Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Aspergeschotel met ham en kaas

Dit is dé tijd om asperges te eten. Daarom kon ik het niet laten met een lekker asperge-recept aan de slag te gaan. Deze keer een aspergeschotel met ham een kaas. Een hele lekkere overschotel, die geïnspireerd is op mijn lievelingsgerecht witlof met ham en kaas uit de oven.

In dit geval heb ik ook een gekookt eitje aan de aspergeschotel toegevoegd, omdat dit echt hoort bij asperges. Maar als je hier niet van houdt, of het gek vindt bij de ovenschotel kun je dit ook weglaten.

Aspergeschotel met ham en kaas

Ovenschotels

Ik ben gek op ovenschotels. Het is makkelijk, lekker en je kunt er zo veel kanten mee op. Wat mij betreft echt ideaal. De oven is mijn meest gebruikte keukenmachine. Ik vind het ook gemakkelijker om gerechten voor de winter te bedenken dan voor de zomer. In de zomer zijn gerechten uit de oven niet altijd gepast, als het bijvoorbeeld te warm is buiten.

Mijn favoriete ovenschotel is witlof met ham en kaas. En als ik asperges eet dan doet me dat altijd aan witlof denken. De structuur van gekookte asperges vind ik erg lijken op die van witlof. Daarom leek het me leuk om eens een aspergeschotel met ham en kaas te maken. Asperges uit de oven, gerold in ham met kaas. Het was een test, en die bleek zeer geslaagd. De aspergeschotel met ham en kaas viel bij ons thuis zeer in de smaak!

Aspergeschotel met ham en kaas

Aspergeschotel met ham en kaas

Het recept voor deze aspergeschotel met ham en kaas is super simpel, en super lekker. De verschillende structuren van de schotel maken het extra lekker. Romig, zacht en knapperig komen bij elkaar.

Op de bodem van de aspergeschotel verdeel ik een laag aardappelpuree. Dit is extra smeuïg door het kookvocht dat ik door de puree roer. De witte asperges kook ik eerst voor, hierna wikkel ik ze in ham en leg ik ze op de puree. Hier overheen verdeel ik de geraspte kaas. Zo gaat de schotel de oven in, ongeveer 20 minuten.

Je kunt de aspergeschotel met ham en kaas zo uit de oven serveren en dus direct op tafel zetten. Maar het is ook lekker om na het bakken gekookt ei aan de schotel toe te voegen. Asperges zijn nou eenmaal lekker met een eitje erbij, en ook bij de schotel bleek het een lekkere aanvulling te zijn. De gekookte eieren snijd ik in stukjes en meng ik in dit geval met fijngehakte bieslook. Dit verdeel ik over de aspergeschotel, maar je kunt het er ook los bij serveren als je dat fijner vindt.

Aspergeschotel met ham en kaas

Aspergeschotel met ham en kaas

20 minuten
+ 25 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen geschild en in grove stukken
  • 12 witte asperges geschild en uiteinden verwijderd
  • 6 plakken ham
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 120 gram geraspte kaas jong belegen
  • handje verse bieslook fijngesneden
  • 2 eieren
  • zout en peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.
  • Schil de aardappel en kook ze gaar.
  • Kook in een grote pan de asperges in 12 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer 80 ml van het kookvocht erdoor. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.
  • Rol de gekookte asperges witlof in halve plakken ham. Leg de rolletjes asperges op de aardappelpuree. Bestrooi de rolletjes asperges met geraspte kaas.
  • Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.
  • Kook ondertussen de eieren, zo hard of zacht als jij lekker vindt.
  • Snijd de eieren in stukjes en verdeel dit samen met de fijngehakte bieslook over de aspergeschotel.

Tip:

Tip: de gekookte eieren kun je ook achterwege laten.

Aspergeschotel met ham en kaas
Hoofdgerecht
Ovenschotel

Aspergeschotel met ham en kaas

Heb je na deze aspergeschotel met ham en kaas de smaak te pakken en wil je meer inspiratie met het witte goud? Dan tip ik je graag deze heerlijke recepten met witte asperges:

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

1 Reactie

  1. Anneke 3 mei 2021 om 22:18

    4 sterren
    Het was heerlijk!! Persoonlijk vond ik de mosterd door de aardappelpuree niet perse nodig, als je de asperges echt goed wilt proeven. Maar een makkelijk en heerlijk recept! Net als je witlofschotel overigens!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept