Ga naar de inhoud

Meringue maken: basisrecept voor de lekkerste meringue

Eenvoudig recept om zelf meringue te maken. Met het meringue recept maak je heerlijke luchtige meringue die je in allerlei recepten kunt verwerken.

20 minuten Voorbereidingstijd
1 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op
Eton Mess recept

Meringue maken: basisrecept voor de lekkerste meringue

Meringue maken? Dat is pas een goed idee! We kennen vier varianten: de Zwitserse, Italiaanse, Franse en Hollandse meringue. Lekker op zichzelf én in heel veel recepten.

Een zachte topping voor een taart, een stevige basis voor een dessert, of als lekker schuimpje. Meringue stelt nooit teleur.

Eton Mess recept

Wat is meringue?

Meringue is niet te verwarren met merengue. Merengue is een prachtige dans, afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Meringue daarentegen is een échte lekkernij, gemaakt van eiwit en suiker.

Het recept wordt al eeuwen gebruikt in de Europese patisserie. Dat komt door de fijne textuur en de veelzijdigheid van het gerecht.

De precieze oorsprong van meringue is onbekend. Het zou voor het eerst zijn bereid in de 17e eeuw. Dit gebeurde in Zwitserland of Frankrijk. De meeste gastronomische historici beweren daarentegen dat het uit het stadje Meiringen in Oost-Duitsland komt. 

Eiwit en suiker

Goed, eiwit en suiker dus. Dit recept heeft eenvoudige ingrediënten. Waarschijnlijk heb je alles al in je koelkast. Meringues maken, dus!

Verschillende soorten meringue

Er zijn verschillende soorten meringue.

Franse meringue

Franse meringue is de eenvoudigste en meest voorkomende vorm van meringue. Je voegt langzaam suiker toe aan stijfgeklopte eiwitten. Je blijft suiker toevoegen totdat het mengsel stijve, glanzende pieken vormt.

Franse meringue wordt niet gekookt voor het bakken. Hierdoor wordt het lichter en luchtiger. Dit is perfect voor het maken van meringuekoekjes. Het is ook ideaal voor pavlova’s.

Je kunt het ook gebruiken als topping voor taarten, zoals de bekende citroen meringue taart.

Italiaanse meringue

Italiaanse meringue staat bekend om zijn stabiliteit en glans. Het wordt gemaakt door hete suikersiroop toe te voegen aan opgeklopte eiwitten. Het eindresultaat is een stevige en glanzende meringue. Dit wordt vaak gebruikt om taarten en desserts te versieren.

Zwitserse meringue

Zwitserse meringue maken is ook heel lekker. Het is dichter en steviger dan de Franse variant, maar niet zo stabiel als Italiaanse meringue. Eerst worden eiwitten en suiker samengevoegd. Dit wordt au bain-marie verwarmd totdat de suiker is opgelost.

Vervolgens klop je de eiwitten en suiker op tot er glanzende, stijve pieken ontstaan. Zwitserse meringue is bijvoorbeeld heel geschikt om marshmallows te maken. Het is ook perfect voor taarten: de swiss meringue-botercrème.

Hollandse meringue

Bij het maken van de Hollandse meringue worden de eiwitten eerst luchtig opgeklopt in een keukenmachine. Vervolgens voeg je geleidelijk de suiker toe. Je bewaart een derde van de suiker om later met de hand door het mengsel te spatelen. Dit helpt om het mengsel extra luchtig te houden.

Eenmaal stevig geklopt, gaat het schuim de oven in om te bakken. In Nederland wordt dit ook wel rauw schuim genoemd, omdat het ongekookt in de oven wordt geplaatst. Natuurlijk stolt het eiwit tijdens het bakproces wel, dus het blijft niet rauw.

Wat is het verschil tussen pavlova en meringue?

