heel veel bloemkooltjes gezien (en gegeten) in mijn leven. Als bijbaantje heb ik ook vele uren tussen de bloemkolen gewerkt. Maar dit heeft mijn bloemkool-eetlust niet bedorven, ik vind het nog steeds lekker. Bloemkool is (en blijft) een van mijn lievelingsgroenten. Waarschijnlijk komt dit ook doordat ik niet het hele jaar bloemkool eet. Maar alleen als het “bloemkooltoid” is. En “bloemkooltoid” is het als we Nederlandse bloemkool hebben (liefst natuurlijk de echte West-friese), nu dus!

Meestal eet ik bloemkool op de ouderwetse Hollandse manier. Gekookt, beetje nootmuskaat erover. Daarbij gekookte aardappels (piepers in mijn geval) en het liefst een gehaktballetje met jus. En een beetje ketchup over de bloemkool. Dat dan weer wel.

Aangezien de bloemkoolschotel die ik vorig jaar plaatste nog steeds een van jullie favorieten van mijn blog is leek het me tijd voor variatie. Dus een nieuw bloemkool-recept. Met bloemkool kun je namelijk veel meer dan koken. Wat dacht je van roosteren?

Geroosterde bloemkool 1

Deze geroosterde bloemkool smaakt anders dan gekookte bloemkool. Ik adviseer je dat je er wel voor open moet staan om bloemkool op een andere manier te proeven. Dan is het erg lekker. Aangezien ik bloemkool vaak met ketchup eet is deze combi met tomaat een topper. De tijm, en Parmezaan maken het af.

Wil je eens iets anders met bloemkool? Maak deze lekkere geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui. En, ik ben benieuwd. Wat vind jij van bloemkool en hoe eet jij je bloemkooltje het liefst?

Geroosterde bloemkool 3

 

Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Ingrediënten voor 3 a 4 personen:

  • bloemkool
  • ui
  • grote tomaat
  • teentje knoflook
  • theelepel tijm (flinke)
  • theelepel paprika poeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels citroensap
  • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bloemkool en snijd deze in roosjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Pers de knoflook. Meng in een ovenschaal de bloemkoolroosjes met de ui, tomaat, tijm, paprikapoeder en olijfolie. Hussel dit goed door elkaar zodat de olijfolie en andere ingrediënten zich goed mengen met de bloemkool. Breng de bloemkool op smaak met peper en zout.

Verdeel het bloemkoolmengsel in een ovenschaal, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid is en de bloemkoolroosjes niet teveel op elkaar liggen. Rooster de schotel 25 minuten in de oven.

Rasp de Parmezaanse kaas. Strooi de Parmezaanse kaas over de bloemkool en verwarm de schotel nog 5 minuten in de oven.

Sprenkel voor het serveren de citroensap over de bloemkool.  Lekker met aardappeltjes en een stukje (vegetarisch)vlees of vis.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

56 Reacties

  1. Ilona 31 augustus 2020 om 08:30

    Moet je de bloemkool eerst wat voorkoken?

    1. Brenda Hoff 4 september 2020 om 06:01

      In dit geval niet, maar als je dat lekkerder vindt kan het wel

  2. Veronique 30 oktober 2020 om 08:18

    Wat een heerlijke combinatie! Dit ga ik zeker vaker maken. Want ook ik ben gek op bloemkool, het hele jaar door.

    1. AMC 25 november 2020 om 22:37

      Zo lekker!!!! Bijna elke week genieten we van je recept. Thx

  3. Lies 30 december 2020 om 19:17

    Één van mijn favorieten. Ik eet dit samen met knolselderij frietjes uit de airfryer en een stukje kippendij. Een heerlijk koolhydraatarm geheel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *