Plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges
Een heerlijke brunch plaattaart, lekker voor bij de paasbrunch. Plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges.Plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges
Bewaren
Yum! Voor de paasdagen leek het mij leuk om een lekkere brunch plaattaart te maken. Daarom ben ik gegaan voor deze plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges. Een toppertje, die het heel goed gaat doen bij de paasbrunch, of als onderdeel van het paasdiner? Wat mij betreft kan het allebei!
Ik ben gek op plaattaarten. Het voelt als snacken. Een soort van pizza maar dan anders, die je lekker uit het vuistje eet. Voor de paasbrunch leek het mij leuk om een brunch-plaattaart te maken. Eentje die je koud serveert, samen met andere brunchrecepten.
Plaattaart met zalm
Ik ben in dit geval gegaan voor een klassieke combinatie van ingrediënten waar ik zelf ontzettend van houd. Plaattaart met gerookte zalm met kruidenroomkaas. Sowieso zit ik in een gerookte zalm-periode. De afgelopen drie keer dat ik buiten de deur heb geluncht ben ik voor een broodje met zalm gegaan. En zalm met roomkaas vind ik altijd een hele fijne combinatie samen. Inspiratie voor een lekker plaattaart recept, dus.
Plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges
Een lunch of brunch recept zonder brood, maar met heerlijke krokant gebakken bladerdeeg. Dat combineert heel fijn met de kruidenroomkaas en gerookte zalm. Een (brunch)feestje!
De brunch-plaattaart met zalm is heel eenvoudig om te bereiden. In dit geval bakken we eerst de krokante bladerdeeg-bodem. Vouw de buitenste randjes een beetje om zodat een klein randje ontstaat. Prik in het midden van het bladerdeeg met een vork gaatjes, zodat het bladerdeeg niet omhoog komt. Bestrijk de randjes van het bladerdeeg met losgeroerd ei. Bak de plaattaart (die dus nog niet belegd is) gaar en goudbruin in de oven.
Laat de gebakken plaattaart hierna afkoelen, voor je het belegd met de andere ingrediënten.
Plaattaart groene asperges en zalm
Besmeer de binnenkant van de plaattaart eerst met de kruidenroomkaas. Verdeel hierna wat handjes rucola, stukken gerookte zalm en groene aspergetips over de plaattaart. Verdeel hierover plakjes radijs en tot slot de fijngehakte dille. Het is het lekkerste om de plaattaart hierna direct te serveren, maar even kort bewaren kan ook.
Snijd de plaattaart voor het serveren in stukjes, zo groot of klein als je wilt.
Scroll naar beneden voor de complete receptkaart van de plaattaart met de uitgewerkte ingrediënten en bereidingstijd.
De brunch-plaattaart combineren met andere paasrecepten
De brunch-plaattaart met zalm en roomkaas is geen complete brunchmaaltijd, je kunt het juist goed combineren met andere brunchgerechtjes. Een paar recepten die hier goed bij passen zijn:
- Broodtaart met ei en spek
- Paasbroodjes van croissantdeeg
- Carpaccio wraptaart
- Club sandwich brunchplank
- Wentelteefjes brunchplank
- Cruffin met lemon curd en clotted cream
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat en vouw de zijkanten een stukje om zodat er een randje ontstaat. Prik gaatjes in de bodem met een vork, zodat het deeg straks niet omhoog komt.Stap 3
Bestrijk de randen van de plaattaart met losgeroerd eiStap 4
Verwarm de plaattaart 25 minuten in de oven. Tot het deeg gaar en goudbruin is.
Tip: Eventueel kun je een bakplaat of (oven)schaal op de plaattaart leggen de eerste 10 minuten tijdens het bakken, zo voorkom je dat de bodem omhoog komt tijdens het bakken.
Stap 5
Laat het deeg even afkoelen. Besmeer het deeg hierna met kruidenroomkaas en beleg dit met met rucola, groene asperges, plakjes radijs, gerookste zalm en dille. Serveer eventueel met wat citroen ernaast, om de plaattaart ermee te besprenkelen.
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze plaattaart met zalm, roomkaas en groene asperges
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Verdeel het bladerdeeg over de bakplaat en vouw de zijkanten een stukje om zodat er een randje ontstaat. Prik gaatjes in de bodem met een vork, zodat het deeg straks niet omhoog komt.Stap 3
Bestrijk de randen van de plaattaart met losgeroerd eiStap 4
Verwarm de plaattaart 25 minuten in de oven. Tot het deeg gaar en goudbruin is.
Tip: Eventueel kun je een bakplaat of (oven)schaal op de plaattaart leggen de eerste 10 minuten tijdens het bakken, zo voorkom je dat de bodem omhoog komt tijdens het bakken.
Stap 5
Laat het deeg even afkoelen. Besmeer het deeg hierna met kruidenroomkaas en beleg dit met met rucola, groene asperges, plakjes radijs, gerookste zalm en dille. Serveer eventueel met wat citroen ernaast, om de plaattaart ermee te besprenkelen.
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
1 reacties
Marie-Claire
Super lekker bij onze brunch. Ik heb de asperges wel even opgebakken