Pavlova en meringue worden allebei gemaakt van eiwitten en suiker, maar verschillen in textuur, ingrediënten, en presentatie. Pavlova bevat ook maïzena en azijn. Dat geeft een knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Het wordt vaak geserveerd als een grote taart met slagroom en fruit erop.

Hoe maak je meringue?

Meringue maken begint bij de basis: eiwitten en suiker. Maar vergis je niet, hoewel de ingrediënten simpel zijn, vereist het maakproces precisie en geduld.

Stap 1: de eiwitten

Je begint met de eiwitten. Zorg ervoor dat je eieren op kamertemperatuur zijn voordat je begint. Dit helpt om een mooier geheel te krijgen wanneer je ze opklopt.

Splits de eieren zorgvuldig in een vetvrije kom, zodat er geen eigeel bij de eiwitten komt. Vetresten zorgen er namelijk voor dat je eiwitten niet goed stijf worden.

Doe de eiwitten in een kom en klop ze op met een handmixer of in de keukenmachine. Begin op een langzame stand en verhoog geleidelijk de snelheid tot de hoogste stand. Dit zorgt ervoor dat de eiwitten gelijkmatig opkloppen en een stevige, stabiele basis vormen.

Terwijl je klopt, let je op de consistentie van de eiwitten. Zodra ze schuimig zijn is het tijd voor de volgende stap.

Stap 2: voeg suiker toe

Als je eiwitten schuimig worden, voeg je geleidelijk de suiker toe. Blijf kloppen tot de suiker volledig is opgelost en het mengsel stijve, glanzende pieken vormt. Dan zijn de eiwitten stijf. Dit kan even duren.

Om te controleren of je meringue klaar is, wrijf een beetje van het mengsel tussen je vingers. Als het mengsel glad aanvoelt en er geen suikerkorrels meer te voelen zijn, is het klaar. Als je geen suikerkorrels meer voelt, is het goed.

Stap 3: Bakken of verwerken

Afhankelijk van welk type meringue je maakt —Frans, Italiaans, of Zwitsers— varieert je volgende stap. De Franse versie wordt vaak direct gebakken op een lage temperatuur om die knapperige textuur te krijgen. Italiaanse en Zwitserse meringues worden vaak gebruikt in recepten. Ze worden verder gekookt, bijvoorbeeld in botercrème of meringue-taarten.

Tips voor de perfecte meringue

  1. Zorg voor een schone, vetvrije kom en kloppers. Vet kan voorkomen dat je eiwitten goed opkloppen. Was je kom en kloppers grondig en droog ze af voordat je begint.
  2. Voeg de suiker langzaam toe voor stevige pieken. Te snel toevoegen zorgt voor minder mooie resultaten. Wees geduldig. Voeg de suiker geleidelijk toe, een eetlepel tegelijk, terwijl je constant blijft kloppen.
  3. Gebruik fijne suiker. Fijne kristalsuiker lost sneller op in het eiwit dan gewone kristalsuiker. Dit zorgt voor een gladdere textuur.
  4. Bak Franse meringue in de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar het mengsel op. Bak de meringues langzaam op een lage temperatuur (zet de oven op ongeveer 100°C). Dat doe je om uitdrogen te voorkomen zonder te bruinen.
  5. Laat het drogen in de oven. Zet de oven na het bakken uit en laat de deur op een kier staan. Dit helpt om vocht te vermijden. Dat voorkomt scheurtjes of inzakken en zorgt voor een perfect droge en krokante textuur.
Eton mess met lemoncurd

Wat te doen met het eigeel?

Het eigeel gebruik je niet voor om meringue te maken. Maar je kunt het natuurlijk voor genoeg ander lekkers gebruiken!

Eigeel kun je niet zo makkelijk bewaren. Het blijft maar een dag of twee goed in de koelkast. Daarom geef ik je wat tips om het overgebleven eigeel te gebruiken in een lekker recept.

Zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise is een onmisbare saus in en bij veel gerechten. Wist je dat je deze saus zelf gemakkelijk maakt met slechts enkele verse ingrediënten?

Mayonaise maken doe je met eigeel, olie, citroensap, mosterd, peper en zout. Gebruik olijf- of zonnebloemolie. Zó lekker. En met die mayonaise maak je ook weer heel makkelijk een zelfgemaakte aioli.

Koekjes of broodjes bestrijken

Gebruik het eigeel als egg wash voor broodjes of zelfgebakken koekjes. Door het met eigeel te bestrijken krijgt het een mooie, glanzende en goudbruine korst. Smullen!

Zelf pasta maken

Ooit al eens zelf pasta gemaakt? Lekker en simpel! Hierbij gebruik je een combinatie van bloem en eigeel.

Door dit goed te kneden krijg je een soepel deeg dat je uitrolt tot de gewenste dikte. Snijd vervolgens je pasta in de vormen die je lekker vindt, zoals tagliatelle of ravioli. Je kunt het eigeel ook gebruiken voor een lekkere spaghetti carbonara.

Crème brûlée

Maak crème brûlée, een klassiek dessert met een knapperige suikerlaag bovenop een romige custard. Eén van mijn favoriete toetjes en dus simpel om zelf te maken.

Custard of banketbakkersroom

Een andere fantastische manier om eigeel te gebruiken is door custard of banketbakkersroom te maken. Heel lekker voor veel desserts zoals pudding, een éclair en een tompouce. Klop eigeel met melk, suiker en een beetje vanille voor een klassieke custard. Voeg meer bloem toe voor een dikkere banketbakkersroom.

Genoeg lekkers om te maken!

Eton mess kerstkrans

Meringue maken met maizena

Wil je een perfecte meringue maken die extra sterm is? Gebruik dan maizena. Dat is een geheim ingrediënt helpt om het geheel steviger te maken, net als in pavlova.

Het mengt goed met de eiwitten en voorkomt klonteren van het schuim tijdens het bakken. Hierdoor blijft je baksel mooi stevig, is makkelijker te snijden en druipt minder snel. Je voegt de maizena met een beetje water toe nadat het eiwit is opgeklopt. Let op: voordat de suiker erbij komt.

Het lekkerste meringue recept

Franse meringue is waarschijnlijk de eenvoudigste vorm van dit recept om te maken, perfect voor beginnende bakkers. Ideaal voor het decoreren van taarten of het maken van kleine meringue schuimpjes.

Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

Valentijnstaart - Meringuetaart met frambozenroom

Meringue maken met een smaakje

Wist je dat je ook meringue kan maken met een smaakje? Natuurlijk is dit recept van zichzelf al heel lekker. Toch kan je er nog wat lekkers aan toevoegen!

Denk bijvoorbeeld aan citroen meringue. Dan voeg je in het basisrecept citroenzest en citroensap toe. Of ga voor chocolade meringues. Daarbij gebruik je cacaopoeder in het recept.

Recepten met meringue

Natuurlijk is dit ook één van mijn favoriete gerechten om andere recepten mee te maken:

Zo lekker! Wat is jouw favoriete recept voor meringues?

Ingrediënten

personen

Extra benodigd

  • keukenpapier
  • keukenmachine / mixer
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze meringue maken: basisrecept voor de lekkerste meringue

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 110 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
2
Stap 2
Scheid het ei-wit van het ei-geel. Maak de mixer en kom vetvrij door een keukenpapiertje met citroensap erlangs te halen.
3
Stap 3
Klop de eiwitten met een mixer tot er pieken ontstaan. Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.
4
Stap 4
Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat. Hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven, dus probeer kleinere hoopjes te maken.
5
Stap 5
Bak (of droog) de meringue ongeveer 1 tot 1,5 uur in de oven. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).
6
Stap 6
Laat de meringue afkoelen en verwerk het in het recept of gerecht naar keuze.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Mini caprese quiches
Mexicaanse burger met mashed avocado
Orzo met groene asperges en citroen
Scones met aardbeien

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op