Ga naar de inhoud

Pompoensoep – Basisrecept en variaties

Pompoensoep, de lekkerste herfstsoep. In dit artikel geven we je het basisrecept en variaties. Hoe maak je de lekkerste pompsoensoep? Dat lees je hier!

15 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Pompoensoep basisrecept en variaties

Pompoensoep – Basisrecept en variaties

Sommige recepten moet je simpel houden, met smaken zoals de natuur ze bedoeld heeft. Deze pompoensoep is zo’n gerecht. De natuurlijke smaak van pompoen is zo goed dat je maar heel weinig nodig hebt om een lekkere soep te maken. Perfect voor de herfst en heel erg lekker!

Pompoensoep basisrecept en variaties

Hoe maak je pompoensoep?

Pompoensoep maken is helemaal niet moeilijk met dit pompoensoep recept. Begin met het schillen en ontpitten van je pompoen en snijd de pompoen in stukjes. Geen tijd of zin? Koop pompoenblokjes kant en klaar in de supermarkt.

Vervolgens fruit je wat ui en knoflook in een pan om de basis van je soep te vormen. Voeg de pompoenstukjes toe en laat je deze even meebakken. Vervolgens voeg je bouillon toe en laat je het geheel sudderen tot de pompoen zacht is. Even pureren en voilĆ ! Een heerlijke, voedzame en gezonde soep.

Welke pompoen voor pompoensoep?

Je kan verschillende soorten pompoen gebruiken voor de pompoenensoep. Denk aan:

Flespompoen (butternut squash)

De flespompoen heeft een zoete en nootachtige smaak en een romige textuur, wat hem ideaal maakt voor soepen. De dunne schil is ook makkelijker te verwijderen dan die van andere pompoensoorten. Dit is echt een favoriet!

Klassieke oranje pompoen

Je kent ‘m wel. De grote, geribbelde oranje pompoen met geel-oranje vruchtvlees. Omdat deze pompoen zo groot wordt, heeft hij iets minder smaak. Dat maakt het perfect voor een soep waar je smaakmakers als ui en knoflook aan toevoegt.

Muskaatpompoen

Deze heeft een zoete en rijke smaak. Hij is groter dan de andere soorten en heeft een dikke schil, maar het vruchtvlees heeft veel smaak en is zacht als je het kookt.

Hokkaido pompoen

Deze pompoen heeft een intense, nootachtige smaak. Het mooie van de Hokkaido pompoen is dat je de schil kunt eten, dus je hoeft hem niet te schillen voor de soep. Extra makkelijk!

Pompoensoep basisrecept en variaties

Wat eet je bij pompoensoep?

Pompoensoep is van zichzelf al een heerlijk gerecht, bijvoorbeeld voor de lunch. Maar voeg er nog een lekker bijgerecht aan toe en je hebt een complete maaltijd. Wat dacht je van:

  • Stokbrood: een lekker knapperig broodje om in de soep te dippen. Ook lekker met wat boter of een spread.
  • Salade: een frisse salade kan de rijke pompoensoep perfect compenseren. Wat dacht je van een groene salade met vinaigrette, of een salade met noten en geitenkaas om het wat vullender te maken.
  • Quiche: een lekkere hartige taart of een stukje quiche maakt de soep af. De boterachtige korst en de rijke vulling geeft een mooi contrast met de gladde textuur van pompoensoep.

Pompoensoep maken

Je zet dit recept voor pompoensoep binnen 40 minuten op tafel. Ideaal voor die drukke doordeweekse avonden waarop je verlangt naar iets warms, maar niet veel tijd hebt om te koken. Comfortfood in een kom!

Pompoensoep basisrecept en variaties

Variaties

Deze soep is heerlijk op zichzelf, maar je kunt hem ook naar wens aanpassen met toppings zoals geroosterde pompoenpitten, verse kruiden of een scheutje chili-olie. Ik geef je een aantal variaties.

Pittige pompoensoep

Houd je wel van een pittig soepje? Voeg er dan nog wat kruiden en specerijen aan toe. Gember, bijvoorbeeld. Dat geeft de soep een pittige en aromatische smaak. Of kies voor specerijen zoals kerrie, komijn, kurkuma, chilipoeder of cayennepeper om een kruidige draai aan de soep te geven.

Romige pompoensoep

Voeg room, crĆØme fraĆ®che of kokosmelk toe aan de soep na het pureren voor een extra romige pompoensoep.

Geroosterde pompoensoep

Rooster de pompoen, ui en knoflook eerst in de oven. Dit roosterproces karameliseert de natuurlijke suikers in de pompoen, wat het een zoetere, nootachtige smaak geeft. Bovendien krijgt de geroostere pompoensoep door het roosteren een romigere textuur.

Pompoensoep met sinaasappel en appel

Voeg sinaasappel en appel toe aan de soep om hem wat zoeter en frisser te maken. Deze pompoensoep met sinaasappel en appel is heerlijk voor de lunch of als snelle maaltijd.

Ingrediƫnten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze pompoensoep – basisrecept en variaties

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Verwarm olie in een grote pan en fruit de ui met knoflook aan op medium vuur. Doe de pompoenblokjes erbij en bak 5 minuten mee. Doe hierna de bouillonblokjes en het water erbij.
2
Stap 2
Breng aan de kook en laat de soep 25 minuten koken.
3
Stap 3
Pureer de soep met een staafmixer glad.
4
Stap 4
Serveer de soep met een broodje. Lekker als lunch of snelle avondmaaltijd.

Varieer met de soep door extra kruiden toe te voegen zoals tijm, rozemarijn of verse oregano.
Ook lekker om de ui en pompoen vooraf in de oven te roosteren (met olijfolie, zout en peper) en hier geroosterde pompoensoep van te maken.
Serveer met een drupje kookroom of crĆØme fraĆ®che voor een lekker romige soep.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta

1 reactie

Wieneke

Pompoen hoef je niet te schillen de vitamine zit onder de schil ik schil het nooit

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op