Ga naar de inhoud

Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Een heerlijk warm toetje, van de barbecue of uit de oven. Gegrilde ananas met ijs en karamel. Zo lekker! Om je vingers bij af te likken!
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Yum, een heerlijk zomers toetje op deze vrijdag. Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus. Klinkt misschien een betje gek, maar dat is het niet. Super lekker juist want de combinatie van zoete gegrilde ananas met ijs, karamelsaus, een vleugje basilicum en chocolade is hemels!

Dit kun je klaarmaken in de oven of op de barbecue. Dat wordt smullen!

Voor warm fruit hoef je me niet wakker te maken, ik ben er niet echt fan van. Je zult dus ook niet zo vaak warm fruit vinden op mijn menu. Maar áls ik dan toch warm fruit eet, dan pak ik ook echt flink uit. Zoals hier, met dit heerlijke toetje van gekarameliseerde ananas met zelfgemaakte karamelsaus. Een goddelijk lekkere combinatie. 

Een combinatie die iedereen wat mij betreft een keer geproefd moet hebben, want echt het is mega lekker!

Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Gegrilde ananas dus. Dat kun je doen in de pan, of op de barbecue natuurlijk. Dit is dan ook een perfecte afsluiter van een heerlijke barbecueavond.

De ananas brengen we op smaak met suiker en kaneel. Dit grill je even lekker aan zodat de suiker karameliseert. Hierbij serveren we ijs en karamelsaus.

Karamel zelf maken doe ik eigenlijk veel te weinig, terwijl het zo makkelijk is en zo ontzettend lekker! Het leek me altijd ontzettend moeilijk om te maken, maar niets is dus minder waar. De belangrijkste tip die ik je kan geven is dat je de suiker echt met rust moet laten. Niet roeren, niet aanraken en de pan gewoon laten staan. Dan kan er bijna niets mis gaan én heb je in een handomdraai een heerlijk toetje op tafel staan!

Ter garnering voeg ik wat Thaise basilicum toe en chocoladedruppels. Al kun je ook gaan voor fijngesneden Italiaanse basilicum, en geschaafde of gehakt chocolade. Dit alles bij elkaar maakt een super lekker toetje!

 Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Warm fruit recepten

Want fruit in een recept, ik weet uit ervaring dat niet iedereen ervan houdt. Maar zo nu en dan is het zo lekker! Zeker als je het juiste recept klaarmaakt. Op de website zijn inmiddels meerdere recepten voor zomertoetjes met gegrild fruit te vinden, zoals deze toppers:

Gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • Grillpan
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze gegrilde ananas met ijs en karamelsaus

Bereiding: 20 minuten
Stap 1
Start met het maken van de karamel. Doe hiervoor de suiker in een kleine koekenpan of steelpan met dikke bodem. Roer het water door de suiker. Zorg dat alle suiker een beetje nattig is en dat de suiker goed verdeeld is over de pan. Zet de pan op de kleinste pit en zet het vuur middelhoog.
2
Stap 2
Nu komt de lastigste stap: je mag nu niets doen. Zeker niet roeren! De suiker gaat op een gegeven moment borrelen, dat is goed.
3
Stap 3
Laat de suiker ongeveer 7 – 8 minuten op middelhoog vuur staan, zet eventueel het vuur lager als je het gevoel hebt dat het te snel gaat. Blijf er wel continu bij! De randen van de suiker worden bruin. Nu moet je goed opletten, de suiker gaat snel van bruin naar zwart.
4
Stap 4
Is de suiker mooi bruin over 2/3 van de pan? Zet het vuur laag en voeg de slagroom en de boter toe. Dit spettert en sputtert, dus blijf er even vanaf.
5
Stap 5
Roer de saus goed door als de ergste spetters verdwenen zijn. Er kunnen kleine klompjes suiker in achter blijven. Roer deze voorzichtig weer door de saus, ze zullen langzaam verdwijnen. Laat de saus een tijdje doorpruttelen op zacht vuur totdat hij dikker wordt.
6
Stap 6
Snijd in de tussentijd de ananas in halve schuiven en meng 2 eetlepels suiker met de kaneel. Verdeel de kaneelsuiker over 1 kant van de ananasschijven.
7
Stap 7
Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en grill hierop de ananasstukken. Leg ze met de kaneelsuikerkant op de grillplaat en laat ze grillen totdat de kaneelsuiker karameliseert.
8
Stap 8
Serveer de gekarameliseerde ananas met vanilleroomijs en de karamelsaus. Garneer de borden eventueel met Thaise basilicum en chocoladedruppels.
Bekijk ook andere recepten
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd
Eton mess met lemoncurd

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op