Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Geroosterde bloemkool txt (sl)

Als dochter van een ‘bloemkoolbouwer’ zou je misschien denken dat ik inmiddels al zoveel bloemkool heb gegeten dat het mijn neus uit komt. Ik hebnamelijk  al heel veel bloemkooltjes gezien (en gegeten) in mijn leven. Als bijbaantje heb ik ook vele uren tussen de bloemkolen gewerkt. Maar dit heeft mijn bloemkool-eetlust niet bedorven, ik vind het nog steeds lekker. Bloemkool is (en blijft) een van mijn lievelingsgroenten. Waarschijnlijk komt dit ook doordat ik niet het hele jaar bloemkool eet. Maar alleen als het “bloemkooltoid” is. En “bloemkooltoid” is het als we Nederlandse bloemkool hebben (liefst natuurlijk de echte West-friese), nu dus!

Meestal eet ik bloemkool op de ouderwetse Hollandse manier. Gekookt, beetje nootmuskaat erover. Daarbij gekookte aardappels (piepers in mijn geval) en het liefst een gehaktballetje met jus. En een beetje ketchup over de bloemkool. Dat dan weer wel.

Aangezien de bloemkoolschotel die ik vorig jaar plaatste nog steeds een van jullie favorieten van mijn blog is leek het me tijd voor variatie. Dus een nieuw bloemkool-recept. Met bloemkool kun je namelijk veel meer dan koken. Wat dacht je van roosteren?

Geroosterde bloemkool 1

Deze geroosterde bloemkool smaakt anders dan gekookte bloemkool. Ik adviseer je dat je er wel voor open moet staan om bloemkool op een andere manier te proeven. Dan is het erg lekker. Aangezien ik bloemkool vaak met ketchup eet is deze combi met tomaat een topper. De tijm, en Parmezaan maken het af.

Wil je eens iets anders met bloemkool? Maak deze lekkere geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui. En, ik ben benieuwd. Wat vind jij van bloemkool en hoe eet jij je bloemkooltje het liefst?

Geroosterde bloemkool 3

 

Geroosterde bloemkool met tomaat, tijm en ui

Ingrediënten voor 3 a 4 personen:

 • bloemkool
 • ui
 • grote tomaat
 • teentje knoflook
 • theelepel tijm (flinke)
 • theelepel paprika poeder
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 25 gram Parmezaanse kaas
 • 2 eetlepels citroensap
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de bloemkool en snijd deze in roosjes. Snijd de ui in halve ringen en de tomaat in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Pers de knoflook. Meng in een ovenschaal de bloemkoolroosjes met de ui, tomaat, tijm, paprikapoeder en olijfolie. Hussel dit goed door elkaar zodat de olijfolie en andere ingrediënten zich goed mengen met de bloemkool. Breng de bloemkool op smaak met peper en zout.

Verdeel het bloemkoolmengsel in een ovenschaal, zorg dat het zoveel mogelijk verspreid is en de bloemkoolroosjes niet teveel op elkaar liggen. Rooster de schotel 25 minuten in de oven.

Rasp de Parmezaanse kaas. Strooi de Parmezaanse kaas over de bloemkool en verwarm de schotel nog 5 minuten in de oven.

Sprenkel voor het serveren de citroensap over de bloemkool.  Lekker met aardappeltjes en een stukje (vegetarisch)vlees of vis.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
50 comments
 1. Ik eet het normaal altijd gekookt met een kaassausje! En rauw vind ik erg lekker…..maar ik zal deze zeker een keer proberen! Geniet van de zon! Groetjes. :-)

 2. Hij was erg lekker. Bloemkool nog een beetje knapperig, mmmmmm. Aan het einde merkte ik alleen dat ik de citroen nog over had, die stond niet in de bereiding :)
  Dus misschien is ie de volgende keer nog lekkerder.

  1. Oeps! Goed dat je het zegt. Heb de citroen snel toegevoegd. Zelf ben ik het ook al een keer vergeten toen ik de schotel maakte. Vond het evengoed lekker, maar wel iets minder fris.

 3. Heej Brenda!

  Wat een leuke site! Staat in m’n bookmarks…
  Ben druk bezig geweest met de ovenschotel en eigenlijk weinig veranderd… (is uitzonderlijk :o)) Heb er alleen kerrie aan toegevoegd en iets meer knoflook. Mijn, in ons gezin, wereldberoemde gehaktballen on the side… Geweldig!!!
  Ik kom zeker vaker bij je langs…

 4. Dit is echt super lekker! De gekookte bloemkool met witte saus was in ondertussen wel beu gegeten, maar dit recept ga ik zeker vaker maken! Dankjewel om het te delen!

 5. Zal ik vandaag proberen- lijkt mij lekker.

  In Duitsland maken wij van bloemkool ook salade( bloemkool blancheren , dressing erover, effen laten trekken )

 6. Nice, was erg smakelijk.
  Eerste hap leek alsof ik de bloemkool nog iets te hard vond. Maar paar happen later vond ik t juist perfect.

  Leuke blog. :)

 7. Ik vond je recept vandaag op pinterest.
  Was op zoek naar iets anders met bloemkool.
  Dit is een blijvertje! Ook de kinderen vonden het lekker. Wij houden van kruiden. Alleen een kaassausje is zo saai. (wel lekker af en toe hoor) ;)
  Maar terwijl ik de reactie’s zo lees besef ik dat ik ook de citroen vergeten ben. We hadden wat haast om te beginnen vrees ik.
  Bedankt voor je recept!

