Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Hemelse citroen cake

Dit is een combinatie van citroencake met lemoncurd. De onderkant van de ovenschotel is vloeibaar, een soort lemonpudding. De bovenkant is een heerlijke cake. Een hemelse combinatie!
30 minuten Voorbereidingstijd
40 minuten Bereidingstijd
Delen op
Citroencake pudding

Hemelse citroen cake

Deze hemelse citroen cake wil je proeven. Dit is een combinatie van citroencake met lemoncurd. De onderkant van de ovenschotel is vloeibaar, een soort lemon pudding. De bovenkant is een heerlijke cake. Een hemelse combinatie!

Citroencake pudding voor hemelse citroen cake

Cake met lemon curd

Laatst heb ik voor een high tea lemon curd gemaakt. Het was te veel, dus alles wat over was heb ik zelf opgegeten (met scones, brood, cake, koekjes..) Waarom? Omdat het zoooo lekker is! Toen ik dit toetje tegenkwam wist ik dat dit ook lekker moest zijn. En niets is minder waar! Deze cake met lemon curd is het proberen waard.

Dit recept is voor 6 pesonen, dit zijn ruime porties. Het was zo lekker dat we het met z’n vijven hebben opgegeten. Je bent dus gewaarschuwd!

Citroencake pudding

Hemelse citroen cake

Om deze Hemelse citroen cake te maken verwarm je eerst de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in en mix daarna de boter, suiker en citroenschil door elkaar in een grote kom.

Voeg de citroensap, bloem, melk en eidooiers hier één voor één bij. Mix het mengsel goed door voor je het volgende ingrediënt toevoegt. Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot lichte pieken ontstaan (deze ontstaan als je de mixer eruit haalt).

Vouw dan de opgeklopte ei-witten voorzichtig in het citroen-mengsel. Giet het mengsel in een ovenschaal en plaats deze ovenschaal in een grotere schaal. Vul de schaal met een laagje water, ongeveer tot de helft van het citroenmengsel. Zet de schaal in de oven. Bak tot 40 minuten op 180°C.

De cake/pudding is klaar als de bovenkant mooi bruin is met een pudding op de bodem. Bestrooi de cake vlak voor het serveren met poedersuiker.

Citroencake pudding

Citroen cake met pudding

En zo krijg je een ongelofelijk lekkere citroen cake met pudding aan de onderkant. Echt een topper voor bij de koffie, of als dessert met een bolletje ijs.

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hemelse citroen cake

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 40 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in.
2
Stap 2
Mix de boter, suiker en citroenschil door elkaar in een grote kom.
3
Stap 3

Voeg de citroensap, bloem, melk en eidooiers hier één voor één bij. Mix het mengsel goed door voor je het volgende ingrediënt toevoegt.

4
Stap 4

Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot lichte pieken ontstaan (deze ontstaan als je de mixer eruit haalt) .

5
Stap 5
Vouw de opgeklopte ei-witten voorzichtig in het citroen-mengsel.
6
Stap 6
Giet het mengsel in een ovenschaal. Plaats deze ovenschaal in een grotere schaal.
7
Stap 7
Vul de schaal met een laagje water, ongeveer tot de helft van het citroenmengsel.
8
Stap 8
Zet de schaal in de oven. Bak tot 40 minuten op 180°C.
9
Stap 9

De cake/pudding is klaar als de bovenkant mooi bruin is met een pudding op de bodem.

10
Stap 10
Verwijder de ovenschaal uit de schaal.
11
Stap 11
Bestrooi de cake vlak voor het serveren met poedersuiker.
  • Ook leuk om de cake in soufflébakjes te serveren, de bereidingstijd is dan circa 25-30 minuten.
  • Dit toetje kan lauwwarm en koud gegeten worden. Ideaal dus om ‘s middags te maken, in de koelkast te schuiven en later op te eten. De poedersuiker strooi je er vlak voor het serveren overheen.

Bron: ohh look

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Tarte tartin van sjalot en wortel
Bladerdeegkrans met zalm en MonChou
Romige kerstbroodjes
Plaattaart met krokante kip en honing-mosterd

36 reacties

Anja Bas Backer

Ik heb de cake gemaakt toen we op vakantie in Portugal waren. Overal hingen de citroenen in de bomen. Ik heb het een dag van te voren gemaakt en in de koelkast bewaard. Dat gaat heel goed. De volgende ( warme) dag, koud gegeten, dat was ook heerlijk fris!

Laat een bericht achter

FREDDY RUTTEN
5/5 sterren

ik vond een heerlijk lekker dessert om bij de koffieklets te geven

Laat een bericht achter

Maria

Bedoel je met citroenschil de rasp?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ja, dat klopt :)

Jo

Hoe komt het dat de onderkant pudding blijft? Zijn de eieren dan wel gaar geworden?

Laat een bericht achter

Marry

Kan het in de vriezer bewaard worden ?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Hoi Marry, ik heb er geen ervaring mee. Met deze cake/pudding is het denk ik niet aan te raden omdat je hem warm eet. Maar proberen kan altijd natuurlijk.

Judith

Door pinterest werd ik getrokken naar dit recept. En gelijk geprobeerd. Het werd precies zoals op de foto en we vonden het erg lekker. Originele manier van bereiden en toch niet moeilijk en ziet er mooi uit!

Laat een bericht achter

Ria Scholtes

Wat een overheerlijke dingen, weet niet waarmee te beginnen, denk de sinterklaascake. Kun je mij ook vertellen wanneer een bakprodukt in het midden of juist wat lager de oven in moet ? Dank vij voorbaat

Laat een bericht achter

Gerda Tournay

Je citroen cake-pudding was hemels. Er moet niets aan het gerecht veranderd worden.

