Ga naar de inhoud

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Een superlekker sinterklaastoetje. Sinterklaastiramisu met mandarijncurd. Een hemelse mandarijncurd, dit maakt de tiramisu superlekker!
20 minuten Voorbereidingstijd
20 minuten Bereidingstijd
Delen op
Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Een mega lekker sinterklaastoetje, dat is deze Sinterklaastiramisu met mandarijncurd. Het is namelijk een hemelse mandarijncurd, zo lekker. Helemaal in combinatie met de romige vulling van de tiramisu en in dit geval speculooskoekjes. Al kun je de speculoos in dit geval ook vervangen door speculaas of kruidnoten.

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Recept uit de Makkelijk & Snel Agenda 2022

Een aantal van jullie komt dit recept wellicht bekend voor? Het is namelijk één van de recepten uit de Makkelijk & Snel Agenda 2022. De agenda was een eenmalige uitgave in verband met het jubileumjaar van Brenda Kookt. In 2022 bestaat Brenda Kookt namelijk 10 jaar! In 2023 komt de agenda dus niet terug. De 2023 scheurkalender is inmiddels wel verkrijgbaar, net als het kookboek Makkelijk & Snel. Op deze pagina vind je alle informatie over deze Brenda-Kookt-producten (pssst het zijn ideale sinterklaascadeautjes ;)).

De mandarijn tiramisu is een van mijn favoriet maaltijden uit de agenda, naast het recept voor bami met broccoli en varkenshaaspuntjes. En wilde ik dit recept ook graag delen op de website. Zodat iedereen van dit heerlijke sinterklaastoetje kan genieten.

Door de mandarijncurd is dit toetje iets minder snel dan de bedoeling was voor de agenda. Maar het is zo’n superlekkere toevoeging dat ik de curd niet weg kon laten bij deze tiramisu. Want juist de mandarijncurd maakt deze tiramisu een heerlijke afsluiter van de maaltijd, van pakjesavond of van een fijn koffiemoment. 

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Voor dit artikel doop ik de mandarijn tiramisu om tot Sinterklaastiramisu met mandarijncurd. Maar je hoeft deze tiramisu natuurlijk niet alleen te maken als Sinterklaas in het land is.

We gebruiken in dit geval speculooskoekjes, deze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Dat maakt de tiramisu ook geschikt voor alle andere tijden van het jaar. In de sinterklaastijd kun je de speculooskoekjes eventueel vervangen door speculaas of kruidnoten. In dat geval maak je de tiramisu op zoals we ook bij dit recept hebben gedaan.

De tiramisu klaarmaken

Het is eenvoudig om deze sinterklaastiramisu met mandarijncurd te bereiden. Wel is het belangrijk dat je de mandarijncurd eerst maakt. Deze moet helemaal zijn afgekoeld voor je het aan de tiramisu toevoegt. Je kunt de mandarijncurd daarom het beste bijvoorbeeld een dagje eerder klaarmaken.

De mandarijncurd maken we op dezelfde manier als dat lemon curd gemaakt wordt. Gesmolten boter mengen we met ei, suiker en sap en rasp van mandarijn. Dit mixen we door elkaar en laten we even pruttelen op het vuur. Tussendoor roer je het even door met een vork. Je zult zien dat de substantie dikker wordt en er een curd ontstaat.

Voor de tiramisu gebruiken we in dit geval slagroom en mascarpone als basis, samen met poedersuiker. Dit maakt deze tiramisu ook geschikt voor jonge kinderen en zwangeren. De koekjes dopen we kort in koffie, waarna we deze over de schaal verdelen. Hieroverheen verdelen we het mascarponemengsel en de heerlijke (en afgekoelde) mandarijncurd.

Je kunt de Sinterklaastiramisu met mandarijncurd direct serveren. Of afgedekt in de koelkast tot een halve dag bewaren.

Tip: Bereid de mandarijncurd een halve dag eerder, zodat deze kan afkoelen voor je het in de tiramisu verwerkt.

Sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Ingrediënten

personen

Voor de mandarijncurd:

Extra benodigd

  • (oven)schaal van 21x14 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze sinterklaastiramisu met mandarijncurd

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten

Voor de mandarijncurd

Stap 1
Verwarm de boter kort in een pannetje tot deze gesmolten is. Mix het ei met de suiker en mandarijn (rasp en sap) door elkaar en voeg deze mix vervolgens toe aan de gesmolten boter. Mix dit door elkaar.
2
Stap 2
Breng het mengsel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer het tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pas op, dit is heet!
3
Stap 3
Het mengsel is klaar als de curd op de lepel blijft zitten als je de lepel in de curd doopt en vervolgens omhoog haalt.
4
Stap 4

Giet de hete mandarijncurd in een pot en laat het afkoelen.

Voor de tiramisu

1
Stap 1
Klop de slagroom stijf met een mixer. Roer de mascarpone los en roer deze samen met de poedersuiker door de slagroom.
2
Stap 2
Doe de afgekoelde koffie in een schaal.
3
Stap 3
Doop de helft van de koekjes kort in de koffie en verdeel deze over de bodem van de schaal. Verdeel hierover de helft van het mascarponemengsel en verdeel hier ongeveer de helft van de mandarijncurd over.
4
Stap 4
Houd 1 koekje achter, doop de overige koekjes kort in de koffie en verdeel ze vervolgens over de laag mandarijncurd. Verdeel de rest van het mascarponemengsel daar weer over. Verdeel hierover nog wat van de mandarijncurd, het achtergehouden verkruimelde koekje en partjes mandarijn.
5
Stap 5
Serveer de tiramisu direct of dek de schaal af met huishoudfolie en zet deze tot serveren in de koelkast.

Bereid de mandarijncurd een halve dag eerder, zodat deze kan afkoelen voor je het in de tiramisu verwerkt.
Is Sinterklaas in het land? Dan kun je de speculoos eventueel vervangen door kruidnoten.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto
Krieltjessalade met lentegroenten en honing-mosterd

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op