 8. Net dit gerecht gemaakt. Niet in de oven maar op mijn Big Green Egg. En iedereen aan tafel was erg enthousiast!
  Ook ik ben de citroen vergeten, maar zonder was het ook erg lekker.

 9. Ik ga de geroosterde bloemkool zeker proberen, het lijkt me erg lekker. Ik eet bloemkool zelf graag geroerbakt met Kerry en een uitje of, nog lekkerder met een uitje en ras el hanout kruiden. Lekker met een gebakken visje.
  Simpel, maar erg lekker.

 10. Wij houden erg van sausjes en dergelijke, ze vonden de smaak heel lekker maar het geheel een beetje droog. Enig idee hoe we dat op kunnen lossen? Alvast bedankt!

  1. In dat geval zou ik meer olie toevoegen. En lees hieronder de reacties even, daar staat ook een lekker sausje tussen voor bij dit gerecht:

   Reactie van Jasmijn: Heerlijk recept, om het iets specialer te maken heb ik een sausje erbij gemaakt wat het erg lekker maakte? om het sausje te maken doe je 2 eetlepels Turkse- of Griekse yoghurt in een kommetje en daar doe je een grote theelepel chillipoeder en een grote theelepel paprikapoeder doorheen. Dit sausje geeft het net wat extra pit

    1. En was zalig! Ik had er nog een gele paprika in reepjes bij Gedaan en een extra scheut olie inderdaad. Iedereen heeft gesmuld. Dit komt vaker op het menu, het is nog makkelijk ook;-)

 11. Dat is weer eens wat anders, ik heb op basis van eerdere reacties de bloemkool in een vergiet overgoten met een volle waterkoker met kokend water (goed laten uitlekken) en vond de ‘beet’ prima. Ik heb een zalmhaasje met wat olijfolie, viskruiden van Verstegen en beetje limoenrasp (die doet ‘t ‘m) en gebakken aardappeltjes erbij gegeten. Heerlijk maaltje, dank je wel voor weer een lekker recept! Groetjes, Ingeborg

 12. Het was heerlijk, erg smaakvol! Ik heb de bloemkool twee keer overgoten met kokend water en uit laten lekken in een vergiet voordat ik het in de oven deed, zodat het iets zacht was. En ik heb twee rode uien gebruikt (de andere waren op) en cherry tomaatjes. Ook heb ik nog kerriepoeder over de bloemkool gestrooid. Het werd zo een kleurrijk geheel!

 13. Mijn favoriet is bloemkoolcurry! Met santen en een scheutje magere room of creme fraiche.
  Of als salade, met doperwtjes en kip, met een light saus van fritessaus, kerrie, gembersap en creme fraiche of dikke yoghurt.

 14. Ik eet mijn bloemkool liefst gewoon puur in de oven: een uur op hetelucht (na 3 kwartier omdraaien) en beide kanten ook even op grill zodat je een mooi bruine bloemkool krijgt… Heerlijk.
  Een andere topper is bloemkool koken met dille en zwarte peper en opeten met mosterd en gedroogde bieslook (te verkrijgen bij de kruiden in de supermarkt).
  Ook lekker is bloemkool als lunch: als een soort couscous met wat spruitjes of andere groenten onder…

  1. Ik heb geen ervaring met bloemkool uit de diepvries, maar ik denk dat dit geen probleem is aangezien de bloemkool nog niet bereid is. Misschien is het al wel gelanceerd of voorgekookt?

   1. Ik gebruik regelmatig diepvries bloemkool en zet die zo in de oven. Je moet wel opletten welk merk je gebruikt, persoonlijk vind ik de diepvriesbloemkool van de Carrefour de lekkerste…

 15. Heerlijk! Fijn even wat anders met bloemkool. Ik houd van geroosterde groenten, maar bloemkool had ik nog nooit uitgeprobeerd. Bij deze dus….

 16. Wat een lekker recept! Ben alleen het citroensap vergeten op het laatst. Maar heb het niet gemist. Voor herhaling vatbaar!

 17. Zeer lekker, door de vele reacties waar men de citroen vergeten was,zeker de citroen goed zichtbaar gezet.zeer lekker, eens iets anders ook lekker fris

 18. Ik heb heerlijk gegeten van dit recept, ik had nog wat mozzarella over en heb dit samen met de parmezaanse kaas de laatste 5 min laten meebakken in de oven.
  Heb wel als lastste de citroen vergeten.

 19. Heerlijk recept, om het iets specialer te maken heb ik een sausje erbij gemaakt wat het erg lekker maakte? om het sausje te maken doe je 2 eetlepels Turkse- of Griekse yoghurt in een kommetje en daar doe je een grote theelepel chillipoeder en een grote theelepel paprikapoeder doorheen. Dit sausje geeft het net wat extra pit

 20. Hoi Brenda. Dit ziet er superlekker uit! Vraagje: je zegt ‘rooster de bloemkool 25 minuten in de oven’ – moet dat op een speciale ovenstand? Alvast dank voor je reactie. Groet Muriel

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk