Groene pesto – basisrecept
Een van de basisrecepten dat nog ontbrak op Brenda Kookt is een recept om groene pesto. Zonde, want pesto maken is super lekker, en heel erg makkelijk. Tijd om daar verandering in te brengen, bijgaand deel ik mijn basisrecept voor groene pesto. Pesto kun je heel eenvoudig in de supermarkt...Groene pesto – basisrecept
Bewaren
Een van de basisrecepten dat nog ontbrak op Brenda Kookt is een recept om groene pesto. Zonde, want pesto maken is super lekker, en heel erg makkelijk. Tijd om daar verandering in te brengen, bijgaand deel ik mijn basisrecept voor groene pesto.
Pesto kun je heel eenvoudig in de supermarkt kopen in een potje. Dat is prima. Maar pesto maken is zoveel lekkerder dan het kopen van een potje pesto. Homemade pesto bevat veel meer smaak en zelf pesto maken is totaal niet moeilijk of ingewikkeld. Het fijne bij zelf pesto maken is ook dat je zelf bepaald naar welke verhouding je de pesto maakt. Maak je de pesto wat dikker, of juist dunner zodat het een olie wordt?
Groene pesto maken
Het belangrijkste bij groene pesto maken is verse basilicum. Samen met Parmezaanse kaas en pijmboompitjes is dit de basis van een echte Italiaanse groene pesto. Olijfolie, zout, peper en knoflook mogen ook niet ontbreken, samen met een beetje citroensap.
Naast deze ingrediënten heb je een staafmixer, blender of keukenmachine nodig bij pesto maken. Zo maak je de ingrediënten fijn, je maakt er een soort papje van.
Bij zelf pesto maken maal je het hoofdingrediënt, een bos basilicum, samen met geroosterde pijnboompitten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of staafmixer. Samen met olijfolie, en de smaakmakers knoflook, beetje citroensap, zout en peper ontstaat er een groene pesto met heel veel smaak.
Wil je eens een andere variatie op pesto maken, met een ander smaakje? Ga dan voor rode pesto van zongedroogde tomaten of het recept van mijn rucolapesto.
Groene pesto recepten
En waar gebruik je pesto dan voor? Nou in heel veel recepten als je het mij vraagt. Het is een ideale basis in pastasalades, maar ik gebruik het ook graag bij een caprese salade en carpaccio. Maar je kunt het ook bij andere gerechten toevoegen. Wat dacht je van een stamppot, zalm met pesto-korstje en in de lasagne?
Ik tip je een aantal toprecepten waar groene pesto in is verwerkt:
- Pasta pesto met Italiaanse worstjes
- Carpaccio met pestodressing
- Groene lasagne met pestosaus, broccoli en spinazie
- Preistamppot met pesto en kip
- Perzik caprese met pesto
- Traybake van aardappel met rookworst
- Zalm met een krokant pestokorstje
- Broodje kip pesto
Tips bij pesto maken:
- gebruik verse ingrediënten;
- voeg in het begin niet te veel olijfolie toe, als je het papje hebt gemaakt kun je extra olijfolie toevoegen zodat je de consistentie kunt bepalen;
- rooster de pijnboompitten voor je ze fijn maalt, dit geeft veel meer smaak aan je pesto
- varieer ook eens met andere ingrediënten bij het pesto maken. Bijvoorbeeld rucola, spinazie of andere groenten of kruiden.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze groene pesto – basisrecept
Stap 1
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.Stap 2
Pluk de blaadjes van de basilicum. Snijd de Parmezaan in stukken snijd de knoflook ook grof.Stap 3
Stop de pijnboompitten met de basilicum, Parmezaan en knoflook in een keukenmachine of bakje van de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Pureer dit mengsel glad.Stap 4
Bekijk hoe de pesto er uit ziet. Als het vloeibaar genoeg is, dan is het goed. Maar als je het nog te dik vindt voeg je extra olijfolie toe. Pureer dit weer goed door en kijk dan weer of de consistentie van de pesto is zoals je lekker vindt. Sommige mensen houden van een dikkere pesto, anderen juist van een dunnere. Dit is ook afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken.Stap 5
Lepel de pesto in een schone pot en giet hier een klein laagje olijfolie op zodat het helemaal onder staat. Hierdoor kun je de pesto langer bewaren. Bewaar de groente pesto goed afgesloten in de koelkast.Een keukenmachine of staafmixer
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze groene pesto – basisrecept
Stap 1
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.Stap 2
Pluk de blaadjes van de basilicum. Snijd de Parmezaan in stukken snijd de knoflook ook grof.Stap 3
Stop de pijnboompitten met de basilicum, Parmezaan en knoflook in een keukenmachine of bakje van de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en voeg 3 eetlepels olijfolie toe. Pureer dit mengsel glad.Stap 4
Bekijk hoe de pesto er uit ziet. Als het vloeibaar genoeg is, dan is het goed. Maar als je het nog te dik vindt voeg je extra olijfolie toe. Pureer dit weer goed door en kijk dan weer of de consistentie van de pesto is zoals je lekker vindt. Sommige mensen houden van een dikkere pesto, anderen juist van een dunnere. Dit is ook afhankelijk van waar je het voor gaat gebruiken.Stap 5
Lepel de pesto in een schone pot en giet hier een klein laagje olijfolie op zodat het helemaal onder staat. Hierdoor kun je de pesto langer bewaren. Bewaar de groente pesto goed afgesloten in de koelkast.Een keukenmachine of staafmixer
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
11 reacties
Irene
Het is een heerlijk recept! Ik geniet er erg van. Ik heb een tip voor vegetariërs die geen kaas willen eten. Edelgist kan dan eventueel in plaats van kaas worden gebruikt, dat heeft een kaasnoot achtige smaak. Je kunt het in de supermarkten kopen.
Miek
Als ik nog een tip mag geven: ik verdeel de pesto in een ijsblokjeshouder en vries het in. Superhandig.
Maura
Hij is super lekker ik heb nog wel een vraagje zonder dat laagje olijfolie hoe lang kan je het dan bewaren
Herma Hilberink
Ik doe er ook ansjovis bij. Heerlijk
Corline
Hoe lang kan je het dan bewaren ongeveer?
Brenda Kookt
Als je het goed afdekt met een laagje olijfolie kun je de pesto zeker 3 weken bewaren.
Anne
Klinkt top Brenda, ik sla dit recept meteen even op.
Mirjam
Heerlijk. Ik ga het vanavond weer maken en dan maak ik altijd een flinke voorraad die ik invries. Gaat uitstekend. En als je éénmaal verse pesto hebt gegeten dan hoef je die smaakloze rommel uit een potje niet meer.
Brenda Kookt
Dat is een goede tip, ik heb er niet eerder aan gedacht om pesto in te vriezen. Als je hiervoor ijsblokjesvormen gebruikt heb je fijne porties.
Michel
Eigen gemaakt pesto is zooooveel lekkerder dan een potje. Daarin zit overigens geen of nauwelijks basilicum, pijnboompitten of parmazaan. Als je het dan toch maar af en toe eet, dan zou ik echt zeggen: maak het zelf. THX voor het recept. Ik heb altijd wel moeite met de verhoudingen....
Niels Drenth
Een goeie pesto is altijd lekker!