Laat een bericht achter

Lindsey

Hoe ver ken ik dit van te voren maken?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Je kunt dit wel goed voorbereiden van te voren, maar ik zou hem voor het eten in de oven doen. Zodat het nog lekker warm is bij het serveren.

Géke

Heb het recept gevolgd maar bij mij bleef de 'puddinglaag' nogal vloeibaar. De cake/bovenzijde was wel mooi gebruind. Hoe zou dit komen? De onderste schaal was niet zo heel veel groter dan de cake/puddingschaal. Ik had koud water toegevoegd aan de onderste schaal tot een hoogte van ruim 2 cm.

Laat een bericht achter

Tanja

Nu wil het toeval dat ik eind januari een high thea wil maken voor zussendag! Daar heb ik er 3 van :-) Dit recept,in de soufflébakjes komt er zeker bij :-) Komt heel mooi uit!

Laat een bericht achter

Dorine

Vergeten citroenen te kopen dus toen 2 limoenen gebruikt die ik nog had liggen. Van de rest overal de helft van (wij zijn met z'n drietjes) en daar kon ik 5 soufflé schaaltjes mee vullen. Het was heerlijk!

Laat een bericht achter

Paula

Dit nagerecht viel hier behoorlijk in de smaak. Wij hebben het bijna met z'n drieën opgegeten.

Laat een bericht achter

Judith

Hoi brenda, Gaat het water waar de ovenschaal in staat niet koken Als hij in de oven staat?

Laat een bericht achter

Nadia

Ik heb deze citroen cakepudding gemaakt en hij was heerlijk!! Dank je wel voor het delen van jouw recept!

Laat een bericht achter

Brenda

Niet te danken :-)

Gerdien

Hallo! Erg lekker recept dit! De eerste keer dat ik het maakte was het niet helemaal gelukt, veel te zuur en te korrelig. Nu, de tweede keer, heb ik maar 1 citroen gebruikt en een fijnere rasp voor de schil. Nu ziet het er eindelijk uit zoals op jouw foto's ;-) ik heb het mengsel geproefd en dat smaakte heerlijk! De pudding/cake zal dus ook wel super zijn nu! Dank je wel voor het online zetten van dit recept. Groetjes Gerdien

Laat een bericht achter

Brenda

Hi Gerdien, wat vreemd dat het korrelig werd. Ik heb dit recept inmiddels 3 keer gemaakt, iedere keer ging het goed. Ik gebruik voor de citroenrasp wel altijd de fijnste rasp die ik heb. Misschien dat het daar aan lag? Ik hoop dat de pudding/cake net zo goed zal smaken als het mengsel, of eigenlijk nog beter :-)

Pauline

Ik moest ook meteen aan dat recept van Caroline denken, ik heb dat toen ook gemaakt en er zoveel van gegeten dat ik er misselijk van werd haha

Laat een bericht achter

Brenda

Ja, het is echt te lekker. Heb dit toetje inmiddels al heel erg vaak gemaakt. Krijg er geen genoeg van. Maar met kerst ga ik toch eens iets anders proberen ;-)

kijkjeindekeuken

Deze ga ik echt zó snel proberen!

Laat een bericht achter

brendakookt

Ben benieuwd wat je er van vindt! :-)

brendakookt

'@ Nina: Leuk dat je langskomt. Dit moet je echt een keer proberen! Ik ga vanavond ook weer even langs jouw blog! @ Levine: dat is het zeker! :-)

Laat een bericht achter

Nienke

Ik heb het recept gisteren aangepast en uitgeprobeert en zelfs met mijn aanpassingen bleef het hemels! Echt een superlekker gerecht is dit! Ipv suiker heb ik een beetje honing genomen, en het recept door 6 gedeeld en voor 1 persoon gemaakt in een ovenpannetje. Echt een succes! Lijkt me ook erg lekker met een likje chocola erbij..

Levine

Ohhh, lijkt me heerlijk.

Laat een bericht achter

ninadinners.nl

Lijkt me heerlijk! Ik ben echt gek op citroen cake

Laat een bericht achter

Nienke

Volgens mij heb je een tikfoutje gemaakt bij de melk (3000 ml = 3 liter..) lijkt me een beetje teveel? Dit receptje lijkt me echt super lekker, zeker als het warmer weer is.. Nu nog even puzzelen hoe ik dit EGA kan maken.. Moet lukken! Deze weblog is echt heel inspirerend!!

Laat een bericht achter

brendakookt

Hoi Nienke, leuk dat je langskomt en een berichtje achterlaat! 3 liter melk is inderdaad iets te veel van het goede, ik ben bang dat de cake/pudding dan niet zo hemels zal zijn ;-) Ik heb het aangepast! Leuk om te horen dat je iets met de recepten kunt.

brendakookt

'@ Caroline, heb gekeken bij je luchtige citroenpudding, lijkt er inderdaad op! Leuk idee om cake op een bord om te keren! @ Es: Gelukkig niet, en gelukkig hoef ik niet alles zelf op te eten ;-)

Laat een bericht achter

'Es' (@EsFactory)

Het is maar goed dat je niet aankomt van het lezen van lekkere dingen! Ik ben ook dol op citroen. Ben geen zoetekauw, maar voor citroen zwicht ik.

Laat een bericht achter

Caroline Brouwer

Heerlijk! Ik ben gek op alles met citroen. Zoiets heb ik ook eens gemaakt, maar dan in éénpersoons bakjes (zie http://carolinebrouwer.blogspot.com/2011/04/luchtige-citroenpudding.html) Dat was ook zo lekker! groeten, Caroline

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op