Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pre-order actie: ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 Makkelijk & Snel agenda 2022!


Pre-order actie:
ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

Zomergroente – Inspiratietopic

Zomergroenten 01

Vandaag zetten we de zomergroente in het zonnetje. Een van de foodtrends van 2016 is dat groente de hoofdrol op ons bord krijgt. En dat is niet zonder reden. Groenten zijn gezond, ze bevatten veel vitaminen, mineralen en voedingsvezels en weinig calorieën.

Per dag zou je minimaal 200 gram groente moeten eten om voldoende van alle gezonde stoffen binnen te krijgen. En dan niet alleen maar komkommer of sperziebonen. Er is namelijk niet één soort groente die je van alle vitaminen en mineralen kan voorzien. Daarom is het zo belangrijk om goed te variëren.

In dit artikel geven we zomergroente de hoofdrol. Willemijn Wissekerke, diëtiste van Sanaslank Nederland en SanaDerm in Hoorn legt ons uit waarom de groenten van dit seizoen zo gezond zijn en geeft ook weer hoeveel calorieën en vezels de groenten bevatten. En daarbij link ik naar lekkere recepten waar de zomergroenten in verwerkt zijn.

Zomergroenten 02

Aardappel

Is rijk aan kalium, magnesium en vitamine B6. Aardappelen zijn een gezondere keuze dan bijvoorbeeld witte pasta omdat er minder calorieën inzitten en daarnaast leveren aardappelen een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Witte pasta of witte rijst heeft dit niet. Bevat 76 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Ik ben gek op aardappel en wij eten dit regelmatig. Hierdoor staan er ook veel recepten met aardappel op mijn blog. Klik hier voor de lekkerste aardappeltjes uit de oven, hier voor aardappeltjes met bloemkool uit de wok en hier voor een zomerse stamppot van aardappels en rucola.

Andijvie

Andijvie is rijk aan foliumzuur, magnesium en ijzer. Goed voor je energie en de aanmaak van rode bloedcellen. Bevat 5 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. 

Zeg je andijvie, dan denk ik direct aan andijviestamp met spekjes. Geef er een extra twist aan door zoete aardappel toe te voegen. Klik hier voor het recept.

Bloemkool

Bloemkool bevat veel vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Is daarnaast rijk aan magnesium. Bloemkool is daarmee erg goed voor je weerstand. Bevat 24 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. 

Als dochter van een bloemkoolteler eet ik altijd super verse bloemkolen. Zo zijn ze het lekkerste. Bloemkool met aardappelen en een gehaktbal is lekker maar je kunt er nog veel meer mee. Verwerk het in een quiche (klik hier voor het recept) of rooster het in de oven (klik).

Zomergroenten 03

Broccoli

Broccoli is een echt gezondheidsbommetje, het levert veel verschillende vitaminen en mineralen waaronder vitamine B1, B2, B6, C en kalium, calcium, magnesium en ijzer. Super voor je algehele gezondheid dus! Bevat 20 kcal per 100 gram en 4 gram vezels. 

Klik hier voor de super lekkere quiche van broccoli met kip. Lekker als lunch of avondmaaltijd.

Kropsla

Bevat verder vitamine A, foliumzuur, calcium en magnesium. Kropsla is een hele slanke groente waar je gerust je buikje vol aan kunt eten. Bevat 7 kcal per 100 gram en 1 gram vezels. 

Bekijk hier de salades, keuze genoeg ;)

Prei

Bevat ook veel vitamine B1, B6 en E en foliumzuur. Prei geeft veel energie. Bevat 22 kcal per 100 gram en bevat erg veel vezels, namelijk 4 gram per 100 gram. 

Bekijk hier de preisoep, en hier de preitaart.

Radijs

Is rijk aan foliumzuur, magnesium en ijzer. Goed voor je energie en de aanmaak van rode bloedcellen. Bevat 20 kcal per 100 gram en 1 gram vezels. 

