Aspergeschotel met ham en kaas
Ovenschotel van aardappel met ham en kaas, en asperges! Ofgewel een heerlijke aspergeschotel met ham en kaas dus. Eventueel lekker met een gekookt eitje en bieslook.
Aspergeschotel met ham en kaas
Bewaren
Dit is dé tijd om asperges te eten. Daarom kon ik het niet laten met een lekker asperge-recept aan de slag te gaan. Deze keer een aspergeschotel met ham een kaas. Een hele lekkere overschotel, die geïnspireerd is op mijn lievelingsgerecht witlof met ham en kaas uit de oven.
In dit geval heb ik ook een gekookt eitje aan de aspergeschotel toegevoegd, omdat dit echt hoort bij asperges. Maar als je hier niet van houdt, of het gek vindt bij de ovenschotel kun je dit ook weglaten.
Ovenschotels
Ik ben gek op ovenschotels. Het is makkelijk, lekker en je kunt er zo veel kanten mee op. Wat mij betreft echt ideaal. De oven is mijn meest gebruikte keukenmachine. Ik vind het ook gemakkelijker om gerechten voor de winter te bedenken dan voor de zomer. In de zomer zijn gerechten uit de oven niet altijd gepast, als het bijvoorbeeld te warm is buiten.
Mijn favoriete ovenschotel is witlof met ham en kaas. En als ik asperges eet dan doet me dat altijd aan witlof denken. De structuur van gekookte asperges vind ik erg lijken op die van witlof. Daarom leek het me leuk om eens een aspergeschotel met ham en kaas te maken. Asperges uit de oven, gerold in ham met kaas. Het was een test, en die bleek zeer geslaagd. De aspergeschotel met ham en kaas viel bij ons thuis zeer in de smaak!
Aspergeschotel met ham en kaas
Het recept voor deze aspergeschotel met ham en kaas is super simpel, en super lekker. De verschillende structuren van de schotel maken het extra lekker. Romig, zacht en knapperig komen bij elkaar.
Op de bodem van de aspergeschotel verdeel ik een laag aardappelpuree. Dit is extra smeuïg door het kookvocht dat ik door de puree roer. De witte asperges kook ik eerst voor, hierna wikkel ik ze in ham en leg ik ze op de puree. Hier overheen verdeel ik de geraspte kaas. Zo gaat de schotel de oven in, ongeveer 20 minuten.
Je kunt de aspergeschotel met ham en kaas zo uit de oven serveren en dus direct op tafel zetten. Maar het is ook lekker om na het bakken gekookt ei aan de schotel toe te voegen. Asperges zijn nou eenmaal lekker met een eitje erbij, en ook bij de schotel bleek het een lekkere aanvulling te zijn. De gekookte eieren snijd ik in stukjes en meng ik in dit geval met fijngehakte bieslook. Dit verdeel ik over de aspergeschotel, maar je kunt het er ook los bij serveren als je dat fijner vindt.
Heb je na deze aspergeschotel met ham en kaas de smaak te pakken en wil je meer inspiratie met het witte goud? Dan tip ik je graag deze heerlijke recepten met witte asperges:
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze aspergeschotel met ham en kaas
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Schil de aardappel en kook ze gaar.Stap 3
Kook in een grote pan de asperges in 12 minuten gaar.Stap 4
Giet de aardappelen af en vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer 80 ml van het kookvocht erdoor. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.Stap 5
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.Stap 6
Rol de gekookte asperges in halve plakken ham. Leg de rolletjes asperges op de aardappelpuree. Bestrooi de rolletjes asperges met geraspte kaas.
Stap 7
Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.Stap 8
Kook ondertussen de eieren, zo hard of zacht als jij lekker vindt.Stap 9
Snijd de eieren in stukjes en verdeel dit samen met de fijngehakte bieslook over de aspergeschotel.Tip: de gekookte eieren kun je ook achterwege laten.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze aspergeschotel met ham en kaas
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.Stap 2
Schil de aardappel en kook ze gaar.Stap 3
Kook in een grote pan de asperges in 12 minuten gaar.Stap 4
Giet de aardappelen af en vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en roer 80 ml van het kookvocht erdoor. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met zout en peper.Stap 5
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal.Stap 6
Rol de gekookte asperges in halve plakken ham. Leg de rolletjes asperges op de aardappelpuree. Bestrooi de rolletjes asperges met geraspte kaas.
Stap 7
Verwarm de ovenschotel 20 minuten in de oven.Stap 8
Kook ondertussen de eieren, zo hard of zacht als jij lekker vindt.Stap 9
Snijd de eieren in stukjes en verdeel dit samen met de fijngehakte bieslook over de aspergeschotel.Tip: de gekookte eieren kun je ook achterwege laten.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
9 reacties
Marjolein Smit
Heerlijk, ga ik zeker vaker maken
Dinie Huigen
Een lekker en snel gerecht. Zeker voor herhaling vatbaar.
Joke
Wat was het lekker. Ik heb ipv aardappelpuree een bakje aardappelgratin genomen. Het was verrukkelijk en dat zeg ik niet snel!!
Marna
Hoi! Even een vraagje... Kan je deze schotel ook een dag van te voren maken denk je???
Frances
Dit vraag ik me inderdaad ook af? Zou je de schotel dan nog niet in de oven moeten doen en afgedekt met folie in de koelkast bewaren?
Angelique
Vandaag gegeten en erg lekker! Simpel om te maken ook.
Irene Wuestman
Het smaakte heerlijk
Anneke
Het was heerlijk!! Persoonlijk vond ik de mosterd door de aardappelpuree niet perse nodig, als je de asperges echt goed wilt proeven. Maar een makkelijk en heerlijk recept! Net als je witlofschotel overigens!