Spinazie

Is een hele gezonde groente want spinazie bevat veel vitaminen en mineralen: vitamine A, B2, B6, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium en ijzer. Spinazie staat er om bekend dat het goed werkt als je bloedarmoede hebt. Drink er dan wel een glas jus d’orange bij, dan wordt ijzer beter opgenomen. Bevat 12 kcal per 100 gram en 3 gram vezels. 

Spinazie eet ik meestal gewokt met champignons, ui en knoflook er door. Simpel maar lekker. Gekookte spinazie met een gekookte eitje vind ik trouwens ook erg lekker. Of maak zelf spinazie a la creme, klik hier voor het recept. En deze spinazie met zalm en pasta is ook heel erg lekker.

Zomergroenten 04

Tomaat

Bevat weinig vitaminen en mineralen maar wel heel veel antioxidanten. Deze stofjes zijn heel erg belangrijk om je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan schade door zonlicht of uitlaatgassen. Bevat slechts 11 kcal per 100 gram en 1 gram vezels. 

Tomaten doen het goed in pastasauzen (ja echt ;)) en caprese salades

Venkel

Alweer zo’n slanke groente! Bevat daarnaast vitamine B1, B2, B6, foliumzuur, kalium, calcium en ijzer dus geeft ook je algehele gezondheid een boost. Bevat 12 kcal per 100 gram en 2 gram vezels. 

Klik hier voor het stamppotje met venkel.

Wortel

Wortelen zijn rijk aan vitamine A en daarom goed voor je ogen, immuunsysteem en je weerstand. Bevat 17 kcal per 100 gram en 2,8 gram vezels. 

Het is lekker om een wortelpuree te maken, zoals deze. Maar wortelen doen het ook goed in de pasta, stoofpotjes, soep en taart. Al is dat laatste natuurlijk wel iets minder gezond ;)

Tip! Kook groenten niet te lang. Door het koken gaan heel veel vitaminen en mineralen verloren. Gebruik als het even kan ook het kookvocht, bijvoorbeeld voor een sausje, dan krijg je het grootste gedeelte wel binnen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Willemijn Wissekerke, diëtist en werkzaam bij SanaSlank Nederland en SanaDerm in Hoorn.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

7 Reacties

 1. Demi | DE KOOKFABRIEK 29 juli 2016 om 08:14

  Leuk artikel! Ik eet graag groenten. Je kunt er eindeloos mee variëren! Denk ook aan doperwtjes, komkommer, paprika en courgette.

 2. Kirsten 29 juli 2016 om 19:56

  Ik maak graag wortelcurry van wortelen. Er gaat ook banaan in, erg lekker!

 3. Jonna@Burgertrutjes 30 juli 2016 om 10:12

  Wat een leuk artikel, veel mensen koken de groentes te lang. Zo zonde, ik hou meer van een byte.

 4. Geert 30 juli 2016 om 21:58

  Brenda mooi artikel.

  Wat ik nou niet snap dat Willemijn niet adviseert om groenten kort te stomen i.p.v. te koken.

  Er blijven dan veel meer vitaminen behouden.

  Bij stomen gemiddeld 80% en bij koken 40%.

  Een stomertje koop je voor een paar tientjes.

  Groet,

  Geert.

  1. Brenda Kookt 7 augustus 2016 om 21:20

   Daar heb je een punt Geert. Veel groenten hoeven niet lang gekookt te worden, en stomen beter voor de vitaminen.

 5. Nikki 2 augustus 2016 om 21:53

  Grappig, ik zie bloemkool altijd veel meer als een wintergroente! Thanks voor de inspiratie :-) (ik heb nu wel ‘ik zit in de bloemkôle, ja, de bloemkôle, de hille toid, de hille toid, de hille toid’ in m’n hoofd, haha!)

  1. Brenda Kookt 7 augustus 2016 om 21:22

   Hollandse bloemkolen zijn er juist vanaf mei (als dochter van een bloemkoolteler weet ik dat als geen ander ;)). In de wintermaanden komen ze uit het buitenland en persoonlijk vind ik ze dan ook veel minder lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *